"Baked alaska" med kardemummaglass och saffransmaräng

Betyg (1-5):
4.67 (3 betyg)

En dessert som verkligen får uppmärksamhet. Och det är välförtjänt – den är sååå god.

Tillagningstid: 50 min + 6 tim i frysen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 1 paket marängbottnar (2 bottnar)
  • 150 g färska bär
  • Kardemummaglass:
  • 2 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.75 dl strösocker
  • 3 äggulor (spara äggvitorna)
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 2 krm vaniljpulver
  • Saffransmaräng:
  • 4 äggvitor
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Skär marängbottnarna så att de passar i en form med löstagbara kanter, 20 cm i diameter.

Kardemummaglass:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden fluffig. Vispa socker och äggulor pösigt.
  2. Vänd ner grädde, kardemumma och vaniljpulver i äggulevispet. Vänd varsamt ner äggvitorna. Lägg ena marängbottnen i formen. Häll på hälften av glassmeten. Lägg på den andra marängbottnen. Fyll på med resten av smeten. Låt stå i frysen minst 6 timmar.

Saffransmaräng:

  1. Lägg äggvitor och saffran i en bunke. Häll vatten och socker i en kastrull och koka en sockerlag. När sockerlagen når 110° kan du börja vispa äggvitan till ett skum med en elvisp. Häll sockerlagen i äggvispet i en fin stråle då den är 121°. Vispa på högsta hastighet några minuter. Sänk hastigheten och tillsätt vaniljsockret. Vispa tills marängen svalnat helt. (När marängen är gjord måste den på tårtan. Marängen kan inte sparas till senare.)

Vid servering:

  1. Ta ut glasstårtan och ta bort kanterna på formen. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Bred på saffransmarängen. Bränn marängen med en gasolbrännare till fin yta. Toppa med färska hallon och björnbär.

Servering

Provskär, är tårtan för hård låt den vila en stund innan servering.

Tips

Om man inte har brännare går det utmärkt utan, men då får man förstås bara en gul ton på saffransmarängen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



13 st
  • Ingredienser (13)
  • 1 paket marängbottnar (2 bottnar)
  • 150 g färska bär
  • Kardemummaglass:
  • 2 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.75 dl strösocker
  • 3 äggulor (spara äggvitorna)
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 2 krm vaniljpulver
  • Saffransmaräng:
  • 4 äggvitor
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk vaniljsocker

"Baked alaska" med kardemummaglass och saffransmaräng

Betyg (1-5):
4.67 (3 betyg)

En dessert som verkligen får uppmärksamhet. Och det är välförtjänt – den är sååå god.

Tillagningstid: 50 min + 6 tim i frysen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär marängbottnarna så att de passar i en form med löstagbara kanter, 20 cm i diameter.

Kardemummaglass:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden fluffig. Vispa socker och äggulor pösigt.
  2. Vänd ner grädde, kardemumma och vaniljpulver i äggulevispet. Vänd varsamt ner äggvitorna. Lägg ena marängbottnen i formen. Häll på hälften av glassmeten. Lägg på den andra marängbottnen. Fyll på med resten av smeten. Låt stå i frysen minst 6 timmar.

Saffransmaräng:

  1. Lägg äggvitor och saffran i en bunke. Häll vatten och socker i en kastrull och koka en sockerlag. När sockerlagen når 110° kan du börja vispa äggvitan till ett skum med en elvisp. Häll sockerlagen i äggvispet i en fin stråle då den är 121°. Vispa på högsta hastighet några minuter. Sänk hastigheten och tillsätt vaniljsockret. Vispa tills marängen svalnat helt. (När marängen är gjord måste den på tårtan. Marängen kan inte sparas till senare.)

Vid servering:

  1. Ta ut glasstårtan och ta bort kanterna på formen. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Bred på saffransmarängen. Bränn marängen med en gasolbrännare till fin yta. Toppa med färska hallon och björnbär.

Servering

Provskär, är tårtan för hård låt den vila en stund innan servering.

Tips

Om man inte har brännare går det utmärkt utan, men då får man förstås bara en gul ton på saffransmarängen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies