Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

Betyg (1-5):
4.33 (6 betyg)

Saftig stek med smakrika kryddor, så som enbär, lagerblad och timjan.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (12)
  • 1.3 kg älgstek
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 tsk timjan
  • 6 enbär
  • 1 smulat lagerblad
  • 4 msk persilja på kvist
  • 0.5 liter köttbuljong eller viltbuljong
  • Gräddsås med sky :
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl svart vinbärsgelé
  • Bakade schalottenlökar:
  • 18 schalottenlökar

Gör så här

  1. Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.

Gräddsås med sky

  1. Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.

Bakad schalottenlök

  1. Vira lite folie om "svansarna" på lökarna. Ställ dem i en ugnsform med grovt salt och ugnsbaka tills de är mjuka, ca 5 minuter.
  2. Skär upp steken och servera med gräddsåsen och löken.

Servering

Kokt potatis och kokta grönsaker som t ex morötter, blomkål, sockerärtor passar bra till.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2015-01-03

Mycket god

Britta/webbredaktionen

2013-06-24

Tina steken innan du börjar tillaga den.

Laina Wikberg

2013-06-22

Fattas ,hur gör jag med fryst älgstek?

Liknande recept

Köttbullar i kokossås

(18)

Burgare med chilimajo

(4)

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

(1)

Pulled pork i hamburgerbröd

(9)

Slowcooked lammstek med ingefära och vitlök

(18)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Asiatisk färspanna med vitlök och lime

(53)

Bookmaker- burgare

(2)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 1.3 kg älgstek
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 tsk timjan
  • 6 enbär
  • 1 smulat lagerblad
  • 4 msk persilja på kvist
  • 0.5 liter köttbuljong eller viltbuljong
  • Gräddsås med sky :
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl svart vinbärsgelé
  • Bakade schalottenlökar:
  • 18 schalottenlökar

Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

Betyg (1-5):
4.33 (6 betyg)

Saftig stek med smakrika kryddor, så som enbär, lagerblad och timjan.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Salta och peppra. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Krydda med timjan, enbär och lagerblad. Lägg i persiljestjälkar och slå på buljongen. Stek tills termometern visar 75º. Ös då och då. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.

Gräddsås med sky

  1. Sila skyn. Blanda mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av.

Bakad schalottenlök

  1. Vira lite folie om "svansarna" på lökarna. Ställ dem i en ugnsform med grovt salt och ugnsbaka tills de är mjuka, ca 5 minuter.
  2. Skär upp steken och servera med gräddsåsen och löken.

Servering

Kokt potatis och kokta grönsaker som t ex morötter, blomkål, sockerärtor passar bra till.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lina

2015-01-03

Mycket god

Britta/webbredaktionen

2013-06-24

Tina steken innan du börjar tillaga den.

Laina Wikberg

2013-06-22

Fattas ,hur gör jag med fryst älgstek?

Liknande recept

Köttbullar i kokossås

(18)

Burgare med chilimajo

(4)

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

(1)

Pulled pork i hamburgerbröd

(9)

Slowcooked lammstek med ingefära och vitlök

(18)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Asiatisk färspanna med vitlök och lime

(53)

Bookmaker- burgare

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies