Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Betyg (1-5):
3.57 (7 betyg)

Här spelar den ugnsrostade blomkålen huvudrollen. Av rostningen blir blomkålen nötig och söt i smaken. En smakrik ostsås och knaprigt kycklingbacon passar perfekt till.

Tillagningstid: 25 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (10)
  • 1 kg blomkål
  • 1 msk olivolja
  • 140 g kalkonbacon eller kycklingbacon
  • 1 tsk salt
  • Ostsås:
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 150 g emmentalerost, grovriven
  • 3 timjankvistar + till garnering
  • 1 tsk majsena

Gör så här

  1. Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och roten kvar. Fördela blomkålen på en ugnsplåt och ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

Ostsås:

  1. Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin och låt koka upp. Lägg ner ost och timjan och sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsena och rör om till en slät sås.
  2. Stek baconet knaprigt i en stekpanna med smör i. Ringla ostsåsen över blomkålen och strö över baconet vid servering. Garnera med timjan.

Servering

Garnera med strimlad salladslök.

Tips

Ostsåsen är supergod att doppa bröd eller grönsaker i precis som en ostfondue.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Kycklinglårfilé i ugn med vitlök

(31)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Lax- och spenatpaj

(90)

Mjuka tortillabröd med räkor

(8)

Zucchinistubbar med röda linser och matvete

(28)

Pumpapaj

(13)

Fyllda auberginer

(19)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 kg blomkål
  • 1 msk olivolja
  • 140 g kalkonbacon eller kycklingbacon
  • 1 tsk salt
  • Ostsås:
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 150 g emmentalerost, grovriven
  • 3 timjankvistar + till garnering
  • 1 tsk majsena

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Betyg (1-5):
3.57 (7 betyg)

Här spelar den ugnsrostade blomkålen huvudrollen. Av rostningen blir blomkålen nötig och söt i smaken. En smakrik ostsås och knaprigt kycklingbacon passar perfekt till.

Tillagningstid: 25 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och roten kvar. Fördela blomkålen på en ugnsplåt och ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

Ostsås:

  1. Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin och låt koka upp. Lägg ner ost och timjan och sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsena och rör om till en slät sås.
  2. Stek baconet knaprigt i en stekpanna med smör i. Ringla ostsåsen över blomkålen och strö över baconet vid servering. Garnera med timjan.

Servering

Garnera med strimlad salladslök.

Tips

Ostsåsen är supergod att doppa bröd eller grönsaker i precis som en ostfondue.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Kycklinglårfilé i ugn med vitlök

(31)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Lax- och spenatpaj

(90)

Mjuka tortillabröd med räkor

(8)

Zucchinistubbar med röda linser och matvete

(28)

Pumpapaj

(13)

Fyllda auberginer

(19)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies