Chokladdoppad lakritskola

Betyg (1-5):
3.91 (99 betyg)

Lakrits och choklad – den perfekta smakkombinationen. Ska du koka kola i år, gör den här.

Tillagningstid: 40 minuter + koktid
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (7)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk lakritspulver eller krossad turkisk peppar
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk strössel eller flingsalt

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
  3. Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
  4. Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  5. Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Tips

Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer, essensbutiker eller att beställa på nätet. Går även att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lena

2018-12-27

Grym! Koka till 135 grader om du vill ha hårda kolor som mjuknar i minnen

Susanna

2015-12-30

Har kollat på detta recept flera gånger men aldrig gjort dem förrän nu. Tack för alla tidigare kommentarer som verkligen förenklade tillverkningen. 117' var perfekt. Glömde dessutom smöret då jag hade fullt upp att dosera svart lakritsfärgen. Färgen blev toppen och smöret var helt ok att missa. Hällde upp kolan i en form 30x30 och de blev alldeles lagom tjocka. Lät kolan svalna i rumstemperatur och skar dem sedan enkelt i lagom bitar som nu skall doppas i choklad.

Anders

2015-12-23

20 minuter i kylskåpet kommer inte mycket nytta, snarare 40 min i frysen för att få kolan att sluta klibba.

Vera

2015-12-22

Precis som Martin ovan, blev det stenhård knäck redan efter en kvart... 😫 Går inte att ära om man vill ha tänderna i behåll!

Rickard

2015-12-22

Kokade till 123 grader. Skulle kanske nöjt mig vid 117-118. Goda blev de helt klart iaf dock.:)

Jenna

2015-01-09

Sjukt god!

Tina

2014-12-02

Gjorde dessa förra julen! De var väldigt goda o omtyckta! Fina blir de oxå m lite olika kristallströssel på. Nu en fråga; brukar alltid se till å göra godis etc strax innan jul för hållbarheten, "färskheten" men brukar bli stressigt hinna göra allt sista dagarna, så undrar hur långt i förväg kan man göra denna kola och hur förvarar man de bäst i så fall (kyl el funkar frys?) utan att smaken påverkas?

martin

2014-11-26

För mig tog det 12min sen var smeten redan uppe i 120ºC, hann ju knappt göra kulprov innan det blev stenhårt...suck

Ninni

2014-11-16

Det blev så bra, kommer att göra detta ofta!!!!

Sara

2014-05-16

119 grader och hård som den hårdaste knäck. Det är nog bra att rekommendera kulprovet i samband med kolarecept. God smak dock!

Pg

2014-02-07

Brukar göra dessa ofta. Kokar kolan till 117-118 grader, då blir den mjuk och god? Lägger smeten i lite större knäckformar istället. Ibland fastnar de i knäckformen men då får man värma de i handen innan man äter. Syndigt gott.

Maria

2013-12-22

Dom blev så hårda. Vad gjorde jag för fel? Ville ha mjuk kola, som dumle typ... Kokade till 122 grader enl termomeren, var det för länge?

Linnéa

2013-12-21

De här var verkligen jättegoda! Men nästa gång ska jag köpa mer choklad för det räckte inte till alla kolorna...

Ann-Christin

2013-12-20

Allra godaste godis!!!!

Hans

2013-12-17

Jättegoda, men en större form än 15x15cm, annars blir det lite krångligt.

Anna

2013-12-16

Supergoda! Och roligt att variera hur de dekoreras men godast med flingsalt.

Helene

2013-12-15

Underbart god!

Cristina

2013-12-13

Underbart goda, fungerar utmärkt med laktosfri grädde.. Jag hittade Urtekram ekologiska rålakritspulver i min Icahandlares kryddhylla.

