Stora Coop Sundsvall utmanar i Språkvänstafetten

Maj månad tar Stora Coop Sundsvall över stafettpinnen i Språkvänstafetten för att samla språkvänner bland sin personal och deras kontaktnät.

2018-05-08

Utmaningen är initierad av Sundsvalls kommun/Favi och bygger på en ömsesidig vänskap där Sundsvallsbor och invandrande Sundsvallsbor umgås, pratar svenska och utbyter livserfarenheter med varandra.

- Vi på Stora Coop ser fram emot att omsätta ord till handling. Att aktivt möta medmänniskor med andra bakgrunder, kulturer, religioner och erfarenheter med intressanta livsöden i ett socialt sammanhang kan gagna både de nyanlända och inte minst oss, säger Johan Cedergren, stormarknadschef Coop Forum Sundsvall.

Under en månad ska Stora Coop samla så många språkvänner som möjligt bland medarbetarna och deras kontakter. Deltagarna blir matchade med en nyanländ person eller familj med liknande intressen och träffar dem på fritiden för valfria aktiviteter.

-Jag har fått många nyfikna frågor om stafetten och flera medarbetare har redan anmält sig medan andra vill fundera ett tag till, berättar Johan. Visst kräver det en del engagemang och lite fritid men jag tror att det kan ge lika mycket tillbaka. Projektet handlar om att skapa respekt och förståelse för varandra och våra olikheter, men kanske även hitta många likheter. För oss är det en chans att göra skillnad, ett tillfälle att visa generositet och ge en välkomnande hand.

Johan är själv uppvuxen på en ort med möten mellan många kulturer, något han upplever som intressant och spännande. Han har redan anmält sig och sin familj till Språkvänstafetten och ser fram mot matchning, gärna med en barnfamilj.

-Jag tänker fisketur eller kanske en grillmiddag tillsammans, avslutar Johan.