Sveriges grönaste varumärke 2022

Tack alla medlemmar och kunder – Coop och Änglamark är Sveriges grönaste varumärken enligt svenska folket.

Enligt en färsk ranking av konsultföretaget Differ utses Änglamark till Sveriges grönaste varumärke. Deltagarna i undersökningen fritt får ange vilket varumärke som de anser vara mest hållbart, kategorin kallas “Folkets val”. Änglamark är Coops eget varumärke för ekologiska varor och vinner för elfte året i rad.
- Idag är hållbarhet en viktig fråga för svenska konsumenter. Coops kunder vill vara trygga med att maten de köper är schysst producerad och med god omsorg om miljö och klimat. Att vi vinner priser som grönaste varumärke är därför glädjande. Vi tolkar det som bevis på att Coops långsiktiga arbete med att erbjuda varor med lägre hållbarhetsavtryck märks bland Sveriges konsumenter, säger Marie Nygren, tillförordnad VD för Coop Sverige.

Förstaplacering bland livsmedelsbutiker

I undersökningen har svenskarna fått utse Sveriges grönaste varumärke inom 13 olika branscher samt inom två övergripande kategorier. Coop vinner även i kategorin för dagligvarubutiker, en placering som Coop försvarar från föregående år.
- Under förra året tog Coop två historiska steg för att minska klimat- och miljöbelastningen från vår verksamhet. Vi har infört nya klimatmål i linje med Parisavtalet samt lanserat hållbarhetsdeklarationer för våra varor. Nu arbetar vi för att integrera hållbarhetsdeklarationen i utvecklingen av vårt sortiment och av Änglamark så att våra kunder enklare kan handla mer hållbart, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.

Om undersökingen

Sveriges grönaste varumärke är en återkommande undersökning som genomförs av konsultföretaget Differ. Undersökningen har besvarats av över 1 000 respondenter i åldrarna 15-74 år. Respondenterna får besvara frågor kring miljö och hållbarhet och ge sin syn på varumärken i 13 branscher. Undersökningen har genomförts sedan 2008.

Läs hela rapporten här.

Sveriges grönaste varumärke - kundernas val

Handla Änglamarksvaror här

Sveriges grönaste dagligvaruhandel

Här hittar du din närmaste Coop-butik

Vi fortsätter den gröna vägen

Under 2021 lanserade Coop Hållbarhetsdeklarationen – ett verktyg så att du konsument ska kunna få vägledning i dina val. Läs mer om Hållbarhetsdeklarationen.