Saffransbutterkaka med mandelmassa och tranbär

Betyg (1-5):
4 (11 betyg)

Mandelmassa och smör i fyllningen på denna butterkaka gör susen. Den blir så god och sååå saftig! Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 30 min + 1 tim jästid + tid i ugn
Ugnstemperatur:200º
8 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 0.5 g saffran
  • 1 sockerbit eller 1 tsk strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa, grovriven
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjuka torkade tranbär
  • Till pensling
  • 1 äggula
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1.5 msk vatten

Gör så här

  1. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degspadet. Blanda i saffran, socker och salt.
  2. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i en köksmaskin. Tillsätt ev mer mjöl, lite i taget, om det behövs. Degen får inte bli för hård. Tillsätt tranbären på slutet. Jäs under bakduk ca 30 min.

Fyllning:

  1. Mixa ihop mandelmassa och smör i en matberedare monterad med kniv. Lägg ner tranbären och mixa hastigt en gång till så allt blandas.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop löst från långsidan. Skär längden i 8–10 bitar. Ställ bitarna i en form med bakplåtspapper.
  3. Sätt ugnen på 200˚. Vispa gulan lätt med vattnet och pensla bullarna. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min, eller tills bullarna är genomgräddade. Täck ev med bakplåtspapper om de blir för mörka. Låt svalna på galler under bakduk. Blanda ihop glasyren och ringla över butterkakan.

Tips

Tranbären kan bytas mot lingon eller russin. Eller uteslut om du inte gillar dem.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Emma

2019-12-02

Bytte ut tranbär mot russin. Bland det godaste jag har ätit!!!

Coop

2019-11-25

Hej Ana och Anna, tack för era kommentarer Det ska vara 75 g smör i, och en form på 30x20cm rekommenderas. Lycka till med bakandet!

Ana

2019-11-25

Hej! Jag läste detta receptet i er tidning, Mer smak, och insåg att ni har glömt att skriva smör som ingrediens även i degen, här på hemsida. Bättre att rätta det nu, innan folk börjar baka med det dyra saffranet ;)

Anna

2019-11-23

Hur stor form är lämplig?

Liknande recept

Hemavans äppelkaka

(161)

Shrikand

(6)

Ciderkokta äpplen med toscatäcke

(12)

Rickards kärleksmums

(10)

Knäckig saffranstosca

(29)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Glass med julsmak

(0)

Saffranspannkaka med mandel

(59)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 0.5 g saffran
  • 1 sockerbit eller 1 tsk strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa, grovriven
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjuka torkade tranbär
  • Till pensling
  • 1 äggula
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1.5 msk vatten

Saffransbutterkaka med mandelmassa och tranbär

Betyg (1-5):
4 (11 betyg)

Mandelmassa och smör i fyllningen på denna butterkaka gör susen. Den blir så god och sååå saftig! Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 30 min + 1 tim jästid + tid i ugn
Ugnstemperatur:200º
8 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degspadet. Blanda i saffran, socker och salt.
  2. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i en köksmaskin. Tillsätt ev mer mjöl, lite i taget, om det behövs. Degen får inte bli för hård. Tillsätt tranbären på slutet. Jäs under bakduk ca 30 min.

Fyllning:

  1. Mixa ihop mandelmassa och smör i en matberedare monterad med kniv. Lägg ner tranbären och mixa hastigt en gång till så allt blandas.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop löst från långsidan. Skär längden i 8–10 bitar. Ställ bitarna i en form med bakplåtspapper.
  3. Sätt ugnen på 200˚. Vispa gulan lätt med vattnet och pensla bullarna. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min, eller tills bullarna är genomgräddade. Täck ev med bakplåtspapper om de blir för mörka. Låt svalna på galler under bakduk. Blanda ihop glasyren och ringla över butterkakan.

Tips

Tranbären kan bytas mot lingon eller russin. Eller uteslut om du inte gillar dem.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Emma

2019-12-02

Bytte ut tranbär mot russin. Bland det godaste jag har ätit!!!

Coop

2019-11-25

Hej Ana och Anna, tack för era kommentarer Det ska vara 75 g smör i, och en form på 30x20cm rekommenderas. Lycka till med bakandet!

Ana

2019-11-25

Hej! Jag läste detta receptet i er tidning, Mer smak, och insåg att ni har glömt att skriva smör som ingrediens även i degen, här på hemsida. Bättre att rätta det nu, innan folk börjar baka med det dyra saffranet ;)

Anna

2019-11-23

Hur stor form är lämplig?

Liknande recept

Hemavans äppelkaka

(161)

Shrikand

(6)

Ciderkokta äpplen med toscatäcke

(12)

Rickards kärleksmums

(10)

Knäckig saffranstosca

(29)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Glass med julsmak

(0)

Saffranspannkaka med mandel

(59)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies