
Chokladkaka med kaffeglasyr
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 msk ströbröd
- 4 dl socker
- 4 ägg
- 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
- Glasyr:
- 50 g smör
- 1 dl muskovadosocker
- 1 dl starkt kaffe
- 0.5 dl grädde
- 100 g mörk choklad
- Garnering:
- 1 msk kakao
- 1 dl rostade hasselnötter
Gör så här
- Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Glasyr
- Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.
- Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.
Liknande recept
Chokladkaka med kaffeglasyr
Gör så här
- Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Glasyr
- Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.
- Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-04-18
Till Henrik: Ugnen ska vara på 175º
2016-04-16
Hur många grader ska ugnen vara på?
2014-08-20
Den verkar helt fantastisk, måste verkligen testa. Om man inte har choklad hemma men ändå vill göra något liknande kan jag rekommendera detta receptet http://urminkokbok.blogg.se/2014/august/saftig-chokladkaka-med-kaffeglasyr-2.html
2013-11-05
Mäktig men åh så god!
2013-05-24
Smaskig med vuxen smak! Gräddade max40 minuter (i min ugn) gärna något kortare. Rostade nötter är pricken-över-i. Servera med vispad grädde. Mums!
2012-12-23
jag glömde säga att vi ska göra den här ikväll, så jag kan återkomma då med ett omdöme
2012-12-23
min bror säger att den är god för han har gjort den
2012-01-25
Det ser gott,lätt ut att göra.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2016-04-18
Till Henrik: Ugnen ska vara på 175º
Henrik
2016-04-16
Hur många grader ska ugnen vara på?
anders
2014-08-20
Den verkar helt fantastisk, måste verkligen testa. Om man inte har choklad hemma men ändå vill göra något liknande kan jag rekommendera detta receptet http://urminkokbok.blogg.se/2014/august/saftig-chokladkaka-med-kaffeglasyr-2.html
Anita
2013-11-05
Mäktig men åh så god!
Robert
2013-05-24
Smaskig med vuxen smak! Gräddade max40 minuter (i min ugn) gärna något kortare. Rostade nötter är pricken-över-i. Servera med vispad grädde. Mums!
august
2012-12-23
jag glömde säga att vi ska göra den här ikväll, så jag kan återkomma då med ett omdöme
august
2012-12-23
min bror säger att den är god för han har gjort den
Rita
2012-01-25
Det ser gott,lätt ut att göra.