Coop Lilla Ekoskola

En teater för förskolebarn om att vara snäll mot vår jordglob!

Coop Lilla Ekoskola hade premiär som ett litet projekt i Coop Konsum Mölnlycke den 1 september 2014. Efter kort tid hade föreställningen spelats för över 500 barn, därefter bestämdes det att Ekoskolan skulle ut på en liten turné.

Den lilla turnén fortsatte sedan i fyra och ett halvt år med 3 olika föreställningar. Projektet avslutades den 30 juni 2019 och då hade Coop Lilla Ekoskola spelat 1 253 st föreställningar för ca 25 000 barn.

Coop Lilla Ekoskola är en barnteater som spelas inne i en matbutik. Föreställningen bygger på att förskolebarnen, som är i åldrarna 3-7 år, lär oss och sig själv att vara snälla mot våra djur och jordglob, vi har ju bara en jord.

Lilla Ekoskolans idé är att låta barn i lägre åldrar ta med sig en grundläggande tanke och diskussion om ekologisk mat och hållbart miljötänk. Målet med projektet är att barnen skall öppna tankar om ekologi genom ett roligt och intimt möte. Föreställningen är ca 40 minuter lång och kostnadsfri.

Coop Lilla ekoskola startade på Coop Mölnlycke hösten 2014 som ett litet tältprojekt inne i butiken. Initiativtagaren är Kristin Ring, teaterpedagog och Coopanställd, som med hjälp av kollegan Bengt Sanzén, skådespelare, arbetade fram en improviserad barnteater. Resultatet blev en föreställning om ekologi, där man fick följa med odlarna Sörjan och Beta på en resa.

Det finns inte en föreställning som är den andra lik hos Coop Lilla Ekoskola. Barnen bygger handlingen med sina idéer och fantasier. Det enda som skådespelarna förhåller sig till är ett stolpmanus som knyter ihop handlingen.

I februari 2017 hade Coop Lilla Ekoskola premiär på "En Bi-föreställning". Upphovsmakarna för denna föreställning var Amanda Rosén och Kristin Ring. Där fick barnen följa Biffen och Stickan en dag på jobbet. Här lärde sig barnen vad bin arbetar med och varför bin egentligen är snälla djur. Barnen fick hjälpa bina att må bra, så de kan jobba och ge oss goda frukter att äta. Självklart får barnen smaka på de goda frukterna som bin pollinerat.

Våren 2019 kommer Ekoskolans tredje föreställning som handlar om att vi ska rädda världen. Denna gång får barnen träffa tvår hemliga agenter som fått ett stort uppdrag. Vi lär oss här om att vi måste spara på jordens resurser och inte slänga mat som går att äta.