Böngryta provencale
  • Tid 35 min

Böngryta provencale

4.57 (51 betyg)

Bönor de luxe blandas med vin och toppas med krutonger.

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 17

Ingredienser

4 portioner
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fintärnad rotselleri
  • 500 g tärnad potatis
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.5 tsk salt
  • 0.25 tsk kajennpeppar
  • 800 g blandade bönor
  • 0.5 liten citron
Topping:
  • krutonger
  • klyftade cocktailtomater
  • plockade timjanblad
= finns i Coops ekologiska sortiment
Beställ hem
Få receptet och varorna levererade direkt hem till dig

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter.

  2. 2

    Tillsätt timjan, crème fraiche och smaka av med salt och kajennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med krutonger, tomater och lite timjan.

Beställ hem
Få receptet och varorna levererade direkt hem till dig
Sätt ett betyg

10 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Sandra

    Familjens vuxna och två av fyra barn tyckte att den här grytan var underbar!

  • Ludwig

    Jättegod gryta som går att anpassa på mängder av sätt. "Såsen" blir helt magisk.

  • Vetta

    Mycket god gryta! Gjorde egna vitlökskrutonger till den. Minskade dock vätskan, tog 3 dl vatten och 1,5 vitvin, och ändå blev den mycket såsig.

  • Håkan

    Den blev mycket god. Bytte halva citronen mot en lime och lät de koka ihop efter crème fraiche och kajennpeppar var tillsatta i ca 15 minuter och då blev de mycket aromatiskt och gott.

Visa fler