
Börekpaj med mangold och fetaost
En matig paj med frasigt skal är alltid populärt att bjuda på. Recept av David Frenkiel och Luise Vindahl Green kitchen stories..
- 1 gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 msk olivolja
- 400 g mangold, grovhackad eller fryst(färsk spenat.
- 1 tsk flingsalt
- 0.5 tsk sumak eller finrivet limeskal
- 0.75 tsk mald spiskummin
- 1 msk pressad citronsaft
- 3 ägg
- 2 dl yoghurt 10%
- 2 msk olivolja
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 250 g färsk filodeg
- 150 g fetaost
- olivolja, att pensla med
- 1 msk sesamfrön, svarta eller vita
- Persiljeolja
- 0.5 dl olivolja
- 0.5 dl persilja, finhackad
- 1 liten vitlöksklyfta, finriven
- 2 krm salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt mangold och stek 5–8 min till. Salta och tillsätt sumak spiskummin och citronsaft. Ta pannan från värmen.
- Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Skär ev filodegen i stora kvadrater. Lägg första arket i en inoljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.
- Gör likadant med ca sex ark filodeg. Rör ner yoghurtblandningen i mangolden. Smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik över kanterna. Pensla kanterna med olja. Strö över sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 35–40 min.
- Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt. Ringla oljan över pajen och servera gärna med en tomatsallad.
Tips

Det går bra att använda en värmetålig stekpanna som pajform.
Börekpaj med mangold och fetaost
En matig paj med frasigt skal är alltid populärt att bjuda på. Recept av David Frenkiel och Luise Vindahl Green kitchen stories..
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Fräs lök och vitlök i olja tills de blir mjuka. Tillsätt mangold och stek 5–8 min till. Salta och tillsätt sumak spiskummin och citronsaft. Ta pannan från värmen.
- Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Skär ev filodegen i stora kvadrater. Lägg första arket i en inoljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.
- Gör likadant med ca sex ark filodeg. Rör ner yoghurtblandningen i mangolden. Smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik över kanterna. Pensla kanterna med olja. Strö över sesamfrön. Tillaga mitt i ugnen 35–40 min.
- Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt. Ringla oljan över pajen och servera gärna med en tomatsallad.
Tips

Det går bra att använda en värmetålig stekpanna som pajform.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-04-12
Hej Anna, det verkar inte helt lätt att hitta glutenfri filodeg, men hör med någon av våra tre butiker i Östersund om de har möjlighet att beställa hem till dig. Annars bör det gå bra att göra receptet med smördeg istället, som är lättare att hitta glutenfri. Våra Östersundbutiker hittar du här: https://www.coop.se/globalt-sok/?query=%C3%B6stersund#Butiker Lycka till!
2021-04-09
Använt det här receptet tidigare, jättegott! Men nu behöver jag glutenfri filodeg. Var hittar jag det? Bor i Östersund.
2019-08-16
Jättegod och känns mer "spännande" än en vanlig spenat- och fetaostpaj!
2019-07-15
Mycket god
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-04-12
Hej Anna, det verkar inte helt lätt att hitta glutenfri filodeg, men hör med någon av våra tre butiker i Östersund om de har möjlighet att beställa hem till dig. Annars bör det gå bra att göra receptet med smördeg istället, som är lättare att hitta glutenfri. Våra Östersundbutiker hittar du här: https://www.coop.se/globalt-sok/?query=%C3%B6stersund#Butiker Lycka till!
Anna Möller
2021-04-09
Använt det här receptet tidigare, jättegott! Men nu behöver jag glutenfri filodeg. Var hittar jag det? Bor i Östersund.
Karin
2019-08-16
Jättegod och känns mer "spännande" än en vanlig spenat- och fetaostpaj!
Ann-Charlotte
2019-07-15
Mycket god