Vi utvecklar framtidens butikschefer!

Under många år har Coop Nord rekryterat runt 80% av nya butikschefer från interna led. Vi har jobbat systematisk med utvecklingsplaner för att den medarbetare som är vice butikschef ska vara redo att ta en egen butik då någon vakans uppstår.

Ytterligare ett sätt utveckla kommande butikschefer är vårt egna traineeprogram. Under 2022 har fem stycken säljare genomgått ett ett-årigt utvecklingsprogram. Det är Caroline, Viktor, Madeleine, Astrid och Isak. De har under hela året varit ”lediga” från sina hemmabutiker för att göra praktik på två andra av våra butiker. Under dessa praktikperioder har de också genomgått en mängd teoretiska utbildningar kopplat till ledarskap och butiksdrift.

Utvecklingsprogram Trainee 2022

Butiksdrift

Butiksekonomi

Grundläggande ledarskap

Marknadsföring

Presentationsteknik

Optimal bemanningsplanering, Tiltid inkl. arbetsrätt

Säkerhet, Logistik, Säker Mat

Färskvarutbildningar inom frukt och grönt samt Chark

8 obligatoriska e-utbildningar för tjänstemän

 

 

I slutet av 2022 är ingen av traineerna kvar på sin ursprungsbutik. Två har redan klivit in i chefsroller, två har blivit vice butikschef och en är på god väg!

Frågar man till exempel Isak om vad programmet betytt för honom så svarar han så här, citat:

 ”Traineeprogrammet har betytt så mycket mer än vad jag trodde från början. Jag tycker att hela programmet har varit fantastiskt, det har bjudit på ett helt år att bara få grotta ner sig i saker som man vill lära sig mer om. Att få gå på utbildningar lyssna på människor som är experter på de dem gör. Få chansen att ställa frågor, få svar. Att man näst intill har fått styra sin egen tid och jobba med det man vill lära sig mer om.  Alla möten med människor, på kickoffen, regionmöten, träffa folk från olika butiker, från Coop Nords huvudkontor. Att bara få byta butik från sin ordinarie, det var värt så mycket mer än vad jag trodde från början. 

Men det bästa jag har fått med mig från utbildningen är inte bara jobb. Utan hur mycket jag har växt som person även privat. Traineeprogrammet utmanade mig till att behöva ta för mig på ett sätt som jag inte var van med. Det är jag glad för, det har gjort mig till en socialare människa med ett mycket bättre självförtroende. Jag litar så mycket mer på mig själv nu än vad jag gjorde tidigare. Det har hänt mycket under året, jag har skaffat sambo, knutit massor med nya kontakter och tagit körkort som exempel.

Men det absolut bästa är att traineeutbildningen har lett mig till mitt drömyrke. Jag har blivit butikschef! ”

Ställer man samma fråga till Caroline så säger hon, citat:

”För min del så har jag insett hur otroligt mycket kunskap jag besitter som i sin tur har varit väldigt bra för min självkänsla. Jag är glad att Patrik och Eva tog mig från min lilla bubbla på Coop i Ursviken för att mellanlanda hos Sussi på enorma Stora Coop Anderstorp för att sedan följa med Jörgen och dra igång en helt ny butik. Det har varit en erfarenhet utöver det vanliga. Jag är stolt och trygg i min yrkesroll som säljchef på Stora Coop Norrböle”.


Att ständigt jobba med utveckling är viktigt ur flera aspekter. Dels säkrar vi framtida kompetens men vi skapar också förutsättningar för att duktiga medarbetare stannar kvar hos oss. Det är också viktigt även för den som av någon anledning inte vill ”göra karriär” – de ser ändå en arbetsgivare som satsar på sina medarbetare.