Chokladtårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

En saftig chokladkaka med många lager som är inspirerad av Devil´s food cake. Så gott och festligt att bjuda på till påskfikat.

Tillagningstid: 1 tim + tid att garnera
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 240 g smör
  • 2 dl bryggt kaffe eller svart te
  • 1 dl kakao
  • 120 g mörk choklad
  • 3.5 dl farinsocker, strö
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Chokladsmörkräm
  • 100 g choklad mörk eller mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • Garnering
  • 175 g nötcreme
  • 3 marsipankycklingar
  • påsk chokladägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.Smält smöret i en kastrull tillsammans med kaffe eller te.
  2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kakao, hackad choklad, socker, vaniljsocker och salt.
  3. Vispa ner ägg och äggulor, sikta ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör om.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 50 min– 1 timme, känn med provsticka. Låt svalna i formen.

Smörkräm

  1. Smält chokladen varsamt över ett vattenbad. Koka socker och vatten till en temperatur på 118°.
  2. Vispa äggvita, vaniljsocker och salt med elvisp till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
  3. Sänk hastigheten och vispa marängen sval, ca 10 min. Klicka i smöret lite i taget under långsam vispning. Tillsätt den smälta chokladen.
  4. Låt ligga i kylen att stelna minst 1 timme. Skär kakan i tre bottnar.
  5. Bred smörkräm mellan bottnarna och klä även in kakan så den täcks helt av krämen. Använd en spatel.
  6. Lägg nötcremen i en spritspåse med veckad tyll och spritsa ut som ett fågelbo i mitten av kakan.
  7. Lägg kycklingarna och några ägg i boet. Lägg krossade ägg runtom.

Tips

Du kan göra egna marsipankycklingar med gul, röd och svart marsipan.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-04-08

Hej! Till tårtan på bilden har vi använt den mängd smörkräm som står i receptet, men den måste vispas ordentligt så att den blir fluffig och maränglik. Lycka till i köket!

Emmy

2021-04-07

Mycket god men väldigt tung och kompakt botten. Supergod smörkräm. Rumstempererad nötkräm gick fint att spritsa.

Annika

2021-04-06

Tårtbotten blev kompakt och hård, trots att den var i ugnen endast i 40 min. Jag vet inte vad som blev fel. Smörkrämen blev dock god. Jag gjorde fågelboet med godisägg och "Finger-kex", för att slippa spritsa nötkräm. Det blev fint!

Marcelle

2021-04-05

Meckig att göra. Botten blev för kompakt. Smörkrämen alldeles för lite, och man kunde inte ha i kylskåp för länge heller då det blev som en smörklump av. Nötkrämen behöver stå i kyl för att kunna spritsas. Kommer inte göra om.

Mari

2021-04-04

För lite smörkräm om man följer receptet, det blir för lite mellan bottnarna så man känner knappast smaken av det, missvisande bild, blev väldigt besviken

Mari

2021-04-04

För lite smörkräm om man följer receptet, missvisande bild

Anna

2021-04-03

Lite mekig att göra. Goda smaker, men min botten blev lite väl kompakt. Svårt att få till smörkrämen på ett snyggt vis utanpå. Tydligen viktigt att även nötkrämen också är kall. Min nötkräm var rumsvarm, och därmed svårspritsad, såg mer ut som en hög av...

Liknande recept

Spara recept

Varm choklad med grädde och marshmallows

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Tant gredelin

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Chokladvåfflor med björnbärs- och mascarponekräm

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Kladdig brownie med mjölkchokladglasyr

Betyg
Betyg
(104)
Spara recept

Kladdkaka med dadlar

Betyg
Betyg
(71)
Spara recept

Jordgubbssalsa med vit chokladmousse

Betyg
Betyg
(47)
Spara recept

Enkel chokladkaka

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Krispiga chokladbräck

Betyg
Betyg
(18)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 240 g smör
  • 2 dl bryggt kaffe eller svart te
  • 1 dl kakao
  • 120 g mörk choklad
  • 3.5 dl farinsocker, strö
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Chokladsmörkräm
  • 100 g choklad mörk eller mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • Garnering
  • 175 g nötcreme
  • 3 marsipankycklingar
  • påsk chokladägg

Chokladtårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

En saftig chokladkaka med många lager som är inspirerad av Devil´s food cake. Så gott och festligt att bjuda på till påskfikat.

Tillagningstid: 1 tim + tid att garnera
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.Smält smöret i en kastrull tillsammans med kaffe eller te.
  2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kakao, hackad choklad, socker, vaniljsocker och salt.
  3. Vispa ner ägg och äggulor, sikta ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör om.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 50 min– 1 timme, känn med provsticka. Låt svalna i formen.

Smörkräm

  1. Smält chokladen varsamt över ett vattenbad. Koka socker och vatten till en temperatur på 118°.
  2. Vispa äggvita, vaniljsocker och salt med elvisp till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
  3. Sänk hastigheten och vispa marängen sval, ca 10 min. Klicka i smöret lite i taget under långsam vispning. Tillsätt den smälta chokladen.
  4. Låt ligga i kylen att stelna minst 1 timme. Skär kakan i tre bottnar.
  5. Bred smörkräm mellan bottnarna och klä även in kakan så den täcks helt av krämen. Använd en spatel.
  6. Lägg nötcremen i en spritspåse med veckad tyll och spritsa ut som ett fågelbo i mitten av kakan.
  7. Lägg kycklingarna och några ägg i boet. Lägg krossade ägg runtom.

Tips

Du kan göra egna marsipankycklingar med gul, röd och svart marsipan.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-04-08

Hej! Till tårtan på bilden har vi använt den mängd smörkräm som står i receptet, men den måste vispas ordentligt så att den blir fluffig och maränglik. Lycka till i köket!

Emmy

2021-04-07

Mycket god men väldigt tung och kompakt botten. Supergod smörkräm. Rumstempererad nötkräm gick fint att spritsa.

Annika

2021-04-06

Tårtbotten blev kompakt och hård, trots att den var i ugnen endast i 40 min. Jag vet inte vad som blev fel. Smörkrämen blev dock god. Jag gjorde fågelboet med godisägg och "Finger-kex", för att slippa spritsa nötkräm. Det blev fint!

Marcelle

2021-04-05

Meckig att göra. Botten blev för kompakt. Smörkrämen alldeles för lite, och man kunde inte ha i kylskåp för länge heller då det blev som en smörklump av. Nötkrämen behöver stå i kyl för att kunna spritsas. Kommer inte göra om.

Mari

2021-04-04

För lite smörkräm om man följer receptet, det blir för lite mellan bottnarna så man känner knappast smaken av det, missvisande bild, blev väldigt besviken

Mari

2021-04-04

För lite smörkräm om man följer receptet, missvisande bild

Anna

2021-04-03

Lite mekig att göra. Goda smaker, men min botten blev lite väl kompakt. Svårt att få till smörkrämen på ett snyggt vis utanpå. Tydligen viktigt att även nötkrämen också är kall. Min nötkräm var rumsvarm, och därmed svårspritsad, såg mer ut som en hög av...

Liknande recept

Spara recept

Varm choklad med grädde och marshmallows

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Tant gredelin

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Chokladvåfflor med björnbärs- och mascarponekräm

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Kladdig brownie med mjölkchokladglasyr

Betyg
Betyg
(104)
Spara recept

Kladdkaka med dadlar

Betyg
Betyg
(71)
Spara recept

Jordgubbssalsa med vit chokladmousse

Betyg
Betyg
(47)
Spara recept

Enkel chokladkaka

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Krispiga chokladbräck

Betyg
Betyg
(18)