
Chokladtårta
En saftig chokladkaka med många lager som är inspirerad av Devil´s food cake. Så gott och festligt att bjuda på till påskfikat.
- 240 g smör
- 2 dl bryggt kaffe eller svart te
- 1 dl kakao
- 120 g mörk choklad
- 3.5 dl farinsocker, strö
- 1 tsk äkta vaniljsocker
- 2 krm salt
- 4 ägg
- 2 äggulor
- 3 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- Chokladsmörkräm
- 100 g choklad mörk eller mjölk
- 2 dl strösocker
- 0.5 dl vatten
- 2 äggvitor
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 200 g smör, rumsvarmt
- Garnering
- 175 g nötcreme
- 3 marsipankycklingar
- påsk chokladägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.Smält smöret i en kastrull tillsammans med kaffe eller te.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt kakao, hackad choklad, socker, vaniljsocker och salt.
- Vispa ner ägg och äggulor, sikta ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör om.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 50 min– 1 timme, känn med provsticka. Låt svalna i formen.
Smörkräm
- Smält chokladen varsamt över ett vattenbad. Koka socker och vatten till en temperatur på 118°.
- Vispa äggvita, vaniljsocker och salt med elvisp till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
- Sänk hastigheten och vispa marängen sval, ca 10 min. Klicka i smöret lite i taget under långsam vispning. Tillsätt den smälta chokladen.
- Låt ligga i kylen att stelna minst 1 timme. Skär kakan i tre bottnar.
- Bred smörkräm mellan bottnarna och klä även in kakan så den täcks helt av krämen. Använd en spatel.
- Lägg nötcremen i en spritspåse med veckad tyll och spritsa ut som ett fågelbo i mitten av kakan.
- Lägg kycklingarna och några ägg i boet. Lägg krossade ägg runtom.
Tips

Du kan göra egna marsipankycklingar med gul, röd och svart marsipan.
Liknande recept
Chokladtårta
En saftig chokladkaka med många lager som är inspirerad av Devil´s food cake. Så gott och festligt att bjuda på till påskfikat.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.Smält smöret i en kastrull tillsammans med kaffe eller te.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt kakao, hackad choklad, socker, vaniljsocker och salt.
- Vispa ner ägg och äggulor, sikta ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör om.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 50 min– 1 timme, känn med provsticka. Låt svalna i formen.
Smörkräm
- Smält chokladen varsamt över ett vattenbad. Koka socker och vatten till en temperatur på 118°.
- Vispa äggvita, vaniljsocker och salt med elvisp till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
- Sänk hastigheten och vispa marängen sval, ca 10 min. Klicka i smöret lite i taget under långsam vispning. Tillsätt den smälta chokladen.
- Låt ligga i kylen att stelna minst 1 timme. Skär kakan i tre bottnar.
- Bred smörkräm mellan bottnarna och klä även in kakan så den täcks helt av krämen. Använd en spatel.
- Lägg nötcremen i en spritspåse med veckad tyll och spritsa ut som ett fågelbo i mitten av kakan.
- Lägg kycklingarna och några ägg i boet. Lägg krossade ägg runtom.
Tips

Du kan göra egna marsipankycklingar med gul, röd och svart marsipan.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-04-08
Hej! Till tårtan på bilden har vi använt den mängd smörkräm som står i receptet, men den måste vispas ordentligt så att den blir fluffig och maränglik. Lycka till i köket!
2021-04-07
Mycket god men väldigt tung och kompakt botten. Supergod smörkräm. Rumstempererad nötkräm gick fint att spritsa.
2021-04-06
Tårtbotten blev kompakt och hård, trots att den var i ugnen endast i 40 min. Jag vet inte vad som blev fel. Smörkrämen blev dock god. Jag gjorde fågelboet med godisägg och "Finger-kex", för att slippa spritsa nötkräm. Det blev fint!
2021-04-05
Meckig att göra. Botten blev för kompakt. Smörkrämen alldeles för lite, och man kunde inte ha i kylskåp för länge heller då det blev som en smörklump av. Nötkrämen behöver stå i kyl för att kunna spritsas. Kommer inte göra om.
2021-04-04
För lite smörkräm om man följer receptet, det blir för lite mellan bottnarna så man känner knappast smaken av det, missvisande bild, blev väldigt besviken
2021-04-04
För lite smörkräm om man följer receptet, missvisande bild
2021-04-03
Lite mekig att göra. Goda smaker, men min botten blev lite väl kompakt. Svårt att få till smörkrämen på ett snyggt vis utanpå. Tydligen viktigt att även nötkrämen också är kall. Min nötkräm var rumsvarm, och därmed svårspritsad, såg mer ut som en hög av...
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2021-04-08
Hej! Till tårtan på bilden har vi använt den mängd smörkräm som står i receptet, men den måste vispas ordentligt så att den blir fluffig och maränglik. Lycka till i köket!
Emmy
2021-04-07
Mycket god men väldigt tung och kompakt botten. Supergod smörkräm. Rumstempererad nötkräm gick fint att spritsa.
Annika
2021-04-06
Tårtbotten blev kompakt och hård, trots att den var i ugnen endast i 40 min. Jag vet inte vad som blev fel. Smörkrämen blev dock god. Jag gjorde fågelboet med godisägg och "Finger-kex", för att slippa spritsa nötkräm. Det blev fint!
Marcelle
2021-04-05
Meckig att göra. Botten blev för kompakt. Smörkrämen alldeles för lite, och man kunde inte ha i kylskåp för länge heller då det blev som en smörklump av. Nötkrämen behöver stå i kyl för att kunna spritsas. Kommer inte göra om.
Mari
2021-04-04
För lite smörkräm om man följer receptet, det blir för lite mellan bottnarna så man känner knappast smaken av det, missvisande bild, blev väldigt besviken
Mari
2021-04-04
För lite smörkräm om man följer receptet, missvisande bild
Anna
2021-04-03
Lite mekig att göra. Goda smaker, men min botten blev lite väl kompakt. Svårt att få till smörkrämen på ett snyggt vis utanpå. Tydligen viktigt att även nötkrämen också är kall. Min nötkräm var rumsvarm, och därmed svårspritsad, såg mer ut som en hög av...