Saffransknutar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.91 (11 betyg)

Mumsigt julbak av saffransdeg. Dessa lusseknutar med valfri fyllning kommer göra succé på fikabord och adventsmys.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:175º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • 2 msk pärlsocker, till topping
  • Crunchiga pumpakärnor
  • 2 dl pumpakärna
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl pumpakärnor, till topping

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt.
  2. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med degblandare).
  3. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 175°. Gör fyllningen.
  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut ena degbiten till en rektangel, ca 25 x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
  5. Skär till 15 stycken strimlor och snitta strimlorna så de ser ut som byxor.
  6. Snurra byxbenen utåt och snurra sedan ihop byxbenen till en ”knut” och fäst degsnibbarna på bullens undersida.
  7. Lägg knutarna i muffinsformar. Gör lika med den andra degbiten och resten av fyllningen. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  8. Pensla bullarna med lättvispat ägg och strö ev över någon topping. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Crunchiga pumpakärnor

  1. Rosta pumpakärnorna till fin färg i torr stekpanna. Låt svalna. Mixa smör, pumpakärnor och socker till en kräm med en köksmaskin monterad med knivblad. bred på fyllningen enligt anvisning. Toppa med hackade pumpakärnor och ev pärlsocker innan de gräddas.

Tips

Tips på annan fyllning hittar du på receptet Saffransdeg på Coop.se.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Amelia

2020-11-22

Bakade dessa och gräddade de i 250grader 10min, blev kanon.

Liknande recept

Spara recept

Havreflarn med äpple och kanel

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Ischoklad med kokosflakes

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Gotländsk saffranspannkaka

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Saffransbulle med mandelmassa

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Fetaosttoast

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Pepparkaksdrömmar

Betyg
Betyg
(37)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • 2 msk pärlsocker, till topping
  • Crunchiga pumpakärnor
  • 2 dl pumpakärna
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl pumpakärnor, till topping

Saffransknutar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.91 (11 betyg)

Mumsigt julbak av saffransdeg. Dessa lusseknutar med valfri fyllning kommer göra succé på fikabord och adventsmys.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:175º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt.
  2. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med degblandare).
  3. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 175°. Gör fyllningen.
  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut ena degbiten till en rektangel, ca 25 x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
  5. Skär till 15 stycken strimlor och snitta strimlorna så de ser ut som byxor.
  6. Snurra byxbenen utåt och snurra sedan ihop byxbenen till en ”knut” och fäst degsnibbarna på bullens undersida.
  7. Lägg knutarna i muffinsformar. Gör lika med den andra degbiten och resten av fyllningen. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  8. Pensla bullarna med lättvispat ägg och strö ev över någon topping. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Crunchiga pumpakärnor

  1. Rosta pumpakärnorna till fin färg i torr stekpanna. Låt svalna. Mixa smör, pumpakärnor och socker till en kräm med en köksmaskin monterad med knivblad. bred på fyllningen enligt anvisning. Toppa med hackade pumpakärnor och ev pärlsocker innan de gräddas.

Tips

Tips på annan fyllning hittar du på receptet Saffransdeg på Coop.se.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Amelia

2020-11-22

Bakade dessa och gräddade de i 250grader 10min, blev kanon.

Liknande recept

Spara recept

Havreflarn med äpple och kanel

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Ischoklad med kokosflakes

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Gotländsk saffranspannkaka

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Saffransbulle med mandelmassa

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Fetaosttoast

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Pepparkaksdrömmar

Betyg
Betyg
(37)