
Citronbavaroise med choklad- och lakritssås
Betyg (1-5):
Elegant dessert av fromagetyp med smak av citron och lakrits.
Tillagningstid: 20 minuter + minst 2 timmar att stelna
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 3 gelatinblad
- 1 vaniljstång
- 2.5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 4 ägg, endast gulan
- 1 citron, finrivet skal
- 2 dl vispgrädde
- Sås:
- 3 msk krossad turkisk peppar
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mörk sirap
- 1 msk kakao eventuellt 2 msk
Gör så här
- Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången, tillsätt mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå medan du vispar äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
- Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen börjar tjockna, till 85 grader. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt smälta. Sila blandningen, häll i citronskal och kyl smeten i vattenbad till 20 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen.
- Skölj 6 portionsformar i kallt vatten och fördela krämen i dem. Ställ i kylen och låt stelna minst 2 timmar.
Sås
- Mortla turkisk peppar. Koka upp grädde och sirap. Dra kastrullen åt sidan och häll i kakao och turkisk peppar. Rör om tills den turkiska pepparn smält och såsen är slät. Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt i kanterna. Ta hjälp av en tunn kniv om det behövs. Stjälp upp bavaroisen på tallrikar och servera med såsen.
Tips

Fruktsås är ett bra alternativ som sås.
Liknande recept
Citronbavaroise med choklad- och lakritssås
Betyg (1-5):
Elegant dessert av fromagetyp med smak av citron och lakrits.
Tillagningstid: 20 minuter + minst 2 timmar att stelna
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången, tillsätt mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå medan du vispar äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
- Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen börjar tjockna, till 85 grader. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt smälta. Sila blandningen, häll i citronskal och kyl smeten i vattenbad till 20 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen.
- Skölj 6 portionsformar i kallt vatten och fördela krämen i dem. Ställ i kylen och låt stelna minst 2 timmar.
Sås
- Mortla turkisk peppar. Koka upp grädde och sirap. Dra kastrullen åt sidan och häll i kakao och turkisk peppar. Rör om tills den turkiska pepparn smält och såsen är slät. Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt i kanterna. Ta hjälp av en tunn kniv om det behövs. Stjälp upp bavaroisen på tallrikar och servera med såsen.
Tips

Fruktsås är ett bra alternativ som sås.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2013-11-01
Mummmmmmmsfilliiibabbbbaaaaaaa
2012-11-18
Går det lika bra med choklad i bit. Jag har precis provkokat såsen, men skulle vilja ha fylligare chokladsmak. Skulle vilja göra den i en sats för 30-40 personer, undrar vad jag ska tänka på.
2012-10-29
Inte varm, men när den svalnat till rumstemperatur. Har den kokat för länge kan den kanske stelna lite för mycket värm då lite försiktig.
2012-10-26
Ska såsen serveras varm eller kall?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
ELINPELIN21gbg
2013-11-01
Mummmmmmmsfilliiibabbbbaaaaaaa
Maj
2012-11-18
Går det lika bra med choklad i bit. Jag har precis provkokat såsen, men skulle vilja ha fylligare chokladsmak. Skulle vilja göra den i en sats för 30-40 personer, undrar vad jag ska tänka på.
Coop
2012-10-29
Inte varm, men när den svalnat till rumstemperatur. Har den kokat för länge kan den kanske stelna lite för mycket värm då lite försiktig.
M
2012-10-26
Ska såsen serveras varm eller kall?