Senapssill och lingonsill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.82 (17 betyg)

Klassiska tillbehöret till högtidernas buffébord, men lika gott att äta året runt.

Tillagningstid: 1 dygn + 6 timmar 30 minuter
2,5 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 st sillfiléer
  • Lag:
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 5 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 krm krossade kryddpepparkorn (eller efter smak)
  • 1 lagerblad
  • 1 liten morot i slantar
  • 1 röd lök i tunna skivor
  • Senapssås:
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl svensk senap
  • 1 dl majs- eller rapsolja
  • 0.5 dl hackad dill
  • 4 inlagda sillfiléer skurna i bitar
  • Lingonsill:
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 8 svartpepparkorn, krossade
  • 1 råströsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 röd lök, tunt skivad
  • 1 dl rårörda lingon
  • 4 inlagda sillfiléer, skurna i bitar

Gör så här

  1. Köp antingen urvattnade sillfiléer som du spolar av i kallt vatten innan användning eller filéer från tunna som du spolar av och sedan låter ligga i kallt vatten cirka 1 dygn.

Inlagd sill

  1. Koka upp vatten med socker, ättika, peppar och lagerblad. Låt kallna. Skär filéerna i 2 centimeter breda bitar. Lägg dem i en burk med morot, lök och gärna ett extra lagerblad. Häll över lagen. Låt stå övertäckt i kyl i 1 dygn. Den inlagda sillen kan också användas till andra sorters inläggningar. Se förslag nedan.
  2. Häll av lagen och blanda sillen med någon av såserna och låt dra övertäckt i kylskåp 6-8 timmar.

Senapssill

  1. Rör ut socker och salt med vinägern så att det löser sig. Rör ner senapen och vispa ner oljan i en tunn stråle så att såsen tjocknar. Vänd ner dillen. Blanda sill och sås.

Lingonsill

  1. Blanda vinäger, peppar, socker och vatten i en kastrull. Koka tills sockret löst sig. Lägg i löken och lingonen och låt svalna. Häll över sillen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Lax- och prosciuttosallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Gravad lax

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Laxsallad med hackat ägg

Betyg
Betyg
(64)
Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(84)
Spara recept

Gravad röding

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Rödbetsgravad lax

Betyg
Betyg
(20)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 4 st sillfiléer
  • Lag:
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 5 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 krm krossade kryddpepparkorn (eller efter smak)
  • 1 lagerblad
  • 1 liten morot i slantar
  • 1 röd lök i tunna skivor
  • Senapssås:
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl svensk senap
  • 1 dl majs- eller rapsolja
  • 0.5 dl hackad dill
  • 4 inlagda sillfiléer skurna i bitar
  • Lingonsill:
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 8 svartpepparkorn, krossade
  • 1 råströsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 röd lök, tunt skivad
  • 1 dl rårörda lingon
  • 4 inlagda sillfiléer, skurna i bitar

Senapssill och lingonsill

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.82 (17 betyg)

Klassiska tillbehöret till högtidernas buffébord, men lika gott att äta året runt.

Tillagningstid: 1 dygn + 6 timmar 30 minuter
2,5 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Köp antingen urvattnade sillfiléer som du spolar av i kallt vatten innan användning eller filéer från tunna som du spolar av och sedan låter ligga i kallt vatten cirka 1 dygn.

Inlagd sill

  1. Koka upp vatten med socker, ättika, peppar och lagerblad. Låt kallna. Skär filéerna i 2 centimeter breda bitar. Lägg dem i en burk med morot, lök och gärna ett extra lagerblad. Häll över lagen. Låt stå övertäckt i kyl i 1 dygn. Den inlagda sillen kan också användas till andra sorters inläggningar. Se förslag nedan.
  2. Häll av lagen och blanda sillen med någon av såserna och låt dra övertäckt i kylskåp 6-8 timmar.

Senapssill

  1. Rör ut socker och salt med vinägern så att det löser sig. Rör ner senapen och vispa ner oljan i en tunn stråle så att såsen tjocknar. Vänd ner dillen. Blanda sill och sås.

Lingonsill

  1. Blanda vinäger, peppar, socker och vatten i en kastrull. Koka tills sockret löst sig. Lägg i löken och lingonen och låt svalna. Häll över sillen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Lax- och prosciuttosallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Gravad lax

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Laxsallad med hackat ägg

Betyg
Betyg
(64)
Spara recept

Jordgubbssallad med varmrökt lax

Betyg
Betyg
(84)
Spara recept

Gravad röding

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Rödbetsgravad lax

Betyg
Betyg
(20)