
Sötpotatisplättar med dippsås
Dessa söta plättar, både bildligt och bokstavligt, är något helt annat än de som serveras efter ärtsoppan. Dessa doppas i en saltsyrlig sås med chili och jordnötter. Måste testas!
- 500 g sötpotatis
- 2.5 dl kokosmjölk
- 1 ägg
- 0.5 dl vetemjöl
- 1 salladslök, strimlad
- 1 röd chili, finhackad
- neutral olja eller kokosolja, till stekning
- 0.5 tsk salt
- Dippsås:
- 0.5 dl japansk soja
- 0.5 dl vatten
- 1 msk ljus sirap
- 0.5 tsk ättiksprit (12 %)
- 0.5 röd chili, finhackad
- 0.5 dl jordnötter hackade
Gör så här
- Skala och riv sötpotatisen grovt. Blanda ihop kokosmjölk med ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Rör ner sötpotatis, salladslök och chili i smeten. Hetta upp olja i en nonstick-stekpanna och klicka ut smeten i små högar. Platta till och grädda frasiga, gyllene plättar. Vänd först då det är en krispig yta.
- Provstek gärna en sötpotatisplätt först för att smaka av sälta och hetta. Är de svåra att hålla ihop, pudra ner lite mer mjöl i smeten.
- Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till plättarna.
Tips

Går fint att förbereda i förväg, t ex till en buffé.
Sötpotatisplättar med dippsås
Dessa söta plättar, både bildligt och bokstavligt, är något helt annat än de som serveras efter ärtsoppan. Dessa doppas i en saltsyrlig sås med chili och jordnötter. Måste testas!
Gör så här
- Skala och riv sötpotatisen grovt. Blanda ihop kokosmjölk med ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Rör ner sötpotatis, salladslök och chili i smeten. Hetta upp olja i en nonstick-stekpanna och klicka ut smeten i små högar. Platta till och grädda frasiga, gyllene plättar. Vänd först då det är en krispig yta.
- Provstek gärna en sötpotatisplätt först för att smaka av sälta och hetta. Är de svåra att hålla ihop, pudra ner lite mer mjöl i smeten.
- Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till plättarna.
Tips

Går fint att förbereda i förväg, t ex till en buffé.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-07-29
Gick inte alls att få frasiga, även med extra mjöl funkade det inte att få ihop smeten. Kanske är det bristen på nonstickstekpanna men jag trodde att de isf skulle gå ihop om jag stekte dem i ugnen (testade både gjutjärnspannan och ugnen). Synd för smakmässigt var de toppen
2018-05-03
Till Anonym: Det är viktigt med rätt vikt på potatisen samt att ägget och mjölet inte får glömmas bort. Man kan även pudra i extra mjöl.
2018-04-23
Blir bara rinnigt och går inte att steka
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Pia-Maria
2018-07-29
Gick inte alls att få frasiga, även med extra mjöl funkade det inte att få ihop smeten. Kanske är det bristen på nonstickstekpanna men jag trodde att de isf skulle gå ihop om jag stekte dem i ugnen (testade både gjutjärnspannan och ugnen). Synd för smakmässigt var de toppen
2018-05-03
Till Anonym: Det är viktigt med rätt vikt på potatisen samt att ägget och mjölet inte får glömmas bort. Man kan även pudra i extra mjöl.
Anonym
2018-04-23
Blir bara rinnigt och går inte att steka