Surdegsbröd med potatis och lök

Betyg (1-5):
2.8 (5 betyg)

Ugnstemperatur:200º-275º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Dag 1 (Surdeg):
  • 3 dl vatten (37º)
  • 25 g jäst
  • 3 dl rågsikt
  • Dag 2:
  • 3 gula lökar
  • 2 tsk olja
  • 4 kokta potatisar
  • Deg:
  • 25 g jäst
  • 7 dl vatten (37º)
  • 3 msk olja
  • 2.5 liter vetemjöl, gärna special
  • 1 msk salt

Gör så här

Dag 1

  1. Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.

Dag 2

  1. Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen. Sänk genast temperaturen till 200º.
  3. Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



MonicA

2016-03-08

Gott i gott Gott

11 st
  • Dag 1 (Surdeg):
  • 3 dl vatten (37º)
  • 25 g jäst
  • 3 dl rågsikt
  • Dag 2:
  • 3 gula lökar
  • 2 tsk olja
  • 4 kokta potatisar
  • Deg:
  • 25 g jäst
  • 7 dl vatten (37º)
  • 3 msk olja
  • 2.5 liter vetemjöl, gärna special
  • 1 msk salt

Surdegsbröd med potatis och lök

Betyg (1-5):
2.8 (5 betyg)

Ugnstemperatur:200º-275º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Dag 1

  1. Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.

Dag 2

  1. Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen. Sänk genast temperaturen till 200º.
  3. Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



MonicA

2016-03-08

Gott i gott Gott

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies