
Citroncheesecake med passionsfrukt
Sötsyrlig cheesecake med smak av citron och passionsfrukt. En kaka som kräver lite tid och tålamod, men resultatet blir en utsökt skönhet! Perfekt att förbereda dagen innan, och går även bra att frysa in.
- 10 digestivekex
- 50 g smör eller margarin
- Fyllning:
- 4 gelatinblad
- 2 ägg
- 400 g philadelphiaost
- 2 dl crème fraiche
- 1.5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron, rivet skal och pressad saft
- Glasyr:
- 1 gelatinblad
- 2 msk socker
- 4 msk vatten
- 2 passionsfrukter
- Garnering:
- 1.5 dl färska bär
Gör så här
- Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.
- Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
- Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
- Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
- Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.
Liknande recept
Citroncheesecake med passionsfrukt
Sötsyrlig cheesecake med smak av citron och passionsfrukt. En kaka som kräver lite tid och tålamod, men resultatet blir en utsökt skönhet! Perfekt att förbereda dagen innan, och går även bra att frysa in.
Gör så här
- Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.
- Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
- Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
- Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
- Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-02-18
Lite pysslig men ändå enkel att göra. En favorit som jag bjudit på många gånger. Festlig och supergod! Och så skönt att den går att förbereda dagen innan och bara plocka fram och garnera när det är dags att servera desserten!
2020-08-24
Hej Anna! Testa att täcka insidan av formen bed bakplåtspapper längs med sidorna. Då kan du först ta av formen och sedan försiktigt dra bort pappret från själva kakan. Mvh Maja/redaktör
2020-07-12
Hej, min cheesecake fastnade i kanten när jag skulle släppa formen och gick sönder. Något tips på hur man undviker det? Hälsningar Anna
2019-05-06
Hej Camilla! Det går utmärkt att göra denna i förväg och du kan absolut frysa den även med passionsfruktstäcket på. Lycka till! /Elsa, webbredaktör
2019-05-02
Kan man göra den här dagen innan? Kan man frysa in den med passionsfrukttäcket på?
2019-01-20
Så jättegod. Tog hallon mosade i glasyren.
2016-01-01
Gjorde receptet till nyår och tårtan var jättegod! Men om jag som vi, gillar digestivebotten bör man nog göra dubbla botten för nu var den i tunnaste laget.
2015-12-31
Superfräsch och underbart god efterrätt, kommer vara på årets nyårsmeny.
2015-12-23
Suveränt god!!
2015-10-20
Hur stor form behöver man?
2015-10-10
Har använt det här receptet i många år. Det bästa helt enkelt!
2015-10-08
Hej, supergod som vanligt. Har kört denna sedan 2002. Så Klara, om nu Coop snott receptet, så är det inte från halv 8- programmet. Snarare tvärtom...
2015-09-23
Hur lång tid kan den stå i kylen?
2015-07-12
Har gjort denna cheesecake 4 gånger och älskar det. Fresht och gott.
2015-06-20
Men gud vad kul Coop att ni har snott ett 4 år gammalt recept från Halv 8 hos mig! Identiskt recept, ni har inte ens brytt er om att byta ordningen av ingredienserna..!? Allt är CTRL+C, CTRL+V. Gud vad ni är PINSAMMA!
2015-06-04
HUR GOD SOM HELST!!
2015-05-30
Använde lime istället för citron och 5 gelatinblad
2015-04-12
Supergod!! Jag tog 2 lime ist för 1 citron, toppen! Och tog 600 gr ost och 3 ägg och lite mer gelatin så den blev riktigt hög! kommer absolut göra denna igen!!!
2015-03-25
Jättebra cheescake god lätt att göra
2015-03-11
Ljuvligt underbar t god citroncheeskake
2015-02-12
Måste man låta fyllningen kallna 1 timme innan man häller på glasyren? ?
2014-11-08
Jag använde inte några bär, och använde 6 passionsfrukter det blev ljuvligt :)
2014-06-16
Godaste cheesecaken!
2014-06-05
I Coops originalrecept ska man förutom smält smör även tillsätta 1 msk vatten till digestivekexenoch då blir det bra
2014-06-01
Halverade hallonen och blåbären, låg stadigare, blåbären med den blå sidan upp eftersom dom var vita inuti(amerikanska?)
2014-05-30
Släktingarna hur nöjda som helst
2014-05-30
50gr smör är väl för lite, min deg var fortfarande bara pulver efter bara 50gr
2014-05-17
Vilken succée se bara till att digestiven är hysfast fast och att alla passionsruktskärnor sprider ut sig :)
2014-05-01
En riktig höjdare! Känns verkligen fräsch. Inte så söt och sliskig som så många andra efterrätter. Detta är ett säkert kort! Alla gillar den!
