Prinsesstårta

Betyg (1-5):
3.61 (108 betyg)

Skapa klassisk konditorikänsla med en härligt grön prinsesstårta.

Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Vaniljkräm:
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsena
  • 1 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning:
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl hallonsylt
  • Garnering:
  • 200 g grön marsipan eller 1 färdigkavlat grönt marsipanlock
  • 1.25 dl florsocker

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Potatismjölet gör kakan extra lätt och luftig. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Vaniljkräm

  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.
  2. Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Vispa grädden fast och rör ner 3/4 i den kalla vaniljkrämen. Bred ut gräddblandningen på nästa botten som en kulle och lägg på den tredje botten. Bred resten av grädden runtom och ovanpå kakan i ett tunt lager.
  3. Forma marsipanen till en boll och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter. Den ska täcka hela tårtan. Ta bort det övre papperet och gör ev några snitt i kanten på rundeln så att den går lätt att forma till ett lock. Vänd rundeln över tårtan med hjälp av det undre papperet. Tag bort papperet och jämna till kanterna. Sikta över lite florsocker strax före serveringen. Garnera eventuellt med marsipanrosor.
  4. Obs! Tårtan kan förberedas fram till garneringen en dag i förväg. Marsipanen på den färdiga tårtan blir fuktig om den förvaras längre tid i kylskåp och bör läggas på samma dag tårtan ska serveras. Färdig prinsesstårta kan frysas. Tina i kylskåp.

Tips

Spara tid i köket genom att använda färdiga tårbottnar och vaniljkräm.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-01-16

Hej Lena! Man kan självklart välja att ta bort sylten och bara fylla med grädde och vaniljkräm, som i en klassisk prinsesstårta. Kul att du gillar våra tårtor! /Elsa, webbredaktör

Lena

2019-01-15

Det är konstigt att ni har sylt i receptet! I Coops butiksbagerier används inte sylt. De är ni ganska ensamma om. Fortsätt med det!

Lyckasmedbakning

2016-03-24

Ett bra recept ovanför som innehåller äkta vaniljkräm. Vill man se fler bilder på hur man monterar en Prinsesstårta kan man gärna kika in på min länk: http://www.lyckasmedbakning.nu/prinsesstarta/

Sofie Nilsson

2015-12-11

Vilken storlek på springform rekommenderas till 12 pers?

Mathias

2015-11-09

Jag gillar prinsesstårta. Det är gott! *nam nam*

Pär

2015-10-13

Mycket bra recept, men man kan/bör skära ner grädden till 4 dl, annars blir den obalanserad.

Nadifa

2015-10-06

Jag elskar prisestårta och jag ska jöra prisestårta på fredag då ska jag följa ert recept

Petimäter

2015-09-01

Obs, det ska inte vara sylt i en klassisk prinsesstårta.

Karl-Johan

2015-04-03

Jag har ej prövat detta recept men det verkar gott

helena

2013-10-08

jag gillar prinsesstårta.det är gott

Liknande recept

Mandelmusslor med färska hallon

(11)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(10)

Ris à la Malta med hjortron

(3)

Snabba marängbakelser

(1)

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(8)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(5)

Coop Extras jubileumstårta

(8)

Sommardröm

(1)
15 st
  • Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Vaniljkräm:
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsena
  • 1 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning:
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl hallonsylt
  • Garnering:
  • 200 g grön marsipan eller 1 färdigkavlat grönt marsipanlock
  • 1.25 dl florsocker

Prinsesstårta

Betyg (1-5):
3.61 (108 betyg)

Skapa klassisk konditorikänsla med en härligt grön prinsesstårta.

Ugnstemperatur:175º
Svårighetsgrad:Medel
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Potatismjölet gör kakan extra lätt och luftig. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Vaniljkräm

  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.
  2. Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Vispa grädden fast och rör ner 3/4 i den kalla vaniljkrämen. Bred ut gräddblandningen på nästa botten som en kulle och lägg på den tredje botten. Bred resten av grädden runtom och ovanpå kakan i ett tunt lager.
  3. Forma marsipanen till en boll och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter. Den ska täcka hela tårtan. Ta bort det övre papperet och gör ev några snitt i kanten på rundeln så att den går lätt att forma till ett lock. Vänd rundeln över tårtan med hjälp av det undre papperet. Tag bort papperet och jämna till kanterna. Sikta över lite florsocker strax före serveringen. Garnera eventuellt med marsipanrosor.
  4. Obs! Tårtan kan förberedas fram till garneringen en dag i förväg. Marsipanen på den färdiga tårtan blir fuktig om den förvaras längre tid i kylskåp och bör läggas på samma dag tårtan ska serveras. Färdig prinsesstårta kan frysas. Tina i kylskåp.

Tips

Spara tid i köket genom att använda färdiga tårbottnar och vaniljkräm.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-01-16

Hej Lena! Man kan självklart välja att ta bort sylten och bara fylla med grädde och vaniljkräm, som i en klassisk prinsesstårta. Kul att du gillar våra tårtor! /Elsa, webbredaktör

Lena

2019-01-15

Det är konstigt att ni har sylt i receptet! I Coops butiksbagerier används inte sylt. De är ni ganska ensamma om. Fortsätt med det!

Lyckasmedbakning

2016-03-24

Ett bra recept ovanför som innehåller äkta vaniljkräm. Vill man se fler bilder på hur man monterar en Prinsesstårta kan man gärna kika in på min länk: http://www.lyckasmedbakning.nu/prinsesstarta/

Sofie Nilsson

2015-12-11

Vilken storlek på springform rekommenderas till 12 pers?

Mathias

2015-11-09

Jag gillar prinsesstårta. Det är gott! *nam nam*

Pär

2015-10-13

Mycket bra recept, men man kan/bör skära ner grädden till 4 dl, annars blir den obalanserad.

Nadifa

2015-10-06

Jag elskar prisestårta och jag ska jöra prisestårta på fredag då ska jag följa ert recept

Petimäter

2015-09-01

Obs, det ska inte vara sylt i en klassisk prinsesstårta.

Karl-Johan

2015-04-03

Jag har ej prövat detta recept men det verkar gott

helena

2013-10-08

jag gillar prinsesstårta.det är gott

Liknande recept

Mandelmusslor med färska hallon

(11)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(10)

Ris à la Malta med hjortron

(3)

Snabba marängbakelser

(1)

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(8)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(5)

Coop Extras jubileumstårta

(8)

Sommardröm

(1)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies