För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Semla med lemon curd

Betyg (1-5):
2.67 (6 betyg)

Underbart god semla som toppas med lättvispad grädde och fyllning av mandelmassa och lemon curd.

Tillagningstid: 40 min + 1,5 tim
Ugnstemperatur:225º
24 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 25 g jäst
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl + 1 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, till pensling
  • 1 msk vallmofrön, till topping
  • Fyllning och Topping
  • 300 g mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde
  • 160 g lemon curd (0,5 burk)
  • florsocker

Gör så här

  1. Häll mjölk och socker i en kastrull och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, kardemumma, salt och 12 dl mjöl, lite i taget.
  2. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en smidig men lös deg, ca 10 min (eller 5 min med degblandare). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°. Forma degen till ca 24 runda bullar med lätt mjöliga händer utan att arbeta in mer mjöl i degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
  4. Pensla med lättvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på plåten.
  5. Mosa mandelmassan med 1/2 dl av grädden. Vispa resten av grädden fluffig. Blanda lite av grädden med lemon curden. Vänd ihop med resten av grädden. Skär toppen av bullarna och bred på mandelmassa. Skeda på grädde och lägg tillbaka locket. Pudra över florsocker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-03-04

Hej Richard och Sonja! Den första meningen i receptet hade ramlat bort men den är tillbaka nu. Vi ber om ursäkt för det och hoppas att ni vill ge det en ny chans :) /Maja (redaktör)

Sonja

2020-03-03

Det är klart att det inte står i receptet att sockret skall i degen att blanda rumsvarmt smör i den färdigjästa degen är bra

Richard

2020-03-02

Receptet är inte fullständigt. Som det är skrivet nu så fungerar det inte alls!!! Fick slänga allt och börja om med ett nytt recept. I första instruktionen så börjar receptet mitt i en mening och information har tappats där! Ingenstans står det att socker ska hällas i fast det står i inredienserna. Och att tillsätta smöret efter att allt mjöl är tillsatt och en riktig deg redan har börjat formats låter otroligt svårt och onödigt. Det brukar tillsättas smält smör i mjölken precis i början i andra recept.

Liknande recept

Nötbräck med torkad frukt

(18)

Black bean muffins med apelsinfrosting

(1)

Kalkon- och färskosttoast

(7)

Morotsmuffins med glasyr och strössel

(90)

Morotscupcakes med philadelphiatopping

(15)

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

(56)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Snabba jullimpan med frukt och nötter

(19)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 25 g jäst
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl + 1 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, till pensling
  • 1 msk vallmofrön, till topping
  • Fyllning och Topping
  • 300 g mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde
  • 160 g lemon curd (0,5 burk)
  • florsocker

Semla med lemon curd

Betyg (1-5):
2.67 (6 betyg)

Underbart god semla som toppas med lättvispad grädde och fyllning av mandelmassa och lemon curd.

Tillagningstid: 40 min + 1,5 tim
Ugnstemperatur:225º
24 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Häll mjölk och socker i en kastrull och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, kardemumma, salt och 12 dl mjöl, lite i taget.
  2. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en smidig men lös deg, ca 10 min (eller 5 min med degblandare). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°. Forma degen till ca 24 runda bullar med lätt mjöliga händer utan att arbeta in mer mjöl i degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
  4. Pensla med lättvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på plåten.
  5. Mosa mandelmassan med 1/2 dl av grädden. Vispa resten av grädden fluffig. Blanda lite av grädden med lemon curden. Vänd ihop med resten av grädden. Skär toppen av bullarna och bred på mandelmassa. Skeda på grädde och lägg tillbaka locket. Pudra över florsocker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-03-04

Hej Richard och Sonja! Den första meningen i receptet hade ramlat bort men den är tillbaka nu. Vi ber om ursäkt för det och hoppas att ni vill ge det en ny chans :) /Maja (redaktör)

Sonja

2020-03-03

Det är klart att det inte står i receptet att sockret skall i degen att blanda rumsvarmt smör i den färdigjästa degen är bra

Richard

2020-03-02

Receptet är inte fullständigt. Som det är skrivet nu så fungerar det inte alls!!! Fick slänga allt och börja om med ett nytt recept. I första instruktionen så börjar receptet mitt i en mening och information har tappats där! Ingenstans står det att socker ska hällas i fast det står i inredienserna. Och att tillsätta smöret efter att allt mjöl är tillsatt och en riktig deg redan har börjat formats låter otroligt svårt och onödigt. Det brukar tillsättas smält smör i mjölken precis i början i andra recept.

Liknande recept

Nötbräck med torkad frukt

(18)

Black bean muffins med apelsinfrosting

(1)

Kalkon- och färskosttoast

(7)

Morotsmuffins med glasyr och strössel

(90)

Morotscupcakes med philadelphiatopping

(15)

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

(56)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Snabba jullimpan med frukt och nötter

(19)