2013-12-30
Har just gjort färdig en som dessert inför morgondagens nyårsbuffé. Kommer att dekorera med lite silverströssel och färska hallon. Är helnöjd eftersom det var ganska lätt, gick att förbereda i tid och att resultatet ser snyggt ut! :)
2013-11-11
Gjorde senast i helgen och blev uppskattades av alla. Har haft receptet sen 2007/2008 och återkommer alltid, så himla enkel att göra och jättegod!
2013-08-24
Min absoluta favvo!!
2013-07-27
Fantastisk tårta! Alla älskade den!
2013-06-23
Kanon god! Hyfsat enkel och jättegod, fresh!! Rekomenderas verkligen :)
2013-06-13
Har gjort den här desserten ett antal gånger nu och det blir lika bra varje gång! Superlätt och supergott!
2013-06-11
Jag gjorde botten dagen innan och det gick bra.
2013-01-13
En suveränt god dessert som avslutning på en god middag. Frisk och lagom söt. God att servera även till kaffet.
2012-12-29
2 passionsfrukter är för lite. Brukar ta 6-7 st då det ej är så mycket innehåll i dom
2012-12-29
Super god!! Gillar ej passionsfrukt i vanliga fall men denna är en höjdare.
2012-11-10
En underbar cheesecake! dessutom enkel att göra. Prova!
2012-08-29
Rekomenderas starkt! Alla som smakade tårtan tyckte att den var fantastisk!!!
2012-08-20
Går den bra att göra dagen före?
2012-06-21
Tar bort både passoinsfrukten och bären, skivar ist jordgubbar. super gott!
2012-04-12
helt fantastisk och fräsch ...passar även kräsna män som inte tycker om "söta" desserter,
2012-04-02
Det ska vara en rund form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant
2012-04-01
För novisen vid spisen saknas i denna version av recept storlek på springform, 24cm, står det i "gamla" receptet. Det är verkligen en gott!
2012-03-15
Det här är favoriten efter alla tunga middagar. Har tom lyckats kvala in på julbordet:-) Det enda jag ändat är att jag tar fler passionsfrukter och utesluter då vattnet. Bären struntar jag helt i
2012-03-05
En suverän efterrätt ! Love it!
2012-01-04
underbar efterrätt,passar perfekt efter en "tung" kötträtt.
2012-01-01
Fantastiskt god, perfekt efterrätt!
2011-12-26
En favorit! Har nu gjort den mååånga gånger, går inte att misslyckas med. Brukar variera glasyren med hallon.
2011-12-21
Jättegod! Har gjort den flera gånger och den har alltid blivit succé. Går alldeles utmärkt att göra dagen innan.
2011-12-10
skall prova ikväll när vi skall ha gäster.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Linda
2021-02-18
Lite pysslig men ändå enkel att göra. En favorit som jag bjudit på många gånger. Festlig och supergod! Och så skönt att den går att förbereda dagen innan och bara plocka fram och garnera när det är dags att servera desserten!
Coop
2020-08-24
Hej Anna! Testa att täcka insidan av formen bed bakplåtspapper längs med sidorna. Då kan du först ta av formen och sedan försiktigt dra bort pappret från själva kakan. Mvh Maja/redaktör
Anna
2020-07-12
Hej, min cheesecake fastnade i kanten när jag skulle släppa formen och gick sönder. Något tips på hur man undviker det? Hälsningar Anna
Coop
2019-05-06
Hej Camilla! Det går utmärkt att göra denna i förväg och du kan absolut frysa den även med passionsfruktstäcket på. Lycka till! /Elsa, webbredaktör
Camilla Arvidsson
2019-05-02
Kan man göra den här dagen innan? Kan man frysa in den med passionsfrukttäcket på?
Sture
2019-01-20
Så jättegod. Tog hallon mosade i glasyren.
Sanna
2016-01-01
Gjorde receptet till nyår och tårtan var jättegod! Men om jag som vi, gillar digestivebotten bör man nog göra dubbla botten för nu var den i tunnaste laget.
Malin Wiik
2015-12-31
Superfräsch och underbart god efterrätt, kommer vara på årets nyårsmeny.
Staffan
2015-12-23
Suveränt god!!
Josefin
2015-10-20
Hur stor form behöver man?
Cecilia Andersson
2015-10-10
Har använt det här receptet i många år. Det bästa helt enkelt!
Rille
2015-10-08
Hej, supergod som vanligt. Har kört denna sedan 2002. Så Klara, om nu Coop snott receptet, så är det inte från halv 8- programmet. Snarare tvärtom...
Fsnny
2015-09-23
Hur lång tid kan den stå i kylen?
Mia
2015-07-12
Har gjort denna cheesecake 4 gånger och älskar det. Fresht och gott.
Klara
2015-06-20
Men gud vad kul Coop att ni har snott ett 4 år gammalt recept från Halv 8 hos mig! Identiskt recept, ni har inte ens brytt er om att byta ordningen av ingredienserna..!? Allt är CTRL+C, CTRL+V. Gud vad ni är PINSAMMA!
Sara
2015-06-04
HUR GOD SOM HELST!!
Fantastiskt god!
2015-05-30
Använde lime istället för citron och 5 gelatinblad
Emelie
2015-04-12
Supergod!! Jag tog 2 lime ist för 1 citron, toppen! Och tog 600 gr ost och 3 ägg och lite mer gelatin så den blev riktigt hög! kommer absolut göra denna igen!!!
Birgith
2015-03-25
Jättebra cheescake god lätt att göra
Birgitta Bäck Nyman
2015-03-11
Ljuvligt underbar t god citroncheeskake
Jolie
2015-02-12
Måste man låta fyllningen kallna 1 timme innan man häller på glasyren? ?
Anneli
2014-11-08
Jag använde inte några bär, och använde 6 passionsfrukter det blev ljuvligt :)
Sofie
2014-06-16
Godaste cheesecaken!
A-C
2014-06-05
I Coops originalrecept ska man förutom smält smör även tillsätta 1 msk vatten till digestivekexenoch då blir det bra
Kenth
2014-06-01
Halverade hallonen och blåbären, låg stadigare, blåbären med den blå sidan upp eftersom dom var vita inuti(amerikanska?)
Kenth
2014-05-30
Släktingarna hur nöjda som helst
Kenth
2014-05-30
50gr smör är väl för lite, min deg var fortfarande bara pulver efter bara 50gr
Vilda
2014-05-17
Vilken succée se bara till att digestiven är hysfast fast och att alla passionsruktskärnor sprider ut sig :)
Helena
2014-05-01
En riktig höjdare! Känns verkligen fräsch. Inte så söt och sliskig som så många andra efterrätter. Detta är ett säkert kort! Alla gillar den!
Tony, Mellerud
2013-12-30
Har just gjort färdig en som dessert inför morgondagens nyårsbuffé. Kommer att dekorera med lite silverströssel och färska hallon. Är helnöjd eftersom det var ganska lätt, gick att förbereda i tid och att resultatet ser snyggt ut! :)
Kristina Å.
2013-11-11
Gjorde senast i helgen och blev uppskattades av alla. Har haft receptet sen 2007/2008 och återkommer alltid, så himla enkel att göra och jättegod!
Ulrika
2013-08-24
Min absoluta favvo!!
Ulrika Svensson
2013-07-27
Fantastisk tårta! Alla älskade den!
Anna
2013-06-23
Kanon god! Hyfsat enkel och jättegod, fresh!! Rekomenderas verkligen :)
Mt
2013-06-13
Har gjort den här desserten ett antal gånger nu och det blir lika bra varje gång! Superlätt och supergott!
Tina
2013-06-11
Jag gjorde botten dagen innan och det gick bra.
Birgitta
2013-01-13
En suveränt god dessert som avslutning på en god middag. Frisk och lagom söt. God att servera även till kaffet.
Susanne
2012-12-29
2 passionsfrukter är för lite. Brukar ta 6-7 st då det ej är så mycket innehåll i dom
Susanne
2012-12-29
Super god!! Gillar ej passionsfrukt i vanliga fall men denna är en höjdare.
Madeleine
2012-11-10
En underbar cheesecake! dessutom enkel att göra. Prova!
Frida
2012-08-29
Rekomenderas starkt! Alla som smakade tårtan tyckte att den var fantastisk!!!
Susann
2012-08-20
Går den bra att göra dagen före?
hanna
2012-06-21
Tar bort både passoinsfrukten och bären, skivar ist jordgubbar. super gott!
Heléne
2012-04-12
helt fantastisk och fräsch ...passar även kräsna män som inte tycker om "söta" desserter,
Coop
2012-04-02
Det ska vara en rund form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant
Elisabeth
2012-04-01
För novisen vid spisen saknas i denna version av recept storlek på springform, 24cm, står det i "gamla" receptet. Det är verkligen en gott!
Annie
2012-03-15
Det här är favoriten efter alla tunga middagar. Har tom lyckats kvala in på julbordet:-) Det enda jag ändat är att jag tar fler passionsfrukter och utesluter då vattnet. Bären struntar jag helt i
daisy
2012-03-05
En suverän efterrätt ! Love it!
Anna
2012-01-04
underbar efterrätt,passar perfekt efter en "tung" kötträtt.
Mattias
2012-01-01
Fantastiskt god, perfekt efterrätt!
Maja
2011-12-26
En favorit! Har nu gjort den mååånga gånger, går inte att misslyckas med. Brukar variera glasyren med hallon.
Lisa
2011-12-21
Jättegod! Har gjort den flera gånger och den har alltid blivit succé. Går alldeles utmärkt att göra dagen innan.
agneta
2011-12-10
skall prova ikväll när vi skall ha gäster.