Svartkålssoppa med pocherat ägg och räkor
  • Tid 30 min

Svartkålssoppa med pocherat ägg och räkor

4.75 (4 betyg)

Krämig soppa av svartkål som toppas med ett pocherat ägg.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 12

Ingredienser

4 portioner
  • 200 g svartkål eller grönkål
  • 300 g potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 1 liter vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsaks- eller höns-
  • 1.5 dl grädde
  • salt och peppar
Till servering
  • 4 ägg (till pochering) + ättikssprit (12 %)
  • 200 g räkor med skal, gärna rökta
  • 0.5 ask smörgåskrasse
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär loss bladen från de tjocka stjälkarna på svartkålen. Skala och tärna potatisen. Värm upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsätt kålblad och potatis och stek lite till under omrörning.

  2. 2

    Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt soppan sjuda ca 20 min. Mixa slät med mixerstav och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Pocherade ägg:

  1. 1

    Koka upp en stor kastrull med 2 liter saltat vatten. Häll i 2–3 tsk ättiksprit. Rör runt med en sked så det blir en virvel. Knäck ett ägg i en kopp och stjälp ner det i virveln (precis ovanför ytan). Låt ägget sjuda ca 30 sekunder och häll ner ytterligare ett ägg. Lyft upp äggen med hålslev efter 3–4 min och lägg på en tallrik. Gör likadant med de andra äggen.

  2. 2

    Servera soppan med pocherat ägg, skalade räkor och klippt krasse.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Rökt lax i strimlor är också gott i stället för räkorna.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Elina

    Jättegod soppa! Vi hade rökta räkor till men enligt mig hade nog bacon varit ypperligt gott till! Pocherade ägg var första och sista gången för mig...Jag föredrar nog stekta eller hårdkokta ägg, men soppan blev så god att 4 portioner räckte bara till 2, haha!