Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg (1-5):
3.47 (53 betyg)

Vilken smaskig tårta! Vacker, krämig och fluffig blåbärsfyllning med en härligt seg och kardemummadoftande botten!

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:200º
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk socker
  • 100 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • Fyllning:
  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 lime, pressad saft
  • 250 g mosade blåbär
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering:
  • 200 g valfria bär

Gör så här

  1. Rosta havregryn och socker i en långpanna i ugn cirka 10 minuter. Smält smöret. Blanda ner havregryn, kanel och kardemumma i smöret. Klä en form med löstagbar kant med plastfolie. Häll smulblandningen i formen och tryck ut smulorna med handen över botten. Ställ formen kallt.

Fyllning

  1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt svälla cirka 5 minuter. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet ordentligt och smält dem i lite av citrussaften i en kastrull på svag värme. Blanda i resten av saften, skalet och rör ner blandningen tillsammans med blåbären i äggulesmeten. Vispa grädden och vänd ner den. Blanda till sist försiktigt ner äggvitan i äggulesmeten.
  2. Häll krämen över havregrynsbottnen och ställ den kallt att stelna. Det tar 2-3 timmar i kylen. Ta försiktigt tårtan ur formen och dra bort plasten. Garnera tårtan med bär.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/webbredaktionen

2013-08-26

@Tilda Det ska vara som det står i receptet.

Tilda

2013-08-23

Konstigt , en skriver att det är avsaknad av socker, och en skriver att det nog ska vara 2msk ist för 2dl. Vilket är rätt?

Johanna

2013-08-15

Bra recept bortsett från den ganska avgörande felskrivningen '2 dl florsocker' iställer för 2 msk. Går ej att få så mycket socker och endast två äggulor pösigt! Tårtan blev dock mycket god i slutändan! Använde bara hälften av citron- och limesaften och det passade bra för vår smak. Nästa gång funderar jag på att göra botten i dubbel sats då den blev en aning tunn.

Eva

2012-08-09

Lime- och citronsmaken kan bli för stark, tyckte vi. Jag gjorde den i långpanna med dubbel sats och tog lite mindre än den mängd som ska vara till enkel sats. Perfekt för oss.

Cecilia

2012-07-20

rekommenderas verkligen!! dock är det mer praktiskt att rosta havregrynen i en stekpanna och hela familjen tyckte att botten skulle varit tjockare, därmed rekommenderar jag en större sats havregryns botten. min föll inte isär utan fick en perfekt konsistens och kombon av lime och blåbär ger tårtan en härlig syra och gör det hela fräsht.

Sonja

2011-11-30

Jag provade för ett år sedan. Tyvärr, hela kakan föll i sär. Vet inte vad det berodde på. Smaken med lime i komb med blåbär var lite konstig speciellt med avsaknaden av socker.

Christa Emilsson

2011-11-30

Blir glad när jag ser recept som också passar glutenallergiker. Vill absolut prova detta recept!

Liknande recept

Frasvåfflor

(123)

Saffranscheesecake - Lotta Lundgren

(9)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Vattenmelonsoppa

(0)

Hallonsmoothie

(8)

Saffranskladdkaka

(28)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(9)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk socker
  • 100 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • Fyllning:
  • 5 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 lime, pressad saft
  • 250 g mosade blåbär
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering:
  • 200 g valfria bär

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

Betyg (1-5):
3.47 (53 betyg)

Vilken smaskig tårta! Vacker, krämig och fluffig blåbärsfyllning med en härligt seg och kardemummadoftande botten!

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:200º
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rosta havregryn och socker i en långpanna i ugn cirka 10 minuter. Smält smöret. Blanda ner havregryn, kanel och kardemumma i smöret. Klä en form med löstagbar kant med plastfolie. Häll smulblandningen i formen och tryck ut smulorna med handen över botten. Ställ formen kallt.

Fyllning

  1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt svälla cirka 5 minuter. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulor och socker pösigt. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet ordentligt och smält dem i lite av citrussaften i en kastrull på svag värme. Blanda i resten av saften, skalet och rör ner blandningen tillsammans med blåbären i äggulesmeten. Vispa grädden och vänd ner den. Blanda till sist försiktigt ner äggvitan i äggulesmeten.
  2. Häll krämen över havregrynsbottnen och ställ den kallt att stelna. Det tar 2-3 timmar i kylen. Ta försiktigt tårtan ur formen och dra bort plasten. Garnera tårtan med bär.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/webbredaktionen

2013-08-26

@Tilda Det ska vara som det står i receptet.

Tilda

2013-08-23

Konstigt , en skriver att det är avsaknad av socker, och en skriver att det nog ska vara 2msk ist för 2dl. Vilket är rätt?

Johanna

2013-08-15

Bra recept bortsett från den ganska avgörande felskrivningen '2 dl florsocker' iställer för 2 msk. Går ej att få så mycket socker och endast två äggulor pösigt! Tårtan blev dock mycket god i slutändan! Använde bara hälften av citron- och limesaften och det passade bra för vår smak. Nästa gång funderar jag på att göra botten i dubbel sats då den blev en aning tunn.

Eva

2012-08-09

Lime- och citronsmaken kan bli för stark, tyckte vi. Jag gjorde den i långpanna med dubbel sats och tog lite mindre än den mängd som ska vara till enkel sats. Perfekt för oss.

Cecilia

2012-07-20

rekommenderas verkligen!! dock är det mer praktiskt att rosta havregrynen i en stekpanna och hela familjen tyckte att botten skulle varit tjockare, därmed rekommenderar jag en större sats havregryns botten. min föll inte isär utan fick en perfekt konsistens och kombon av lime och blåbär ger tårtan en härlig syra och gör det hela fräsht.

Sonja

2011-11-30

Jag provade för ett år sedan. Tyvärr, hela kakan föll i sär. Vet inte vad det berodde på. Smaken med lime i komb med blåbär var lite konstig speciellt med avsaknaden av socker.

Christa Emilsson

2011-11-30

Blir glad när jag ser recept som också passar glutenallergiker. Vill absolut prova detta recept!

Liknande recept

Frasvåfflor

(123)

Saffranscheesecake - Lotta Lundgren

(9)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Vattenmelonsoppa

(0)

Hallonsmoothie

(8)

Saffranskladdkaka

(28)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(3)

Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping

(9)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies