Apelsin- och mandelkaka med topping

Betyg (1-5):
2.5 (2 betyg)

Härlig sockerkaka med smak av apelsin och mascarponetopping.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (15)
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl saft av apelsiner och finrivet skal
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Topping
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl pressad apelsinsaft
  • 0.5 burk mascarpone (125 g)
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk cointreau eller amaretto eller pressad apelsinsaft
  • 2 tsk apelsinskal
  • 1 tsk vallmofrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, apelsinskal och apelsinsaft och vispa lite till.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Smält sockret i apelsinsaften och låt koka upp under omrörning tills såsen blivit till en sirap i konsistensen. Stick en massa hål med en provsticka när kakan fortfarande är varm. Ringla över sirapen lite i taget.
  4. Låt kakan svalna i sin form. Blanda mascarpone, florsocker och ev likör med apelsinskal och bred ovanpå kakan. Garnera med vallmofrön.

Tips

Man kan använda cream cheese istället för mascarpone i toppingen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2017-12-05

Till SA: Det ska vara 1 dl apelsinsaft i kakan och sockret och apelsinsaften ska koka ihop till en trögare konsistens. Det ska vara 125 g mascarpone. Lycka till!

SA

2017-11-29

Oklart recept. Storlek på form, mängd apelsinssaft i kakan, apelsiner varierar mycket i storlek. Vad är en sirap? Sockret smälter inte utan löses upp i apelsinsaften. Ska det kokas ihop till en trögflytande sirap? Ska det vara 175g mascarpone eller väger ett paket 175 g? Det jag köpte innehöll 250g. Mycket dålig precision i receptet.

Liknande recept

Trifle med aprikos och passion

(3)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(17)

Mascarponekräm med nektariner och hallonsås

(1)

Smördegspizza med mango och apelsin

(2)

Vit chokladcheesecake med citrus

(4)

Melonbägare med lemon curd-visp

(12)

Citronkaka med cream cheesetopping och jordgubbar

(9)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(1)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl saft av apelsiner och finrivet skal
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Topping
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl pressad apelsinsaft
  • 0.5 burk mascarpone (125 g)
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk cointreau eller amaretto eller pressad apelsinsaft
  • 2 tsk apelsinskal
  • 1 tsk vallmofrön

Apelsin- och mandelkaka med topping

Betyg (1-5):
2.5 (2 betyg)

Härlig sockerkaka med smak av apelsin och mascarponetopping.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, apelsinskal och apelsinsaft och vispa lite till.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Smält sockret i apelsinsaften och låt koka upp under omrörning tills såsen blivit till en sirap i konsistensen. Stick en massa hål med en provsticka när kakan fortfarande är varm. Ringla över sirapen lite i taget.
  4. Låt kakan svalna i sin form. Blanda mascarpone, florsocker och ev likör med apelsinskal och bred ovanpå kakan. Garnera med vallmofrön.

Tips

Man kan använda cream cheese istället för mascarpone i toppingen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2017-12-05

Till SA: Det ska vara 1 dl apelsinsaft i kakan och sockret och apelsinsaften ska koka ihop till en trögare konsistens. Det ska vara 125 g mascarpone. Lycka till!

SA

2017-11-29

Oklart recept. Storlek på form, mängd apelsinssaft i kakan, apelsiner varierar mycket i storlek. Vad är en sirap? Sockret smälter inte utan löses upp i apelsinsaften. Ska det kokas ihop till en trögflytande sirap? Ska det vara 175g mascarpone eller väger ett paket 175 g? Det jag köpte innehöll 250g. Mycket dålig precision i receptet.

Liknande recept

Trifle med aprikos och passion

(3)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(17)

Mascarponekräm med nektariner och hallonsås

(1)

Smördegspizza med mango och apelsin

(2)

Vit chokladcheesecake med citrus

(4)

Melonbägare med lemon curd-visp

(12)

Citronkaka med cream cheesetopping och jordgubbar

(9)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(1)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies