Rågbröd med solrosfrön och äpple

Betyg (1-5):
3.5 (4 betyg)

Det här rågbrödet med solrosfrön blir extra saftigt av äpplet. Låt brödet ligga invirat i handdukar till nästa dag så håller det inte bara ihop bättre när det skärs i skivor, det hinner också mogna i smaken.

Tillagningstid: 20 min + 1 tim 30 min jästid + 1 tim i ugnen
Ugnstemperatur:200º
1 bröd
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • 1 äpple, grovrivet
  • 1 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 dl solroskärnor
  • 0.5 dl hela linfrön
  • 4 dl rågmjöl (ca 220 g)
  • 5 dl vetemjöl (ca 300 g)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, äpple, sirap, spiskummin och salt. Rör ner frön och mjöl och arbeta degen ca 10 min för hand eller ca 5 min med maskin till en jämn, ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  2. Häll upp degen i en brödform klädd med bakplåtspapper (ca 1 ½ liter). Strö gärna över solroskärnor. Låt jäsa under bakduk ca 45 min till.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim, till en innertemperatur på 96–98°. Täck ev med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om brödet blir för mörkt. Låt svalna lite i formen.
  4. Ta bort pappret och linda in brödet i handdukar. Låt vila till nästa dag.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kent

2019-12-03

Om man skippar jästen och i stället låter råg och vatten jäsa med surdegskultur så blir rågbrödet INTE smuligt alls😎. Surdegskultur kan ibland köpas i bagerier men också göras hemma enkelt...

Sara

2019-11-14

Det går bra att krydda brödet med en matsked brödkryddor som t ex anis, fänkål eller brödkummin. Om du vill prova en annorlunda variant så kan du även ha i en msk malen spiskummin.

Coop

2019-11-14

Hej Brita! Det är som receptet säger, spiskummin som ska vara i! Lycka till i köket!

Brita

2019-11-04

Hej! Tvivlar starkt på att det ska vara spiskummin i detta recept! Nog är det väl brödkummin som avses?!

Liknande recept

Flatbread med hampafrö

(0)

Brytbröd med frön

(20)

Superfröiga piroger

(26)

Knaprigt knäcke

(13)

Kalljäst focaccia med frön och nötter

(5)

Hamburgerbröd med kruskakli och frön

(0)

Barnens bästa frallor

(3)

Toscakaka med pumpakärnor

(7)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • 1 äpple, grovrivet
  • 1 dl mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 dl solroskärnor
  • 0.5 dl hela linfrön
  • 4 dl rågmjöl (ca 220 g)
  • 5 dl vetemjöl (ca 300 g)

Rågbröd med solrosfrön och äpple

Betyg (1-5):
3.5 (4 betyg)

Det här rågbrödet med solrosfrön blir extra saftigt av äpplet. Låt brödet ligga invirat i handdukar till nästa dag så håller det inte bara ihop bättre när det skärs i skivor, det hinner också mogna i smaken.

Tillagningstid: 20 min + 1 tim 30 min jästid + 1 tim i ugnen
Ugnstemperatur:200º
1 bröd
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, äpple, sirap, spiskummin och salt. Rör ner frön och mjöl och arbeta degen ca 10 min för hand eller ca 5 min med maskin till en jämn, ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  2. Häll upp degen i en brödform klädd med bakplåtspapper (ca 1 ½ liter). Strö gärna över solroskärnor. Låt jäsa under bakduk ca 45 min till.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim, till en innertemperatur på 96–98°. Täck ev med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om brödet blir för mörkt. Låt svalna lite i formen.
  4. Ta bort pappret och linda in brödet i handdukar. Låt vila till nästa dag.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kent

2019-12-03

Om man skippar jästen och i stället låter råg och vatten jäsa med surdegskultur så blir rågbrödet INTE smuligt alls😎. Surdegskultur kan ibland köpas i bagerier men också göras hemma enkelt...

Sara

2019-11-14

Det går bra att krydda brödet med en matsked brödkryddor som t ex anis, fänkål eller brödkummin. Om du vill prova en annorlunda variant så kan du även ha i en msk malen spiskummin.

Coop

2019-11-14

Hej Brita! Det är som receptet säger, spiskummin som ska vara i! Lycka till i köket!

Brita

2019-11-04

Hej! Tvivlar starkt på att det ska vara spiskummin i detta recept! Nog är det väl brödkummin som avses?!

Liknande recept

Flatbread med hampafrö

(0)

Brytbröd med frön

(20)

Superfröiga piroger

(26)

Knaprigt knäcke

(13)

Kalljäst focaccia med frön och nötter

(5)

Hamburgerbröd med kruskakli och frön

(0)

Barnens bästa frallor

(3)

Toscakaka med pumpakärnor

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies