
Surdegsbröd med potatis och lök
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:200º-275º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- Dag 1 (Surdeg):
- 3 dl vatten (37º)
- 25 g jäst
- 3 dl rågsikt
- Dag 2:
- 3 gula lökar
- 2 tsk olja
- 4 kokta potatisar
- Deg:
- 25 g jäst
- 7 dl vatten (37º)
- 3 msk olja
- 2.5 liter vetemjöl, gärna special
- 1 msk salt
Gör så här
Dag 1
- Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.
Dag 2
- Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen. Sänk genast temperaturen till 200º.
- Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Surdegsbröd med potatis och lök
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:200º-275º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
Dag 1
- Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.
Dag 2
- Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen. Sänk genast temperaturen till 200º.
- Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
MonicA
2016-03-08
Gott i gott Gott