Daniel

2013-03-13

De här är underbara om de görs med lakritspulver. Det går inte att ersätta med turkisk peppar. Det beror på att turkisk peppar består av lakritsextrakt (vilket är sämre kvalité än lakritspulver), salmiak och pepparextrakt. Salmiak har smakmässigt väldigt lite att göra med äkta lakrits, lakrits har ett djup av massa smaknyanser medan salmiak endast har sin egen mycket brutala salta smak. Lakrits smakar inte salt. Och peppar? Ja peppar gör det hela bara ännu mer absurt som substitut för lakritspulver.

Ulrika

2012-12-23

Fantastiskt goda! Jag köpte Kung Markattas lakritspulver på Coop forum. Nästa gång ska jag dock ta mer pulver för ännu mer lakritssmak!

Max

2012-12-19

För ett år sedan fanns samma recept i tidningen MedMera. Pratade med och mailade länets största COOPbutik och ifrågasatte varför de inte har lakrispulver i sitt sortiment. Nu har det gått ett år och butiken har fortfarande inte tagit in produkten. Nu mailas receptet ut i COOPS nyhetsbrev till hundratusentals personer. Märkligt att COOP har så dålig intern kommunikation att "receptansvariga" inte kan få de största butikerna att ha alla ingredienser i sitt sortiment...

Sara

2012-12-15

Lakritspulver finns numera i vanliga ICA-butiker av märket Kung Markatta (ekologiskt!)

Britta/Webbredaktionen

2012-04-20

2 msk lakritspulver går att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.

anna

2012-01-04

Lakritspulver finns hos Panduro och även hos Chokladfabriken (i Sthlm)

Lena

2011-12-22

Apoteket har lakrtisstång som kan krossas till pulver. Gjorde själv kola efter recept jag fick då jag köpte lakrits där. Mild fin lakritssmak som gifte sig bra med chokladen.

Gregory

2011-12-21

Did this the other day. Took a bit of time but the result was worth it! Have patience so the temperature of 120-125 is obtained!Found Lakrispulver in a shop selling quality chocolates.

Therese

2011-12-21

Lakrids.nu går hitta lakritspulver hos dem

Lotta Åsman

2011-12-21

Ja, det är ju kul att hitta recept. Ett med lakrits, lycka till, du måste beställa lakrits på nätet. Hittade ett med kalkonbröst, fick åka till ICA för att köpa den. Dags att se till att råvarorna finns på Coop.

Jessica

2011-12-21

Tjockbottnad kastrull... Försökte göra dem här förra året men MISSLYCKADES. Kan det bero på en så enkel sak som att jag inte har en riktigt tjockbottnad kastrull?

Gerda

2011-12-20

Jättegoda! Fast jag hade i dubbelt så mycket mortlad turkisk peppar som i receptet, för jag gillar starkare lakritssmak. Provade med ljus choklad också, men mörk var definitivt godast. Enligt mig, men min dotter gillade den ljusa bättre.

2001-12-17

2011-12-17

Jag tycker att det är mycket märkligt att det inte finns att köpa lakritsrot på en så stor och välsorterad butik som coop forum.

Lotta

2011-12-17

Jag har gjorde denna tre ggr. på två veckor alla älskar den... köpte också lakrispulver och svart karamellfärg på nätet. "Borgeby kryddgård"...

Mia

2011-12-15

Finns att köpa via nätet, bla på Borgeby kryddgård.

Ninna/webbredaktionen

2011-12-13

Om det inte finns i din butik kan du köpa turkisk peppar som du krossar i morteln.

Cine

2011-12-13

Var hittar man lakritspulver

Liknande recept

Bananchips och honungstryffel

(0)

Kladdkaka med dadlar

(44)

Karamelliserade päronchips doppade i choklad

(0)

Kokosbollar med vit choklad och lime

(3)

Kladdkaka med olivolja och nötter serverad med stekta päron

(0)

Biscotti med vit choklad, apelsin och kardemumma - Lotta Lundgren

(0)

Saffranscheesecake - Lotta Lundgren

(8)

Chokladmousse med apelsinsås

(2)
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk lakritspulver eller krossad turkisk peppar
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk strössel eller flingsalt

Chokladdoppad lakritskola

Betyg (1-5):
3.91 (99 betyg)

Lakrits och choklad – den perfekta smakkombinationen. Ska du koka kola i år, gör den här.

