
Apelsin- och mandelkaka med topping
Härlig sockerkaka med smak av apelsin och mascarponetopping.
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1.5 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 dl saft av apelsiner och finrivet skal
- 5 dl mandelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
- Topping
- 1.5 dl strösocker
- 1.5 dl pressad apelsinsaft
- 0.5 burk mascarpone (125 g)
- 2 msk florsocker
- 1 msk cointreau eller amaretto eller pressad apelsinsaft
- 2 tsk apelsinskal
- 1 tsk vallmofrön
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, apelsinskal och apelsinsaft och vispa lite till.
- Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
- Smält sockret i apelsinsaften och låt koka upp under omrörning tills såsen blivit till en sirap i konsistensen. Stick en massa hål med en provsticka när kakan fortfarande är varm. Ringla över sirapen lite i taget.
- Låt kakan svalna i sin form. Blanda mascarpone, florsocker och ev likör med apelsinskal och bred ovanpå kakan. Garnera med vallmofrön.
Tips

Man kan använda cream cheese istället för mascarpone i toppingen.
Liknande recept
Apelsin- och mandelkaka med topping
Härlig sockerkaka med smak av apelsin och mascarponetopping.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, apelsinskal och apelsinsaft och vispa lite till.
- Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
- Smält sockret i apelsinsaften och låt koka upp under omrörning tills såsen blivit till en sirap i konsistensen. Stick en massa hål med en provsticka när kakan fortfarande är varm. Ringla över sirapen lite i taget.
- Låt kakan svalna i sin form. Blanda mascarpone, florsocker och ev likör med apelsinskal och bred ovanpå kakan. Garnera med vallmofrön.
Tips

Man kan använda cream cheese istället för mascarpone i toppingen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-12-05
Till SA: Det ska vara 1 dl apelsinsaft i kakan och sockret och apelsinsaften ska koka ihop till en trögare konsistens. Det ska vara 125 g mascarpone. Lycka till!
2017-11-29
Oklart recept. Storlek på form, mängd apelsinssaft i kakan, apelsiner varierar mycket i storlek. Vad är en sirap? Sockret smälter inte utan löses upp i apelsinsaften. Ska det kokas ihop till en trögflytande sirap? Ska det vara 175g mascarpone eller väger ett paket 175 g? Det jag köpte innehöll 250g. Mycket dålig precision i receptet.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2017-12-05
Till SA: Det ska vara 1 dl apelsinsaft i kakan och sockret och apelsinsaften ska koka ihop till en trögare konsistens. Det ska vara 125 g mascarpone. Lycka till!
SA
2017-11-29
Oklart recept. Storlek på form, mängd apelsinssaft i kakan, apelsiner varierar mycket i storlek. Vad är en sirap? Sockret smälter inte utan löses upp i apelsinsaften. Ska det kokas ihop till en trögflytande sirap? Ska det vara 175g mascarpone eller väger ett paket 175 g? Det jag köpte innehöll 250g. Mycket dålig precision i receptet.