Citroncheesecake med passionsfrukt

Betyg (1-5):
3.94 (418 betyg)

Sötsyrlig cheesecake med smak av citron och passionsfrukt. En kaka som kräver lite tid och tålamod, men resultatet blir en utsökt skönhet! Perfekt att förbereda dagen innan, och går även bra att frysa in.

Tillagningstid: 2 timmar 20 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (14)
  • 10 digestivekex
  • 50 g smör eller margarin
  • Fyllning:
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • Glasyr:
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 2 passionsfrukter
  • Garnering:
  • 1.5 dl färska bär

Gör så här

  1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.
  2. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
  3. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
  4. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
  5. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-05-06

Hej Camilla! Det går utmärkt att göra denna i förväg och du kan absolut frysa den även med passionsfruktstäcket på. Lycka till! /Elsa, webbredaktör

Camilla Arvidsson

2019-05-02

Kan man göra den här dagen innan? Kan man frysa in den med passionsfrukttäcket på?

Sture

2019-01-20

Så jättegod. Tog hallon mosade i glasyren.

Sanna

2016-01-01

Gjorde receptet till nyår och tårtan var jättegod! Men om jag som vi, gillar digestivebotten bör man nog göra dubbla botten för nu var den i tunnaste laget.

Malin Wiik

2015-12-31

Superfräsch och underbart god efterrätt, kommer vara på årets nyårsmeny.

Staffan

2015-12-23

Suveränt god!!

Josefin

2015-10-20

Hur stor form behöver man?

Cecilia Andersson

2015-10-10

Har använt det här receptet i många år. Det bästa helt enkelt!

Rille

2015-10-08

Hej, supergod som vanligt. Har kört denna sedan 2002. Så Klara, om nu Coop snott receptet, så är det inte från halv 8- programmet. Snarare tvärtom...

Fsnny

2015-09-23

Hur lång tid kan den stå i kylen?

Mia

2015-07-12

Har gjort denna cheesecake 4 gånger och älskar det. Fresht och gott.

Klara

2015-06-20

Men gud vad kul Coop att ni har snott ett 4 år gammalt recept från Halv 8 hos mig! Identiskt recept, ni har inte ens brytt er om att byta ordningen av ingredienserna..!? Allt är CTRL+C, CTRL+V. Gud vad ni är PINSAMMA!

Sara

2015-06-04

HUR GOD SOM HELST!!

Fantastiskt god!

2015-05-30

Använde lime istället för citron och 5 gelatinblad

Emelie

2015-04-12

Supergod!! Jag tog 2 lime ist för 1 citron, toppen! Och tog 600 gr ost och 3 ägg och lite mer gelatin så den blev riktigt hög! kommer absolut göra denna igen!!!

Birgith

2015-03-25

Jättebra cheescake god lätt att göra

Birgitta Bäck Nyman

2015-03-11

Ljuvligt underbar t god citroncheeskake

Jolie

2015-02-12

Måste man låta fyllningen kallna 1 timme innan man häller på glasyren? ?

Anneli

2014-11-08

Jag använde inte några bär, och använde 6 passionsfrukter det blev ljuvligt :)

Sofie

2014-06-16

Godaste cheesecaken!

A-C

2014-06-05

I Coops originalrecept ska man förutom smält smör även tillsätta 1 msk vatten till digestivekexenoch då blir det bra

Kenth

2014-06-01

Halverade hallonen och blåbären, låg stadigare, blåbären med den blå sidan upp eftersom dom var vita inuti(amerikanska?)

Kenth

2014-05-30

Släktingarna hur nöjda som helst

Kenth

2014-05-30

50gr smör är väl för lite, min deg var fortfarande bara pulver efter bara 50gr

Vilda

2014-05-17

Vilken succée se bara till att digestiven är hysfast fast och att alla passionsruktskärnor sprider ut sig :)

Helena

2014-05-01

En riktig höjdare! Känns verkligen fräsch. Inte så söt och sliskig som så många andra efterrätter. Detta är ett säkert kort! Alla gillar den!

Tony, Mellerud

2013-12-30

Har just gjort färdig en som dessert inför morgondagens nyårsbuffé. Kommer att dekorera med lite silverströssel och färska hallon. Är helnöjd eftersom det var ganska lätt, gick att förbereda i tid och att resultatet ser snyggt ut! :)

Kristina Å.

2013-11-11

Gjorde senast i helgen och blev uppskattades av alla. Har haft receptet sen 2007/2008 och återkommer alltid, så himla enkel att göra och jättegod!

Ulrika

2013-08-24

Min absoluta favvo!!

Ulrika Svensson

2013-07-27

Fantastisk tårta! Alla älskade den!

Anna

2013-06-23

Kanon god! Hyfsat enkel och jättegod, fresh!! Rekomenderas verkligen :)

Mt

2013-06-13

Har gjort den här desserten ett antal gånger nu och det blir lika bra varje gång! Superlätt och supergott!

