Rotfruktschips

Betyg (1-5):
2.97 (38 betyg)

Krispiga chips av rotsaker. Nyttigare än potatischips och utan tillsatser.

Tillagningstid: 30 minuter
1 sats
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 st
  • frityrolja eller vegetabilisk olja tex rapsolja
  • 500 g palsternacka, rotselleri och rödbeta eller de rotfrukter du gillar bäst (blir ca 200 g färdigfriterat)
  • flingsalt
  • ev chilipulver

Gör så här

  1. Häll oljan i en fritös och låt den bli varm. Det finns markerat hur mycket olja du ska hälla i för chips eller pommes frites. Eller hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull, räkna då med 7-10 deciliter olja. Ha ett lock i närheten och stäng av fläkten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och elden sugas upp i fläkten. Kolla med en stektermometer att oljan är 180-190 grader. Om du inte har en stektermometer, kontrollera temperaturen på oljan genom att provfritera ett chips. Blir chipset gyllenbrunt inom en minut är det dags att börja fritera.
  2. Skala rotfrukterna. Skiva dem tunt med antingen osthyvel, en så kallad mandolin eller i matberedare. Lägg ner lite av det skivade i fritösen eller kastrullen och fritera chipsen tills de fått färg, 2-3 minuter. Lägg inte i för mycket åt gången. Tänk på att fritera rödbetorna sist eftersom de färgar av sig.
  3. Ta upp chipsen ur oljan med en hålslev om du använder kastrull.
  4. Lägg chipsen glest på hushållspapper för att rinna av. Salta och smaksätt eventuellt med chilipulver. Låt svalna.

Tips

Skydda händerna och använd tunna gummihandskar när du skalar och skivar rödbetor så slipper händerna bli rödfärgade.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Vårrullar med lime- och ingefärsdipp

(6)

Quinoa med råstekta rotfrukter

(0)

Sommarsallad med jordgubbar och ädelost

(0)

Rostade rotfrukter med saffransaioli

(5)

Vegopiroger

(8)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Vårrullar med dippsås och mynta

(62)

Fräsch rotfruktssallad

(0)
4 st
  • Ingredienser 4 st
  • frityrolja eller vegetabilisk olja tex rapsolja
  • 500 g palsternacka, rotselleri och rödbeta eller de rotfrukter du gillar bäst (blir ca 200 g färdigfriterat)
  • flingsalt
  • ev chilipulver

Rotfruktschips

Betyg (1-5):
2.97 (38 betyg)

Krispiga chips av rotsaker. Nyttigare än potatischips och utan tillsatser.

Tillagningstid: 30 minuter
1 sats
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Häll oljan i en fritös och låt den bli varm. Det finns markerat hur mycket olja du ska hälla i för chips eller pommes frites. Eller hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull, räkna då med 7-10 deciliter olja. Ha ett lock i närheten och stäng av fläkten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och elden sugas upp i fläkten. Kolla med en stektermometer att oljan är 180-190 grader. Om du inte har en stektermometer, kontrollera temperaturen på oljan genom att provfritera ett chips. Blir chipset gyllenbrunt inom en minut är det dags att börja fritera.
  2. Skala rotfrukterna. Skiva dem tunt med antingen osthyvel, en så kallad mandolin eller i matberedare. Lägg ner lite av det skivade i fritösen eller kastrullen och fritera chipsen tills de fått färg, 2-3 minuter. Lägg inte i för mycket åt gången. Tänk på att fritera rödbetorna sist eftersom de färgar av sig.
  3. Ta upp chipsen ur oljan med en hålslev om du använder kastrull.
  4. Lägg chipsen glest på hushållspapper för att rinna av. Salta och smaksätt eventuellt med chilipulver. Låt svalna.

Tips

Skydda händerna och använd tunna gummihandskar när du skalar och skivar rödbetor så slipper händerna bli rödfärgade.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Vårrullar med lime- och ingefärsdipp

(6)

Quinoa med råstekta rotfrukter

(0)

Sommarsallad med jordgubbar och ädelost

(0)

Rostade rotfrukter med saffransaioli

(5)

Vegopiroger

(8)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Vårrullar med dippsås och mynta

(62)

Fräsch rotfruktssallad

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies