Sötpotatisplättar med dippsås
  • Tid 30 min

Sötpotatisplättar med dippsås

1.88 (8 betyg)

Dessa söta plättar, både bildligt och bokstavligt, är något helt annat än de som serveras efter ärtsoppan. Dessa doppas i en saltsyrlig sås med chili och jordnötter. Måste testas!

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 14

Ingredienser

20 stycken
  • 500 g sötpotatis
  • 2.5 dl kokosmjölk
  • 1 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1 salladslök, strimlad
  • 1 röd chili, finhackad
  • neutral olja eller kokosolja, till stekning
Dippsås:
  • 0.5 dl japansk soja
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 0.5 tsk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 röd chili, finhackad
  • 0.5 dl jordnötter hackade
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och riv sötpotatisen grovt. Blanda ihop kokosmjölk med ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Rör ner sötpotatis, salladslök och chili i smeten. Hetta upp olja i en nonstick-stekpanna och klicka ut smeten i små högar. Platta till och grädda frasiga, gyllene plättar. Vänd först då det är en krispig yta.

  2. 2

    Provstek gärna en sötpotatisplätt först för att smaka av sälta och hetta. Är de svåra att hålla ihop, pudra ner lite mer mjöl i smeten.

  3. 3

    Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till plättarna.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Går fint att förbereda i förväg, t ex till en buffé.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Pia-Maria

    Gick inte alls att få frasiga, även med extra mjöl funkade det inte att få ihop smeten. Kanske är det bristen på nonstickstekpanna men jag trodde att de isf skulle gå ihop om jag stekte dem i ugnen (testade både gjutjärnspannan och ugnen). Synd för smakmässigt var de toppen

  • Coop webbredaktör

    Till Anonym: Det är viktigt med rätt vikt på potatisen samt att ägget och mjölet inte får glömmas bort. Man kan även pudra i extra mjöl.

  • Anonym

    Blir bara rinnigt och går inte att steka