Tillagningstid: 40 minuter + koktid
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
  3. Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
  4. Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  5. Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Tips

Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer, essensbutiker eller att beställa på nätet. Går även att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lena

2018-12-27

Grym! Koka till 135 grader om du vill ha hårda kolor som mjuknar i minnen

Susanna

2015-12-30

Har kollat på detta recept flera gånger men aldrig gjort dem förrän nu. Tack för alla tidigare kommentarer som verkligen förenklade tillverkningen. 117' var perfekt. Glömde dessutom smöret då jag hade fullt upp att dosera svart lakritsfärgen. Färgen blev toppen och smöret var helt ok att missa. Hällde upp kolan i en form 30x30 och de blev alldeles lagom tjocka. Lät kolan svalna i rumstemperatur och skar dem sedan enkelt i lagom bitar som nu skall doppas i choklad.

Anders

2015-12-23

20 minuter i kylskåpet kommer inte mycket nytta, snarare 40 min i frysen för att få kolan att sluta klibba.

Vera

2015-12-22

Precis som Martin ovan, blev det stenhård knäck redan efter en kvart... 😫 Går inte att ära om man vill ha tänderna i behåll!

Rickard

2015-12-22

Kokade till 123 grader. Skulle kanske nöjt mig vid 117-118. Goda blev de helt klart iaf dock.:)

Jenna

2015-01-09

Sjukt god!

Tina

2014-12-02

Gjorde dessa förra julen! De var väldigt goda o omtyckta! Fina blir de oxå m lite olika kristallströssel på. Nu en fråga; brukar alltid se till å göra godis etc strax innan jul för hållbarheten, "färskheten" men brukar bli stressigt hinna göra allt sista dagarna, så undrar hur långt i förväg kan man göra denna kola och hur förvarar man de bäst i så fall (kyl el funkar frys?) utan att smaken påverkas?

martin

2014-11-26

För mig tog det 12min sen var smeten redan uppe i 120ºC, hann ju knappt göra kulprov innan det blev stenhårt...suck

Ninni

2014-11-16

Det blev så bra, kommer att göra detta ofta!!!!

Sara

2014-05-16

119 grader och hård som den hårdaste knäck. Det är nog bra att rekommendera kulprovet i samband med kolarecept. God smak dock!

Pg

2014-02-07

Brukar göra dessa ofta. Kokar kolan till 117-118 grader, då blir den mjuk och god? Lägger smeten i lite större knäckformar istället. Ibland fastnar de i knäckformen men då får man värma de i handen innan man äter. Syndigt gott.

Maria

2013-12-22

Dom blev så hårda. Vad gjorde jag för fel? Ville ha mjuk kola, som dumle typ... Kokade till 122 grader enl termomeren, var det för länge?

Linnéa

2013-12-21

De här var verkligen jättegoda! Men nästa gång ska jag köpa mer choklad för det räckte inte till alla kolorna...

Ann-Christin

2013-12-20

Allra godaste godis!!!!

Hans

2013-12-17

Jättegoda, men en större form än 15x15cm, annars blir det lite krångligt.

Anna

2013-12-16

Supergoda! Och roligt att variera hur de dekoreras men godast med flingsalt.

Helene

2013-12-15

Underbart god!

Cristina

2013-12-13

Underbart goda, fungerar utmärkt med laktosfri grädde.. Jag hittade Urtekram ekologiska rålakritspulver i min Icahandlares kryddhylla.

