Bigos

Betyg (1-5):
3.45 (53 betyg)

Surkål, kryddig korv och bacon är grunden till denna välsmakande gryta som många tillskriver som Polens nationalrätt.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (14)
  • 800 g surkål
  • 250 g fläskkött, t ex grytbitar
  • 250 g rimmat fläsk eller bacon
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 5 st svartpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • 250 g kryddig korv, gärna polsk
  • 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin eller vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm peppar (eller efter smak)

Gör så här

  1. Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.
  2. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av.

Servering

Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jolanta Blomster

2015-12-14

Bra recept. Mycket god och mustig gryta. Smakar bäst dagen efter. Går bra att frysa.

Anna

2015-01-05

Mycket gott med svamp och russin.

Simon

2014-07-07

Ta 7 msk vin istället för vatten. Dubbla tomatpurre och ta 6 msk oxfold. Ta RIKTIGT GOD KORV.

Mathilda

2013-01-13

Min mamma är från Polen och hon brukar ha i en burk krossade tomater i bigosen. Det blir jättegott!

14 st
  • Ingredienser (14)
  • 800 g surkål
  • 250 g fläskkött, t ex grytbitar
  • 250 g rimmat fläsk eller bacon
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 5 st svartpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • 250 g kryddig korv, gärna polsk
  • 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin eller vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • 1 krm peppar (eller efter smak)

Bigos

Betyg (1-5):
3.45 (53 betyg)

Surkål, kryddig korv och bacon är grunden till denna välsmakande gryta som många tillskriver som Polens nationalrätt.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.
  2. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av.

Servering

Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jolanta Blomster

2015-12-14

Bra recept. Mycket god och mustig gryta. Smakar bäst dagen efter. Går bra att frysa.

Anna

2015-01-05

Mycket gott med svamp och russin.

Simon

2014-07-07

Ta 7 msk vin istället för vatten. Dubbla tomatpurre och ta 6 msk oxfold. Ta RIKTIGT GOD KORV.

Mathilda

2013-01-13

Min mamma är från Polen och hon brukar ha i en burk krossade tomater i bigosen. Det blir jättegott!

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies