
Västerbottensostpaj med kantareller
Smakrik Västerbottenostpaj med kantarellkräm, utmärkt när man vill lyxa till kvällen. Kantareller och Västerbottensost är ju en given succé!
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kylskåpskallt smör i kuber
- 3 msk vatten
- 0.5 tsk salt
- Fyllning:
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 200 g riven Västerbottensost
- 0.5 tsk svartpeppar
- 0.5 tsk salt
- Kantarellcrème:
- 300 g kantareller
- 1 msk smör
- 1 finhackad schalottenlök
- 3 msk rött portvin
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 dl crème fraiche
- 0.5 tsk salt
- Till servering:
- 6 skivor gravad lax eller röding
Gör så här
Gör pajdegen
- Blanda ingredienserna till pajdegen med fingertopparna eller i en matberedare. Tryck ut degen i en rund form, 25 centimeter i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i frysen 10 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 225 grader.
Fyllning
- Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajskalet. Sänk temperaturen till 200 grader. Grädda pajen cirka 30 minuter.
Kantarellcrème
- Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt smör och lök. Stek försiktigt några minuter under omrörning. Tillsätt portvin och stek ytterligare några minuter så att vinet kokar in. Salta och peppra. Låt svampen svalna och blanda med crème fraiche. Låt stå i kylskåp cirka 1 timme så att krämen får en tjockare konsistens.
- Servera med gravad fisk.
Liknande recept
Västerbottensostpaj med kantareller
Smakrik Västerbottenostpaj med kantarellkräm, utmärkt när man vill lyxa till kvällen. Kantareller och Västerbottensost är ju en given succé!
Gör så här
Gör pajdegen
- Blanda ingredienserna till pajdegen med fingertopparna eller i en matberedare. Tryck ut degen i en rund form, 25 centimeter i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå i frysen 10 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 225 grader.
Fyllning
- Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i pajskalet. Sänk temperaturen till 200 grader. Grädda pajen cirka 30 minuter.
Kantarellcrème
- Stek under tiden svampen i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt smör och lök. Stek försiktigt några minuter under omrörning. Tillsätt portvin och stek ytterligare några minuter så att vinet kokar in. Salta och peppra. Låt svampen svalna och blanda med crème fraiche. Låt stå i kylskåp cirka 1 timme så att krämen får en tjockare konsistens.
- Servera med gravad fisk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2012-08-13
Alternativ till creme fraiche skulle kunna vara att man använder Philadelphia färskost i stället, är den för hård så rör ut den med lite mjölk eller grädde. det finn ju även andra färskostar som man kan använde.
2012-08-13
Hmm. 2 crème fraiche, ska väl stå 2 dl?
2012-08-06
Jag har svårt för syrad mjölk, finns något alternativ till recepteten.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Carina
2012-08-13
Alternativ till creme fraiche skulle kunna vara att man använder Philadelphia färskost i stället, är den för hård så rör ut den med lite mjölk eller grädde. det finn ju även andra färskostar som man kan använde.
Lena
2012-08-13
Hmm. 2 crème fraiche, ska väl stå 2 dl?
Iren Johansson
2012-08-06
Jag har svårt för syrad mjölk, finns något alternativ till recepteten.