Brysselkålsgratäng med timjan

Brysselkålsgratäng med timjan

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(65)

Brysselkål är ett litet måste på julbordet. Här serveras den i en härligt krämig gratäng.

Tillagningstid: 25 min + 20 min i ugnen
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar
  • Timjansstuvning:
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa brysselkålen och skala lökarna. Koka brysselkål och lök i saltat vatten 8 min.

Timjanstuvning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör hastigt så att smöret inte får färg. Häll i vattnet under vispning. Fortsätt hälla i grädden i en tunn stråle under vispning till en klumpfri sås. Smula i buljongtärningen och krydda med timjan och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat, fortsätt vispa.
  2. Lägg brysselkål och lök i en ugnsform och häll över stuvningen. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Serveras varm eller ljummen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2018-12-22

Gjorde denna förra julen och använde torkad timjan i stället för färsk. Då blev den lite bäsk och sur tycket jag.

Sophie

2016-12-30

Gjorde denna förra året till jobbet, blev mycket populär! Skippade timjan och hade ost uppe på, tror jag hade någon typ av örtkryddor /blandning, blev väldigt god i alla fall!

Sofie

2016-12-14

Jättegod gratäng som jag ska göra i jul igen!

Brysselkålsgratäng med timjan
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar
  • Timjansstuvning:
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm vitpeppar

Brysselkålsgratäng med timjan

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(65)

Brysselkål är ett litet måste på julbordet. Här serveras den i en härligt krämig gratäng.

Tillagningstid: 25 min + 20 min i ugnen
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa brysselkålen och skala lökarna. Koka brysselkål och lök i saltat vatten 8 min.

Timjanstuvning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör hastigt så att smöret inte får färg. Häll i vattnet under vispning. Fortsätt hälla i grädden i en tunn stråle under vispning till en klumpfri sås. Smula i buljongtärningen och krydda med timjan och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat, fortsätt vispa.
  2. Lägg brysselkål och lök i en ugnsform och häll över stuvningen. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Serveras varm eller ljummen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger

2018-12-22

Gjorde denna förra julen och använde torkad timjan i stället för färsk. Då blev den lite bäsk och sur tycket jag.

Sophie

2016-12-30

Gjorde denna förra året till jobbet, blev mycket populär! Skippade timjan och hade ost uppe på, tror jag hade någon typ av örtkryddor /blandning, blev väldigt god i alla fall!

Sofie

2016-12-14

Jättegod gratäng som jag ska göra i jul igen!