
Bigos
Surkål, kryddig korv och bacon är grunden till denna välsmakande gryta som många tillskriver som Polens nationalrätt.
- 800 g surkål
- 250 g fläskkött, t ex grytbitar
- 250 g rimmat fläsk eller bacon
- 2 msk smör
- 2 lagerblad
- 5 st svartpepparkorn
- 5 dl vatten
- 250 g kryddig korv, gärna polsk
- 1 gul lök
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl rött vin eller vatten
- 2 msk tomatpuré
- 1 krm peppar (eller efter smak)
- 2 krm salt (eller efter smak)
Gör så här
- Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.
- Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av.
Servering
Bigos
Surkål, kryddig korv och bacon är grunden till denna välsmakande gryta som många tillskriver som Polens nationalrätt.
Gör så här
- Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.
- Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av.
Servering
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-12-14
Bra recept. Mycket god och mustig gryta. Smakar bäst dagen efter. Går bra att frysa.
2015-01-05
Mycket gott med svamp och russin.
2014-07-07
Ta 7 msk vin istället för vatten. Dubbla tomatpurre och ta 6 msk oxfold. Ta RIKTIGT GOD KORV.
2013-01-13
Min mamma är från Polen och hon brukar ha i en burk krossade tomater i bigosen. Det blir jättegott!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Jolanta Blomster
2015-12-14
Bra recept. Mycket god och mustig gryta. Smakar bäst dagen efter. Går bra att frysa.
Anna
2015-01-05
Mycket gott med svamp och russin.
Simon
2014-07-07
Ta 7 msk vin istället för vatten. Dubbla tomatpurre och ta 6 msk oxfold. Ta RIKTIGT GOD KORV.
Mathilda
2013-01-13
Min mamma är från Polen och hon brukar ha i en burk krossade tomater i bigosen. Det blir jättegott!