Tina

2013-06-11

Jag gjorde botten dagen innan och det gick bra.

Birgitta

2013-01-13

En suveränt god dessert som avslutning på en god middag. Frisk och lagom söt. God att servera även till kaffet.

Susanne

2012-12-29

2 passionsfrukter är för lite. Brukar ta 6-7 st då det ej är så mycket innehåll i dom

Susanne

2012-12-29

Super god!! Gillar ej passionsfrukt i vanliga fall men denna är en höjdare.

Madeleine

2012-11-10

En underbar cheesecake! dessutom enkel att göra. Prova!

Frida

2012-08-29

Rekomenderas starkt! Alla som smakade tårtan tyckte att den var fantastisk!!!

Susann

2012-08-20

Går den bra att göra dagen före?

hanna

2012-06-21

Tar bort både passoinsfrukten och bären, skivar ist jordgubbar. super gott!

Heléne

2012-04-12

helt fantastisk och fräsch ...passar även kräsna män som inte tycker om "söta" desserter,

Britta/Webbredaktionen

2012-04-02

Det ska vara en rund form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant

Elisabeth

2012-04-01

För novisen vid spisen saknas i denna version av recept storlek på springform, 24cm, står det i "gamla" receptet. Det är verkligen en gott!

Annie

2012-03-15

Det här är favoriten efter alla tunga middagar. Har tom lyckats kvala in på julbordet:-) Det enda jag ändat är att jag tar fler passionsfrukter och utesluter då vattnet. Bären struntar jag helt i

daisy

2012-03-05

En suverän efterrätt ! Love it!

Anna

2012-01-04

underbar efterrätt,passar perfekt efter en "tung" kötträtt.

Mattias

2012-01-01

Fantastiskt god, perfekt efterrätt!

Maja

2011-12-26

En favorit! Har nu gjort den mååånga gånger, går inte att misslyckas med. Brukar variera glasyren med hallon.

Lisa

2011-12-21

Jättegod! Har gjort den flera gånger och den har alltid blivit succé. Går alldeles utmärkt att göra dagen innan.

agneta

2011-12-10

skall prova ikväll när vi skall ha gäster.

Liknande recept

Rabarberpaj

(42)

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

(1)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(1)

Banoffee-paj

(83)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(2)

Äppelsockerkaka

(34)

Smördegspizza med mango och apelsin

(2)

Cashewgräddglass med fikon

(2)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 10 digestivekex
  • 50 g smör eller margarin
  • Fyllning:
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • Glasyr:
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 2 passionsfrukter
  • Garnering:
  • 1.5 dl färska bär

Citroncheesecake med passionsfrukt

Betyg (1-5):
3.94 (418 betyg)

Sötsyrlig cheesecake med smak av citron och passionsfrukt. En kaka som kräver lite tid och tålamod, men resultatet blir en utsökt skönhet! Perfekt att förbereda dagen innan, och går även bra att frysa in.

Tillagningstid: 2 timmar 20 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.
  2. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
  3. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
  4. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
  5. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-05-06

Hej Camilla! Det går utmärkt att göra denna i förväg och du kan absolut frysa den även med passionsfruktstäcket på. Lycka till! /Elsa, webbredaktör

Camilla Arvidsson

2019-05-02

Kan man göra den här dagen innan? Kan man frysa in den med passionsfrukttäcket på?

Sture

2019-01-20

Så jättegod. Tog hallon mosade i glasyren.

Sanna

2016-01-01

Gjorde receptet till nyår och tårtan var jättegod! Men om jag som vi, gillar digestivebotten bör man nog göra dubbla botten för nu var den i tunnaste laget.

Malin Wiik

2015-12-31

Superfräsch och underbart god efterrätt, kommer vara på årets nyårsmeny.

Staffan

2015-12-23

Suveränt god!!

Josefin

2015-10-20

Hur stor form behöver man?

Cecilia Andersson

2015-10-10

Har använt det här receptet i många år. Det bästa helt enkelt!

Rille

2015-10-08

Hej, supergod som vanligt. Har kört denna sedan 2002. Så Klara, om nu Coop snott receptet, så är det inte från halv 8- programmet. Snarare tvärtom...

Fsnny

2015-09-23

Hur lång tid kan den stå i kylen?

Mia

2015-07-12

Har gjort denna cheesecake 4 gånger och älskar det. Fresht och gott.

Klara

2015-06-20

Men gud vad kul Coop att ni har snott ett 4 år gammalt recept från Halv 8 hos mig! Identiskt recept, ni har inte ens brytt er om att byta ordningen av ingredienserna..!? Allt är CTRL+C, CTRL+V. Gud vad ni är PINSAMMA!

Sara

2015-06-04

HUR GOD SOM HELST!!

Fantastiskt god!

2015-05-30

Använde lime istället för citron och 5 gelatinblad

Emelie

2015-04-12

Supergod!! Jag tog 2 lime ist för 1 citron, toppen! Och tog 600 gr ost och 3 ägg och lite mer gelatin så den blev riktigt hög! kommer absolut göra denna igen!!!

Birgith

2015-03-25

Jättebra cheescake god lätt att göra

Birgitta Bäck Nyman

2015-03-11

Ljuvligt underbar t god citroncheeskake

Jolie

2015-02-12

Måste man låta fyllningen kallna 1 timme innan man häller på glasyren? ?

Anneli

2014-11-08

Jag använde inte några bär, och använde 6 passionsfrukter det blev ljuvligt :)

Sofie

2014-06-16

Godaste cheesecaken!

A-C

2014-06-05

I Coops originalrecept ska man förutom smält smör även tillsätta 1 msk vatten till digestivekexenoch då blir det bra

Kenth

2014-06-01

Halverade hallonen och blåbären, låg stadigare, blåbären med den blå sidan upp eftersom dom var vita inuti(amerikanska?)

Kenth

2014-05-30

Släktingarna hur nöjda som helst

Kenth

2014-05-30

50gr smör är väl för lite, min deg var fortfarande bara pulver efter bara 50gr

Vilda

2014-05-17

Vilken succée se bara till att digestiven är hysfast fast och att alla passionsruktskärnor sprider ut sig :)

Helena

2014-05-01

En riktig höjdare! Känns verkligen fräsch. Inte så söt och sliskig som så många andra efterrätter. Detta är ett säkert kort! Alla gillar den!

Tony, Mellerud

2013-12-30

Har just gjort färdig en som dessert inför morgondagens nyårsbuffé. Kommer att dekorera med lite silverströssel och färska hallon. Är helnöjd eftersom det var ganska lätt, gick att förbereda i tid och att resultatet ser snyggt ut! :)

Kristina Å.

2013-11-11

Gjorde senast i helgen och blev uppskattades av alla. Har haft receptet sen 2007/2008 och återkommer alltid, så himla enkel att göra och jättegod!

Ulrika

2013-08-24

Min absoluta favvo!!

Ulrika Svensson

2013-07-27

Fantastisk tårta! Alla älskade den!

Anna

2013-06-23

Kanon god! Hyfsat enkel och jättegod, fresh!! Rekomenderas verkligen :)

Mt

2013-06-13

Har gjort den här desserten ett antal gånger nu och det blir lika bra varje gång! Superlätt och supergott!

Tina

2013-06-11

Jag gjorde botten dagen innan och det gick bra.

Birgitta

2013-01-13

En suveränt god dessert som avslutning på en god middag. Frisk och lagom söt. God att servera även till kaffet.

Susanne

2012-12-29

2 passionsfrukter är för lite. Brukar ta 6-7 st då det ej är så mycket innehåll i dom

Susanne

2012-12-29

Super god!! Gillar ej passionsfrukt i vanliga fall men denna är en höjdare.

Madeleine

2012-11-10

En underbar cheesecake! dessutom enkel att göra. Prova!

Frida

2012-08-29

Rekomenderas starkt! Alla som smakade tårtan tyckte att den var fantastisk!!!

Susann

2012-08-20

Går den bra att göra dagen före?

hanna

2012-06-21

Tar bort både passoinsfrukten och bären, skivar ist jordgubbar. super gott!

Heléne

2012-04-12

helt fantastisk och fräsch ...passar även kräsna män som inte tycker om "söta" desserter,

Britta/Webbredaktionen

2012-04-02

Det ska vara en rund form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant

Elisabeth

2012-04-01

För novisen vid spisen saknas i denna version av recept storlek på springform, 24cm, står det i "gamla" receptet. Det är verkligen en gott!

Annie

2012-03-15

Det här är favoriten efter alla tunga middagar. Har tom lyckats kvala in på julbordet:-) Det enda jag ändat är att jag tar fler passionsfrukter och utesluter då vattnet. Bären struntar jag helt i

daisy

2012-03-05

En suverän efterrätt ! Love it!

Anna

2012-01-04

underbar efterrätt,passar perfekt efter en "tung" kötträtt.

Mattias

2012-01-01

Fantastiskt god, perfekt efterrätt!

Maja

2011-12-26

En favorit! Har nu gjort den mååånga gånger, går inte att misslyckas med. Brukar variera glasyren med hallon.

Lisa

2011-12-21

Jättegod! Har gjort den flera gånger och den har alltid blivit succé. Går alldeles utmärkt att göra dagen innan.

agneta

2011-12-10

skall prova ikväll när vi skall ha gäster.

Liknande recept

Rabarberpaj

(42)

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

(1)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(1)

Banoffee-paj

(83)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(2)

Äppelsockerkaka

(34)

Smördegspizza med mango och apelsin

(2)

Cashewgräddglass med fikon

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies