Vaniljbutterkaka

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Tillagningstid: 30 min + 1 tim och 15 min att jäsa
Ugnstemperatur:225º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (15)
  • 75 g rumstempererat smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk mortlad kardemumma
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 7 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 2.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 2.5 msk strösocker
  • 2.5 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 ägg till pensling
  • Topping:
  • 0.5 dl smält smör
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker, kardemumma och salt. Värm mjölken till 37°, smula ner jästen. Rör tills den lösts upp. Häll ner vätskan i smörblandningen och tillsätt nästan allt mjöl under omrörning. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa 45 min under bakduk.
  2. Fyllning: Lägg alla ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Värm under konstant vispning tills krämen tjocknat, ta bort från värmen och låt svalna helt.
  3. Knåda degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 3–4 cm breda bitar och sätt ner dem i två smorda formar med löstagbar botten (och gärna med ett hål i mitten). Lämna lite utrymme så att bullarna kan jäsa. Lät jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Pensla kakan med smält smör och pudra över florsocker vid servering.

Tips

Gör en butterkaka av hälften av bullarna och grädda resten som vanliga bullar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-07-03

Hej Susanne! Tyvärr hade mängden trillat bort. Nu är receptet uppdaterat. Lycka till med baket! /Elsa, webbredaktör

Susanne

2019-06-29

Hur mycket salt och kardemumma ska det vara till degen?

Liknande recept

Maräng med rabarberkompott och kardemummakräm

(11)

Havre- och kardemummamuffins

(3)

Brownies med kokos- och citrontäcke

(30)

Cecilias kladdkaka

(5)

Kärleksmums grundrecept

(431)

Gammelmormors äppelmoskaka

(4)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 75 g rumstempererat smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk mortlad kardemumma
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 7 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 2.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 2.5 msk strösocker
  • 2.5 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 ägg till pensling
  • Topping:
  • 0.5 dl smält smör
  • 2 msk florsocker

Vaniljbutterkaka

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Tillagningstid: 30 min + 1 tim och 15 min att jäsa
Ugnstemperatur:225º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker, kardemumma och salt. Värm mjölken till 37°, smula ner jästen. Rör tills den lösts upp. Häll ner vätskan i smörblandningen och tillsätt nästan allt mjöl under omrörning. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa 45 min under bakduk.
  2. Fyllning: Lägg alla ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Värm under konstant vispning tills krämen tjocknat, ta bort från värmen och låt svalna helt.
  3. Knåda degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 3–4 cm breda bitar och sätt ner dem i två smorda formar med löstagbar botten (och gärna med ett hål i mitten). Lämna lite utrymme så att bullarna kan jäsa. Lät jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Pensla kakan med smält smör och pudra över florsocker vid servering.

Tips

Gör en butterkaka av hälften av bullarna och grädda resten som vanliga bullar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-07-03

Hej Susanne! Tyvärr hade mängden trillat bort. Nu är receptet uppdaterat. Lycka till med baket! /Elsa, webbredaktör

Susanne

2019-06-29

Hur mycket salt och kardemumma ska det vara till degen?

Liknande recept

Maräng med rabarberkompott och kardemummakräm

(11)

Havre- och kardemummamuffins

(3)

Brownies med kokos- och citrontäcke

(30)

Cecilias kladdkaka

(5)

Kärleksmums grundrecept

(431)

Gammelmormors äppelmoskaka

(4)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies