Borsjtj - rysk rödbetssoppa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(292)

Den välkända ryska rödbetssoppan med det svåruttalade namnet. Fyllig, billig och enkel att göra med en otroligt vacker färg.

Tillagningstid: 50 minuter
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 6 råa rödbetor
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 250 g vitkål
  • 1 msk smör
  • 1.5 liter vatten
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 1 krm salt (efter smak)

Gör så här

  1. Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, eller skär grönsakerna i tunna, korta strimlor. Använd gärna matberedare. Smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
  2. Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.

Servering

Servera soppan med gräddfil, crème fraiche eller smetana och piroger eller grovt bröd vid sidan om. Stark korv, t ex chorizo, kabanoss eller salsiccia går också bra att lägga i.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-11-25

Hej Mari! Det ska vara 250 g vitkål och inte en klyfta. Tack för att du såg det. Det är nu ändrat! Mvh, Maja/redaktör

Mari

2020-11-16

En klyfta vitkål?! Ska det stå vitlök kanske?

Patrik

2020-07-06

Den är supergod Det finns inget att klaga på Och man vill göra ukrainsk borsj så Lägger man till c:a 500 gr grytbitar som är lite mindre skurna ÄNNU BÄTTRE DÅ

Jobe04

2020-04-02

Inte alls god. Fy fasiken

Lovisa E

2020-03-22

Jätegott, jättenyttigt och jättebilligt :)

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Sussie

2019-10-06

Jag gjorde en lite egen variant av den. Röda linser istället för vitkål. Kryddade den med vitlök och sju kryddor. Så gott!

Vladimir

2019-04-01

Detta tar mig långt tillbaks till min barndom. När den enda mat jag fick i Gulagen var detta.

Stéphanie

2018-12-04

Väldigt god.

USch

2018-05-08

Den smakar skunk

Coop

2018-05-07

Till Anders: Det ska vara 1 msk smör. Lycka till!

Anders

2018-05-01

Är det 1 eller 2 msk smör?

Frida

2018-03-20

Älskar denna soppa! Tillsatte röda linser och fryst spenat med, blev SÅ bra! Bästa soppan ever!!

Mirjam

2017-09-07

Så fantastiskt god, vitlöksbröd till och lunchen (middagen) fixad! :)

Catarina Wahlin

2015-11-21

Enkelt och gott!

Lotta

2015-11-12

Enkel och god soppa. Vi körde vår i mixer och strödde hårt bacon på-mums. Tips, den var nästan godare dagen därpå.

Liknande recept

Spara recept

Resträddarpizza på rotfruktsbotten

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Morots- och ingefärssoppa med äpple och koriander

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Rotfruktspytt med chorizo och stekt ägg

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Fisksoppa med blåmusslor

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Pannbiff med löksås och syrade morötter

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Linsbiffar med jordnötssmör

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Falafel med rödbetsspagetti ”tabbouleh style” med tahinidipp

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(43)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 6 råa rödbetor
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 250 g vitkål
  • 1 msk smör
  • 1.5 liter vatten
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 1 krm salt (efter smak)

Borsjtj - rysk rödbetssoppa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(292)

Den välkända ryska rödbetssoppan med det svåruttalade namnet. Fyllig, billig och enkel att göra med en otroligt vacker färg.

Tillagningstid: 50 minuter
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, eller skär grönsakerna i tunna, korta strimlor. Använd gärna matberedare. Smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
  2. Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.

Servering

Servera soppan med gräddfil, crème fraiche eller smetana och piroger eller grovt bröd vid sidan om. Stark korv, t ex chorizo, kabanoss eller salsiccia går också bra att lägga i.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-11-25

Hej Mari! Det ska vara 250 g vitkål och inte en klyfta. Tack för att du såg det. Det är nu ändrat! Mvh, Maja/redaktör

Mari

2020-11-16

En klyfta vitkål?! Ska det stå vitlök kanske?

Patrik

2020-07-06

Den är supergod Det finns inget att klaga på Och man vill göra ukrainsk borsj så Lägger man till c:a 500 gr grytbitar som är lite mindre skurna ÄNNU BÄTTRE DÅ

Jobe04

2020-04-02

Inte alls god. Fy fasiken

Lovisa E

2020-03-22

Jätegott, jättenyttigt och jättebilligt :)

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Sussie

2019-10-06

Jag gjorde en lite egen variant av den. Röda linser istället för vitkål. Kryddade den med vitlök och sju kryddor. Så gott!

Vladimir

2019-04-01

Detta tar mig långt tillbaks till min barndom. När den enda mat jag fick i Gulagen var detta.

Stéphanie

2018-12-04

Väldigt god.

USch

2018-05-08

Den smakar skunk

Coop

2018-05-07

Till Anders: Det ska vara 1 msk smör. Lycka till!

Anders

2018-05-01

Är det 1 eller 2 msk smör?

Frida

2018-03-20

Älskar denna soppa! Tillsatte röda linser och fryst spenat med, blev SÅ bra! Bästa soppan ever!!

Mirjam

2017-09-07

Så fantastiskt god, vitlöksbröd till och lunchen (middagen) fixad! :)

Catarina Wahlin

2015-11-21

Enkelt och gott!

Lotta

2015-11-12

Enkel och god soppa. Vi körde vår i mixer och strödde hårt bacon på-mums. Tips, den var nästan godare dagen därpå.

Liknande recept

Spara recept

Resträddarpizza på rotfruktsbotten

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Morots- och ingefärssoppa med äpple och koriander

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Rotfruktspytt med chorizo och stekt ägg

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Fisksoppa med blåmusslor

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Pannbiff med löksås och syrade morötter

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Linsbiffar med jordnötssmör

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Falafel med rödbetsspagetti ”tabbouleh style” med tahinidipp

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(43)