Apelsinflarn med mandelkräm
  • Tid 40 min
  • Ugn 200º

Apelsinflarn med mandelkräm

5 (3 betyg)

Smördeg och apelsin. tänk att man kan göra en så vacker och underbart god dessert med så enkla medel. Recept av Eleonora von Essen.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

8 portioner
  • 265 g kyld smördeg
  • 1 ägg, att pensla med
  • 3 apelsiner
  • 1 tsk socker
  • 0.5 tsk kanel
Mandelkräm
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk kanel
Till servering
  • 1 msk florsocker
  • 3 dl vispgrädde eller vaniljglass
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik och tryck in kanterna ca 1 cm och nagga botten med en gaffel. Pensla kanterna med lättvispat ägg och förgrädda ca 10 min. Låt svalna.

  2. 2

    Skär bort skalet inklusive det vita från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor.

  3. 3

    Mixa mandelmassa, crème fraiche och kanel till en jämn kräm. Späd ev med lite vatten eller mjölk till en bredbar konsistens.

  4. 4

    Bred försiktigt krämen på det förgräddade skalet. Täck med apelsinklyftorna.

  5. 5

    Strö över socker och kanel och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något och pudra sedan över florsockret. Servera med fluffigt vispad grädde eller vaniljglass.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det går också att skära apelsinerna i tunna skivor i stället för att filea dem.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar