Böngryta provencale

Betyg (1-5):
4.48 (90 betyg)

Bönor de luxe blandas med vin och toppas med krutonger.

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fintärnad rotselleri
  • 500 g tärnad potatis
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.25 tsk kajennpeppar
  • 800 g blandade bönor
  • 0.5 liten citron
  • Topping:
  • krutonger
  • klyftade cocktailtomater
  • plockade timjanblad

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter.
  2. Tillsätt timjan, crème fraiche och smaka av med salt och kajennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med krutonger, tomater och lite timjan.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sandra

2017-11-02

Familjens vuxna och två av fyra barn tyckte att den här grytan var underbar!

Ludwig

2017-10-24

Jättegod gryta som går att anpassa på mängder av sätt. "Såsen" blir helt magisk.

Vetta

2017-04-29

Mycket god gryta! Gjorde egna vitlökskrutonger till den. Minskade dock vätskan, tog 3 dl vatten och 1,5 vitvin, och ändå blev den mycket såsig.

Håkan

2016-06-16

Den blev mycket god. Bytte halva citronen mot en lime och lät de koka ihop efter crème fraiche och kajennpeppar var tillsatta i ca 15 minuter och då blev de mycket aromatiskt och gott.

Rebecca

2015-09-25

Jättegod! Serverade med jasminris - jättebra kombo och då vill man behålla all vätska som i originalreceptet. Men minska på saltet till åtminstone hälften på krutongerna - det är en orimlig mängd i receptet.

Erika

2015-08-31

Otroligt god! tyckte dock att det var på tok för mycket salt beräknat till krutongerna, kommer definitivt att minska mängden näst gång.

Ann-Sofie

2015-08-30

Jättegod, men minskade också vattenmängden till ca hälften.

Gedawo

2014-02-05

Minskade vattenmängden till 3 dl och ändå blev det mer soppa än gryta. Smakade gott men utseendet var inte så kul.

Carina

2013-03-16

Underbart gott!

inger Ericsson

2013-01-18

Supergod gryta och nyttig förstås. Njut!

Liknande recept

Paprika- och kikärtsburgare med dillslungad gurksallad

(1)

Lotta Lundgren - Zucchiniburgare med klyftpotatis

(67)

Halloumi tikka masala

(168)

Kycklingspett med hummus

(5)

Rosépepparfilé

(44)

Chili con aubergine

(69)

Krispiga bönbollar i pitabröd med yoghurtsås

(12)

Pasta e fagioli (pasta med bönor)

(10)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fintärnad rotselleri
  • 500 g tärnad potatis
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.25 tsk kajennpeppar
  • 800 g blandade bönor
  • 0.5 liten citron
  • Topping:
  • krutonger
  • klyftade cocktailtomater
  • plockade timjanblad

Böngryta provencale

Betyg (1-5):
4.48 (90 betyg)

Bönor de luxe blandas med vin och toppas med krutonger.

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter.
  2. Tillsätt timjan, crème fraiche och smaka av med salt och kajennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med krutonger, tomater och lite timjan.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sandra

2017-11-02

Familjens vuxna och två av fyra barn tyckte att den här grytan var underbar!

Ludwig

2017-10-24

Jättegod gryta som går att anpassa på mängder av sätt. "Såsen" blir helt magisk.

Vetta

2017-04-29

Mycket god gryta! Gjorde egna vitlökskrutonger till den. Minskade dock vätskan, tog 3 dl vatten och 1,5 vitvin, och ändå blev den mycket såsig.

Håkan

2016-06-16

Den blev mycket god. Bytte halva citronen mot en lime och lät de koka ihop efter crème fraiche och kajennpeppar var tillsatta i ca 15 minuter och då blev de mycket aromatiskt och gott.

Rebecca

2015-09-25

Jättegod! Serverade med jasminris - jättebra kombo och då vill man behålla all vätska som i originalreceptet. Men minska på saltet till åtminstone hälften på krutongerna - det är en orimlig mängd i receptet.

Erika

2015-08-31

Otroligt god! tyckte dock att det var på tok för mycket salt beräknat till krutongerna, kommer definitivt att minska mängden näst gång.

Ann-Sofie

2015-08-30

Jättegod, men minskade också vattenmängden till ca hälften.

Gedawo

2014-02-05

Minskade vattenmängden till 3 dl och ändå blev det mer soppa än gryta. Smakade gott men utseendet var inte så kul.

Carina

2013-03-16

Underbart gott!

inger Ericsson

2013-01-18

Supergod gryta och nyttig förstås. Njut!

Liknande recept

Paprika- och kikärtsburgare med dillslungad gurksallad

(1)

Lotta Lundgren - Zucchiniburgare med klyftpotatis

(67)

Halloumi tikka masala

(168)

Kycklingspett med hummus

(5)

Rosépepparfilé

(44)

Chili con aubergine

(69)

Krispiga bönbollar i pitabröd med yoghurtsås

(12)

Pasta e fagioli (pasta med bönor)

(10)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies