Saffransris

Betyg (1-5):
3.48 (23 betyg)

Festa till måltiden med gyllengult ris.

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 5 dl basmatiris
  • 2 liter vatten
  • 2 msk olja
  • 2 skalade potatisar i 0,5 cm skivor
  • 3 msk smör
  • 4 msk berberisbär (zereshk)
  • 1 msk socker
  • 0.5 g saffran (0,5 g = 1 påse )
  • 50 g hackad pistagenöt eller sötmandel

Gör så här

  1. Skölj och blöttlägg riset i minst 30 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  2. Låt riset rinna av och häll det i det kokande vattnet. Tillsätt saltet. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt koka häftigt 5-8 minuter, riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  3. Häll riset i ett durkslag. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  4. Hetta upp oljan i kastrullen och lägg i potatisen. Låt den bli gyllenbrun. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Klicka över det mesta av smöret. Täck med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans koka på mycket svag värme cirka 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden. Stek berberisbären och sockret i resten av smöret.
  5. Rör ut saffran med 2 matskedar hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda 1 deciliter av det kokta riset med saffranet. Tillsätt berberisen, häll blandningen över resten av riset och blanda försiktigt om. Strö över nötter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kyckling korma med kryddigt ris

(26)

Koreansk bbq-tofu med kimchi i salladsblad

(5)

Lax med ingefärsdressing och grönsaksris

(3)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 5 dl basmatiris
  • 2 liter vatten
  • 2 msk olja
  • 2 skalade potatisar i 0,5 cm skivor
  • 3 msk smör
  • 4 msk berberisbär (zereshk)
  • 1 msk socker
  • 0.5 g saffran (0,5 g = 1 påse )
  • 50 g hackad pistagenöt eller sötmandel

Saffransris

Betyg (1-5):
3.48 (23 betyg)

Festa till måltiden med gyllengult ris.

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skölj och blöttlägg riset i minst 30 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  2. Låt riset rinna av och häll det i det kokande vattnet. Tillsätt saltet. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt koka häftigt 5-8 minuter, riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  3. Häll riset i ett durkslag. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  4. Hetta upp oljan i kastrullen och lägg i potatisen. Låt den bli gyllenbrun. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Klicka över det mesta av smöret. Täck med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans koka på mycket svag värme cirka 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden. Stek berberisbären och sockret i resten av smöret.
  5. Rör ut saffran med 2 matskedar hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda 1 deciliter av det kokta riset med saffranet. Tillsätt berberisen, häll blandningen över resten av riset och blanda försiktigt om. Strö över nötter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kyckling korma med kryddigt ris

(26)

Koreansk bbq-tofu med kimchi i salladsblad

(5)

Lax med ingefärsdressing och grönsaksris

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies