Vegetariska kåldolmar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.42 (12 betyg)

Variera de klassiska kåldolmarna och laga en vegetarisk (lakto-ovo) variant med linser, ris och fetaost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 vitkålshuvud eller 2 spetskålshuvuden
  • 8 dl kokta röda linser (ca 3 dl okokta)
  • 2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
  • 150 g fetaost
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • salt
  • Skysås:
  • 5 dl sky + vatten
  • 0.5 grönsaksbuljongtärning
  • 0.5 msk soja
  • 1.5 msk majsena
  • 0.5 dl grädde eller vatten
  • svartpeppar
  • salt, eventuellt

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med vatten och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, prova med en sticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem på en ren handduk så att de rinner av.
  2. Ta de minsta kålbladen och hacka dem fint, ca 2 dl. Blanda den hackade kålen, linser, ris och fetaost i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ta ett kålblad och lägg på en matsked linsblandning, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt.
  3. Hetta upp smör i en stekpanna eller traktörpanna och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap. Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1−1,5 dl vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, ca 30 min.

Skysås

  1. Mät upp skyn från stekpannan och fyll på med vatten så att det blir 5 dl. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsena och grädde till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och koka 1–2 min. Smaka av med peppar och ev salt. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.
  2. Det här är ett recept ur Vår Gröna Kokbok.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2014-10-29

Jag tog svart ris och svarta linser istället. Och istället för potatis tog jag ugnsbakad, klyftas sötpotatis. Supergott.

Kristina

2014-10-20

Tar minst den tiden som är angiven och när jag gjorde den så blev det 3 plåtar - skulle säga att det räcker till 10 personer. Smak OK.

Liknande recept

Spara recept

Moussaka med linser och fetaost

Betyg
Betyg
(78)
Spara recept

Rimmad torskrygg med linser, snabbpicklad morot och parmesansmul

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Lasagne med röda linser

Betyg
Betyg
(158)
Spara recept

Vegoköttbullar av belugalinser

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Ärtsoppa med linser, fläsk och ostquesadilla

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fyllda kålrullar i tomatsås

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Halloumi Stroganoff

Betyg
Betyg
(413)
Spara recept

Rödbetssallad med getost

Betyg
Betyg
(8)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1 vitkålshuvud eller 2 spetskålshuvuden
  • 8 dl kokta röda linser (ca 3 dl okokta)
  • 2 dl kokt ris (ca 3/4 dl okokt)
  • 150 g fetaost
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • salt
  • Skysås:
  • 5 dl sky + vatten
  • 0.5 grönsaksbuljongtärning
  • 0.5 msk soja
  • 1.5 msk majsena
  • 0.5 dl grädde eller vatten
  • svartpeppar
  • salt, eventuellt

Vegetariska kåldolmar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.42 (12 betyg)

Variera de klassiska kåldolmarna och laga en vegetarisk (lakto-ovo) variant med linser, ris och fetaost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med vatten och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, prova med en sticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem på en ren handduk så att de rinner av.
  2. Ta de minsta kålbladen och hacka dem fint, ca 2 dl. Blanda den hackade kålen, linser, ris och fetaost i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Ta ett kålblad och lägg på en matsked linsblandning, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt.
  3. Hetta upp smör i en stekpanna eller traktörpanna och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap. Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1−1,5 dl vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, ca 30 min.

Skysås

  1. Mät upp skyn från stekpannan och fyll på med vatten så att det blir 5 dl. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsena och grädde till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och koka 1–2 min. Smaka av med peppar och ev salt. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.
  2. Det här är ett recept ur Vår Gröna Kokbok.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2014-10-29

Jag tog svart ris och svarta linser istället. Och istället för potatis tog jag ugnsbakad, klyftas sötpotatis. Supergott.

Kristina

2014-10-20

Tar minst den tiden som är angiven och när jag gjorde den så blev det 3 plåtar - skulle säga att det räcker till 10 personer. Smak OK.

Liknande recept

Spara recept

Moussaka med linser och fetaost

Betyg
Betyg
(78)
Spara recept

Rimmad torskrygg med linser, snabbpicklad morot och parmesansmul

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Lasagne med röda linser

Betyg
Betyg
(158)
Spara recept

Vegoköttbullar av belugalinser

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Ärtsoppa med linser, fläsk och ostquesadilla

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fyllda kålrullar i tomatsås

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Halloumi Stroganoff

Betyg
Betyg
(413)
Spara recept

Rödbetssallad med getost

Betyg
Betyg
(8)