Tjälknul på lammstek med salsa

Tjälknul på lammstek med salsa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Härligt recept på tjälknul på lammstek med salsa.

Ugnstemperatur:75-100º
4 portioner
  • 1 Lammstek, benfri, fryst, ca 1 ½ kg
  • Saltlag:
  • 1 liter vatten
  • 0.5 msk socker
  • 1 msk soja
  • 0.5 tsk krossad svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 10 enbär
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl salt
  • Salsa:
  • 0.5 dl russin
  • 0.5 dl vatten
  • 5 tomater, skållade, skalade och hackade
  • 1 hackad rödlök
  • 1 dl chilisås
  • 1 msk pressad citron
  • 0.5 tsk krossad mald spiskummin
  • 1 msk koriander eller basilika, finhackad
  • tabasco
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in i ugnen. Sätt värmen på 75-100ºC. Efter ett par timmar har steken mjuknat. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av steken. När termometern visar 60-65ºC är steken rosa. Det tar 8-10 timmar.
  2. Blanda alla ingredienser till lagen och koka den ca 5 minuter. Låt svalna något. Ta ut steken ur ugnen och lägg det varma köttet i en bunke eller kraftig fryspåse, häll över lagen, låt svalna. Täck över och ställ kallt 4-5 timmar.
  3. Salsa: Lägg russinen i blöt i vattnet ca 10 minuter. Blanda russin, tomathack, lök, chilisås, citronsaft, spiskummin och koriander eller basilika. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
  4. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och salsan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Tjälknul på lammstek med salsa
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 1 Lammstek, benfri, fryst, ca 1 ½ kg
  • Saltlag:
  • 1 liter vatten
  • 0.5 msk socker
  • 1 msk soja
  • 0.5 tsk krossad svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 10 enbär
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl salt
  • Salsa:
  • 0.5 dl russin
  • 0.5 dl vatten
  • 5 tomater, skållade, skalade och hackade
  • 1 hackad rödlök
  • 1 dl chilisås
  • 1 msk pressad citron
  • 0.5 tsk krossad mald spiskummin
  • 1 msk koriander eller basilika, finhackad
  • tabasco
  • salt och peppar

Tjälknul på lammstek med salsa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Härligt recept på tjälknul på lammstek med salsa.

Ugnstemperatur:75-100º
4 portioner

Gör så här

  1. Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in i ugnen. Sätt värmen på 75-100ºC. Efter ett par timmar har steken mjuknat. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av steken. När termometern visar 60-65ºC är steken rosa. Det tar 8-10 timmar.
  2. Blanda alla ingredienser till lagen och koka den ca 5 minuter. Låt svalna något. Ta ut steken ur ugnen och lägg det varma köttet i en bunke eller kraftig fryspåse, häll över lagen, låt svalna. Täck över och ställ kallt 4-5 timmar.
  3. Salsa: Lägg russinen i blöt i vattnet ca 10 minuter. Blanda russin, tomathack, lök, chilisås, citronsaft, spiskummin och koriander eller basilika. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
  4. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och salsan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!