Daniel

2013-03-13

De här är underbara om de görs med lakritspulver. Det går inte att ersätta med turkisk peppar. Det beror på att turkisk peppar består av lakritsextrakt (vilket är sämre kvalité än lakritspulver), salmiak och pepparextrakt. Salmiak har smakmässigt väldigt lite att göra med äkta lakrits, lakrits har ett djup av massa smaknyanser medan salmiak endast har sin egen mycket brutala salta smak. Lakrits smakar inte salt. Och peppar? Ja peppar gör det hela bara ännu mer absurt som substitut för lakritspulver.

Ulrika

2012-12-23

Fantastiskt goda! Jag köpte Kung Markattas lakritspulver på Coop forum. Nästa gång ska jag dock ta mer pulver för ännu mer lakritssmak!

Max

2012-12-19

För ett år sedan fanns samma recept i tidningen MedMera. Pratade med och mailade länets största COOPbutik och ifrågasatte varför de inte har lakrispulver i sitt sortiment. Nu har det gått ett år och butiken har fortfarande inte tagit in produkten. Nu mailas receptet ut i COOPS nyhetsbrev till hundratusentals personer. Märkligt att COOP har så dålig intern kommunikation att "receptansvariga" inte kan få de största butikerna att ha alla ingredienser i sitt sortiment...

Sara

2012-12-15

Lakritspulver finns numera i vanliga ICA-butiker av märket Kung Markatta (ekologiskt!)

Britta/Webbredaktionen

2012-04-20

2 msk lakritspulver går att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.

anna

2012-01-04

Lakritspulver finns hos Panduro och även hos Chokladfabriken (i Sthlm)

Lena

2011-12-22

Apoteket har lakrtisstång som kan krossas till pulver. Gjorde själv kola efter recept jag fick då jag köpte lakrits där. Mild fin lakritssmak som gifte sig bra med chokladen.

Gregory

2011-12-21

Did this the other day. Took a bit of time but the result was worth it! Have patience so the temperature of 120-125 is obtained!Found Lakrispulver in a shop selling quality chocolates.

Therese

2011-12-21

Lakrids.nu går hitta lakritspulver hos dem

Lotta Åsman

2011-12-21

Ja, det är ju kul att hitta recept. Ett med lakrits, lycka till, du måste beställa lakrits på nätet. Hittade ett med kalkonbröst, fick åka till ICA för att köpa den. Dags att se till att råvarorna finns på Coop.

Jessica

2011-12-21

Tjockbottnad kastrull... Försökte göra dem här förra året men MISSLYCKADES. Kan det bero på en så enkel sak som att jag inte har en riktigt tjockbottnad kastrull?

Gerda

2011-12-20

Jättegoda! Fast jag hade i dubbelt så mycket mortlad turkisk peppar som i receptet, för jag gillar starkare lakritssmak. Provade med ljus choklad också, men mörk var definitivt godast. Enligt mig, men min dotter gillade den ljusa bättre.

2001-12-17

2011-12-17

Jag tycker att det är mycket märkligt att det inte finns att köpa lakritsrot på en så stor och välsorterad butik som coop forum.

Lotta

2011-12-17

Jag har gjorde denna tre ggr. på två veckor alla älskar den... köpte också lakrispulver och svart karamellfärg på nätet. "Borgeby kryddgård"...

Mia

2011-12-15

Finns att köpa via nätet, bla på Borgeby kryddgård.

Ninna/webbredaktionen

2011-12-13

Om det inte finns i din butik kan du köpa turkisk peppar som du krossar i morteln.

Cine

2011-12-13

Var hittar man lakritspulver

Liknande recept

Bananchips och honungstryffel

(0)

Kladdkaka med dadlar

(44)

Karamelliserade päronchips doppade i choklad

(0)

Kokosbollar med vit choklad och lime

(3)

Kladdkaka med olivolja och nötter serverad med stekta päron

(0)

Biscotti med vit choklad, apelsin och kardemumma - Lotta Lundgren

(0)

Saffranscheesecake - Lotta Lundgren

(8)

Chokladmousse med apelsinsås

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies