
Auberginegratäng
Mättande gratäng med tomat och aubergine. Och en fräsch kall sås till. Maten är klar!
- 2 stora auberginer
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 morot, riven
- 1 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 3 dl vatten
- 1 dl torkade röda linser
- 1 msk balsamvinäger
- 2 tsk socker
- 2 tsk torkad timjan
- 1.5 msk olivolja
- 2 dl veganost, gärna vegan mozzarella
- Oreganosås
- 2 dl Imat fraiche
- 1 dl hackad färsk oregano
- 1 liten vitlöksklyfta, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en skärbräda. Salta och låt stå ca 10 min.
- Fräs lök, vitlök och morot i olja och tomatpuré i en kastrull. Häll i krossade tomater, vatten, linser, balsamvinäger, socker, timjan och salt. Låt sjuda 15–20 min.
- Fördela auberginen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Rosta högt upp i ugnen till fin färg, ca 10 min, (ev grilleffekt).
- Varva aubergineskivorna med tomatsåsen i en passande gratängform och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.
- Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt. Servera gratängen med såsen och gärna en grön sallad.
Liknande recept
Auberginegratäng
Mättande gratäng med tomat och aubergine. Och en fräsch kall sås till. Maten är klar!
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en skärbräda. Salta och låt stå ca 10 min.
- Fräs lök, vitlök och morot i olja och tomatpuré i en kastrull. Häll i krossade tomater, vatten, linser, balsamvinäger, socker, timjan och salt. Låt sjuda 15–20 min.
- Fördela auberginen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Rosta högt upp i ugnen till fin färg, ca 10 min, (ev grilleffekt).
- Varva aubergineskivorna med tomatsåsen i en passande gratängform och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.
- Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt. Servera gratängen med såsen och gärna en grön sallad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-04
Hej Lisa! Det ska vara 1 klyfta (riven) i, det är nu förtydligat i ingredienslistan. Mvh Maja, redaktör
2020-11-01
Väldigt god men jag undrar hur mycket vitlök ni tänkt att det ska vara i? Det framgår inte i ingredienslistan :)
2020-06-09
Supergott kommer att bli en favorit!
2019-09-17
Hej, utsökt gott, bytte ut vattnet mot vitt vin samt slängde i några hackade tomater i den puttrande tomatröran.
2018-11-07
Sandra: Hej! Tyvärr blev det fel i tidningen. Eftersom receptet skulle vara veganskt så har vi valt socker. Men självklart går det bra att söta med honung också. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör
2018-11-05
Varför har ni socker i receptet här och honung i receptet som var med i medmeratidningen?
2018-08-26
Gott! Serverade med bulgur.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2020-11-04
Hej Lisa! Det ska vara 1 klyfta (riven) i, det är nu förtydligat i ingredienslistan. Mvh Maja, redaktör
Lisa
2020-11-01
Väldigt god men jag undrar hur mycket vitlök ni tänkt att det ska vara i? Det framgår inte i ingredienslistan :)
Margareta
2020-06-09
Supergott kommer att bli en favorit!
Annika
2019-09-17
Hej, utsökt gott, bytte ut vattnet mot vitt vin samt slängde i några hackade tomater i den puttrande tomatröran.
Coop
2018-11-07
Sandra: Hej! Tyvärr blev det fel i tidningen. Eftersom receptet skulle vara veganskt så har vi valt socker. Men självklart går det bra att söta med honung också. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör
Sandra
2018-11-05
Varför har ni socker i receptet här och honung i receptet som var med i medmeratidningen?
Johanna
2018-08-26
Gott! Serverade med bulgur.