Rödbetspaj med valnöts- och vitlöksyoghurt

Betyg (1-5):
4 (31 betyg)

Rödbetor och chèvre är bara så gott ihop! Här samsas de i en paj. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 45 min + 45 min i ugnen
Ugnstemperatur:225º
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (21)
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g parmesanost
  • 150 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 4 msk iskallt vatten
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 500 g färska Rödbetor, gärna knippbetor i olika färger
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g chèvre
  • nymalen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Valnötsyoghurt
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 10 valnötter, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, riven

Gör så här

  1. Mixa mjöl, ost och smör till en smulig massa i matberedare med knivinsats (eller med fingrarna).
  2. Tillsätt vattnet och mixa tills det blir en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Nagga degen med gaffel och låt vila i frysen ca 10 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten (behåll gärna en bit av blasten på betorna). Gnid varsamt bort skalet från betorna och dela på längden genom blasten.
  4. Fräs rödlöken mjuk i olja och tillsätt vinäger, honung, salt och peppar. Lägg ner spenaten och stek med tills den sjunkit ihop. Ta bort från värmen. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
  5. Varva rödbetor, spenat- och lökblandningen och bitar av chèvren i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt pajen vila ca 20 min. 6. Blanda yoghurt, nötter och vitlök. Smaka av med salt och servera till pajen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linda

2019-11-24

Så god paj! Jag prövade att ha pinjenötter som garnering på pajen, det var också smarrigt.

Malin

2018-01-05

Fantastiskt god paj, och dessutom väldigt vacker. Valnötsröran till är pricken över i-et.

Vanja

2017-12-04

Toppengod!

Liknande recept

Rostad morotssallad med apelsin och yoghurtsås

(0)

Smörade primörer och aioli

(2)

Ljummen primörsallad med krämig dressing

(6)

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

(0)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

Plättar med limeyoghurt och morotssylt

(3)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g parmesanost
  • 150 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 4 msk iskallt vatten
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 500 g färska Rödbetor, gärna knippbetor i olika färger
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g chèvre
  • nymalen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Valnötsyoghurt
  • 2 dl yoghurt 10%
  • 10 valnötter, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, riven

Rödbetspaj med valnöts- och vitlöksyoghurt

Betyg (1-5):
4 (31 betyg)

Rödbetor och chèvre är bara så gott ihop! Här samsas de i en paj. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 45 min + 45 min i ugnen
Ugnstemperatur:225º
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mixa mjöl, ost och smör till en smulig massa i matberedare med knivinsats (eller med fingrarna).
  2. Tillsätt vattnet och mixa tills det blir en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Nagga degen med gaffel och låt vila i frysen ca 10 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten (behåll gärna en bit av blasten på betorna). Gnid varsamt bort skalet från betorna och dela på längden genom blasten.
  4. Fräs rödlöken mjuk i olja och tillsätt vinäger, honung, salt och peppar. Lägg ner spenaten och stek med tills den sjunkit ihop. Ta bort från värmen. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
  5. Varva rödbetor, spenat- och lökblandningen och bitar av chèvren i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt pajen vila ca 20 min. 6. Blanda yoghurt, nötter och vitlök. Smaka av med salt och servera till pajen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Linda

2019-11-24

Så god paj! Jag prövade att ha pinjenötter som garnering på pajen, det var också smarrigt.

Malin

2018-01-05

Fantastiskt god paj, och dessutom väldigt vacker. Valnötsröran till är pricken över i-et.

Vanja

2017-12-04

Toppengod!

Liknande recept

Rostad morotssallad med apelsin och yoghurtsås

(0)

Smörade primörer och aioli

(2)

Ljummen primörsallad med krämig dressing

(6)

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

(0)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

Plättar med limeyoghurt och morotssylt

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies