Saffransdeg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.22 (9 betyg)

En smidig lussedeg att baka ut på valfritt sätt. Fyll med smaskig fyllning, eller baka ut till klassiska och enkla lussekatter.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:175º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • Apelsin och vit chokladfyllning
  • 4 dl apelsinmarmelad
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 100 g vit choklad, till topping
  • 1 apelsin, finrivet skal, till topping
  • Crunchiga pumpakärnor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl pumpakärnor, till topping
  • 2 msk pärlsocker, till topping
  • Vanilj och mandelmassa
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl pärlsocker, till topping

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken.
  2. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret.
  3. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med degblandare). Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175°. Gör valfri fyllning och välj utbakningssätt. Antingen som saffransknutar, snurror eller saffransstjärna.
  5. Låt jäsa 30–40 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen 20–30 min beroende på vilken form du bakar ut.

Apelsin och vit chokladfyllning

  1. Bred på apelsinmarmelad och smör. Smält den vita chokladen varsamt i vattenbad och ringla på saffransbröden när de är färdiggräddade och har svalnat något. Riv över apelsinskal (endast det orangea).

Crunchiga pumpakärnor

  1. Rosta pumpakärnorna till fin färg i torr stekpanna. Låt svalna. Mixa smör, pumpakärnor och socker till en kräm med en köksmaskin monterad med knivblad. bred på fyllningen. Toppa med hackade pumpakärnor och ev pärlsocker innan de gräddas.

Vanilj och mandelmassa

  1. Vispa ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Bred på fyllningen. Toppa med pärlsocker innan gräddning.

Tips

Av samma saffransdeg kan du göra allt från lussekatter, knutar, snurror och saffransstjärna. Recept på hur man gör dom finns här på Coop.se.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-12-08

Hej Monicka! Smöret ska klickas i efter att du haft i mjölet, i steg 2. Mvh Maja, redaktör

Coop

2020-12-08

Hej Lina! Eftersom det är fyllning i så behövs bullarna gräddas länge på lägre värme. Annars kan dom bli brända men degiga. Mvh Maja, redaktör

Lina

2020-12-07

Av vilken anledning gräddas de så länge på låg värme? Fungerar det lika bra med kortare tid i högre värme?

Monicka

2020-12-06

När ska 100g smör blandas i degen?

Sonia

2020-11-29

Ang Apelsin och vit chokladfyllning, ska den blandas?? Det står Följ anvisning men framgår inte

Liknande recept

Spara recept

Apelsinrutor med kokos och tranbär

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Saffransbulle med mandelmassa

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Tant Harriets pepparkakor

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Varm chokladmjölk med kryddor

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Ischoklad med kokosflakes

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Barnens tomteglögg

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(15)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (720 g)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg, att pensla med
  • Apelsin och vit chokladfyllning
  • 4 dl apelsinmarmelad
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 100 g vit choklad, till topping
  • 1 apelsin, finrivet skal, till topping
  • Crunchiga pumpakärnor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl pumpakärnor, till topping
  • 2 msk pärlsocker, till topping
  • Vanilj och mandelmassa
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl pärlsocker, till topping

Saffransdeg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.22 (9 betyg)

En smidig lussedeg att baka ut på valfritt sätt. Fyll med smaskig fyllning, eller baka ut till klassiska och enkla lussekatter.

Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:175º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken.
  2. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt. Häll i mjölet lite i taget under omrörning och klicka i smöret.
  3. Arbeta degen för hand 10 min (eller 5 min med degblandare). Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175°. Gör valfri fyllning och välj utbakningssätt. Antingen som saffransknutar, snurror eller saffransstjärna.
  5. Låt jäsa 30–40 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen 20–30 min beroende på vilken form du bakar ut.

Apelsin och vit chokladfyllning

  1. Bred på apelsinmarmelad och smör. Smält den vita chokladen varsamt i vattenbad och ringla på saffransbröden när de är färdiggräddade och har svalnat något. Riv över apelsinskal (endast det orangea).

Crunchiga pumpakärnor

  1. Rosta pumpakärnorna till fin färg i torr stekpanna. Låt svalna. Mixa smör, pumpakärnor och socker till en kräm med en köksmaskin monterad med knivblad. bred på fyllningen. Toppa med hackade pumpakärnor och ev pärlsocker innan de gräddas.

Vanilj och mandelmassa

  1. Vispa ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Bred på fyllningen. Toppa med pärlsocker innan gräddning.

Tips

Av samma saffransdeg kan du göra allt från lussekatter, knutar, snurror och saffransstjärna. Recept på hur man gör dom finns här på Coop.se.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-12-08

Hej Monicka! Smöret ska klickas i efter att du haft i mjölet, i steg 2. Mvh Maja, redaktör

Coop

2020-12-08

Hej Lina! Eftersom det är fyllning i så behövs bullarna gräddas länge på lägre värme. Annars kan dom bli brända men degiga. Mvh Maja, redaktör

Lina

2020-12-07

Av vilken anledning gräddas de så länge på låg värme? Fungerar det lika bra med kortare tid i högre värme?

Monicka

2020-12-06

När ska 100g smör blandas i degen?

Sonia

2020-11-29

Ang Apelsin och vit chokladfyllning, ska den blandas?? Det står Följ anvisning men framgår inte

Liknande recept

Spara recept

Apelsinrutor med kokos och tranbär

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Saffransbulle med mandelmassa

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Tant Harriets pepparkakor

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Varm chokladmjölk med kryddor

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Ischoklad med kokosflakes

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Barnens tomteglögg

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(15)