Sparrissoppa med smördegsstänger

Betyg (1-5):
2.75 (12 betyg)

Tillagningstid: 25 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (12)
  • 500 g färsk grön sparris
  • 1 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg, endast gulor
  • 0.5 krm vitpeppar, efter smak
  • 2 krm salt, efter smak
  • Smördegsstänger:
  • 3 smördegsplattor
  • 1 dl hackade hasselnötter eller pinjenötter
  • 2 uppvispade ägg
  • 1 dl riven parmesan

Gör så här

  1. Skär av sparrisknopparna och spara dem. Koka upp vattnet i en gryta. Bryt bort den nedersta träiga delen på sparrisen och skär resten i mindre bitar. Koka bitarna knappt mjuka, 3-5 minuter.
  2. Ta upp sparrisen med hålslev, Flytta till mixer eller matberedare och kör till en slät puré. Sparrisen kan också mixas med kokvattnet direkt i grytan med mixerstav.
  3. Häll tillbaka sparrispurén i grytan, smula ner buljongtärningarna och koka upp. Rör ut mjölet i hälften av grädden, vispa ner i soppan och koka 3-5 minuter. Koka under tiden sparrisknopparna knappt mjuka i en kastrull med lite vatten, 2-3 minuter.
  4. Vispa ihop resten av grädden med äggulorna. Lyft grytan från värmen och tillsätt äggblandningen under kraftig vispning. Soppan får sedan inte koka.Smaka av med lite salt och peppar. Lägg i sparrisknopparna vid servering.

Smördegsstänger

  1. Tina smördegsplattorna och kavla ut dem på längden, ungefär en halv gång så stora. Blanda nötter och ost. Pensla degplattorna med ägg och tryck fast nöthacket med fingertopparna. Skär eller sporra plattorna i ca 1 cm breda remsor. Vrid dem till spiraler och lägg den på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter.

Servering

Servera gärna med smördegsstänger.

Tips

Sparris brukar anses vara svårt att kombinera med vin, men det är en gammal myt som vi gärna vill avliva. Med ett vitt vin som har tydligt frisk fruktsyra blir den mjuka och ändå fräscha sparrissmaken harmonisk, och om det finns en liten aning sötma ...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Mjuka tortillabröd med räkor

(8)

Fetaostgratinerade auberginer med mynta

(9)

Räksallad med japansk dressing

(90)

Broccolisoppa med rostad vitlökssås

(43)

Broccolisoppa med bacon

(22)

Pumpasoppa med varmrökt sidfläsk och salvia

(16)

Tomatsoppa och toast fylld med parmesan- och cannellinikräm

(18)

Pumpasoppa med fylld tortilla

(7)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 500 g färsk grön sparris
  • 1 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg, endast gulor
  • 0.5 krm vitpeppar, efter smak
  • 2 krm salt, efter smak
  • Smördegsstänger:
  • 3 smördegsplattor
  • 1 dl hackade hasselnötter eller pinjenötter
  • 2 uppvispade ägg
  • 1 dl riven parmesan

Sparrissoppa med smördegsstänger

Betyg (1-5):
2.75 (12 betyg)

Tillagningstid: 25 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär av sparrisknopparna och spara dem. Koka upp vattnet i en gryta. Bryt bort den nedersta träiga delen på sparrisen och skär resten i mindre bitar. Koka bitarna knappt mjuka, 3-5 minuter.
  2. Ta upp sparrisen med hålslev, Flytta till mixer eller matberedare och kör till en slät puré. Sparrisen kan också mixas med kokvattnet direkt i grytan med mixerstav.
  3. Häll tillbaka sparrispurén i grytan, smula ner buljongtärningarna och koka upp. Rör ut mjölet i hälften av grädden, vispa ner i soppan och koka 3-5 minuter. Koka under tiden sparrisknopparna knappt mjuka i en kastrull med lite vatten, 2-3 minuter.
  4. Vispa ihop resten av grädden med äggulorna. Lyft grytan från värmen och tillsätt äggblandningen under kraftig vispning. Soppan får sedan inte koka.Smaka av med lite salt och peppar. Lägg i sparrisknopparna vid servering.

Smördegsstänger

  1. Tina smördegsplattorna och kavla ut dem på längden, ungefär en halv gång så stora. Blanda nötter och ost. Pensla degplattorna med ägg och tryck fast nöthacket med fingertopparna. Skär eller sporra plattorna i ca 1 cm breda remsor. Vrid dem till spiraler och lägg den på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter.

Servering

Servera gärna med smördegsstänger.

Tips

Sparris brukar anses vara svårt att kombinera med vin, men det är en gammal myt som vi gärna vill avliva. Med ett vitt vin som har tydligt frisk fruktsyra blir den mjuka och ändå fräscha sparrissmaken harmonisk, och om det finns en liten aning sötma ...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Mjuka tortillabröd med räkor

(8)

Fetaostgratinerade auberginer med mynta

(9)

Räksallad med japansk dressing

(90)

Broccolisoppa med rostad vitlökssås

(43)

Broccolisoppa med bacon

(22)

Pumpasoppa med varmrökt sidfläsk och salvia

(16)

Tomatsoppa och toast fylld med parmesan- och cannellinikräm

(18)

Pumpasoppa med fylld tortilla

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies