Potatisplättar med kantarellmousse

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Plättar med potatis och Västerbottensost som toppas med en klick krämig kantarellmousse. Servera med hackad rödlök och lite sallad. Perfekt förrätt!

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl mjöl
  • 300 g kokt och skalad mandelpotatis
  • 1.5 dl riven Västerbottensost
  • 0.5 tsk salt
  • Kantarellmousse:
  • 0.5 fint hackad gul lök
  • 30 g fint hackade kantareller
  • 1 dl grädde
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 krm salt
  • Servering:
  • 1 fint hackad röd lök

Gör så här

  1. Vispa ihop äggen och hälften av mjölken. Tillsätt allt mjöl och vispa eller rör tills smeten är klimpfri. Blanda i resten av mjölken och saltet. Pressa eller mosa mandelpotatisen.Rör ihop potatismoset, plättsmeten och den rivna osten till en jämn tjock smet.
  2. Hetta upp en plättpanna eller en pannkakslagg. Lägg i lite av smöret och låt det få en ljusbrun färg. Klicka i en matsked av plättsmeten och låt den stelna. Vänd plättarna och stek på andra sidan.

Kantarellmousse

  1. Fräs lök och kantareller i smör i en stekpanna i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och låt dem svalna. Vispa grädde och crème fraiche krämigt. Vänd försiktigt ner kantarellerna och löken i crème fraiche-grädden. Smaka av med salt och peppar och låt vila i kyl i ca 1 timme.

Servering

Servera tre-fyra plättar per person med en klick kantarellmousse, hackad rödlök och lite sallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



anne-marie

2012-12-11

Detta är enormt gott och en mcyket bra förrätt. Är man många kan plättarna göras i förväg och läggas i värmeugn.

Liknande recept

Spara recept

Ägghalvor med currykräm och mandel

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Parmesanchips med löjrom och citroncrème

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Kronärtskocksbottnar med grön Skagenröra

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Oxfilétoast med kall bearnaisesås och riven pepparrot

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Sill med soja, sesam och salladslök

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Gravad strömming med sikrom

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Ägghalvor med rom

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Romcocktail

Betyg
Betyg
(3)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl mjöl
  • 300 g kokt och skalad mandelpotatis
  • 1.5 dl riven Västerbottensost
  • 0.5 tsk salt
  • Kantarellmousse:
  • 0.5 fint hackad gul lök
  • 30 g fint hackade kantareller
  • 1 dl grädde
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 krm salt
  • Servering:
  • 1 fint hackad röd lök

Potatisplättar med kantarellmousse

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Plättar med potatis och Västerbottensost som toppas med en klick krämig kantarellmousse. Servera med hackad rödlök och lite sallad. Perfekt förrätt!

Tillagningstid: 1 timme 45 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vispa ihop äggen och hälften av mjölken. Tillsätt allt mjöl och vispa eller rör tills smeten är klimpfri. Blanda i resten av mjölken och saltet. Pressa eller mosa mandelpotatisen.Rör ihop potatismoset, plättsmeten och den rivna osten till en jämn tjock smet.
  2. Hetta upp en plättpanna eller en pannkakslagg. Lägg i lite av smöret och låt det få en ljusbrun färg. Klicka i en matsked av plättsmeten och låt den stelna. Vänd plättarna och stek på andra sidan.

Kantarellmousse

  1. Fräs lök och kantareller i smör i en stekpanna i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och låt dem svalna. Vispa grädde och crème fraiche krämigt. Vänd försiktigt ner kantarellerna och löken i crème fraiche-grädden. Smaka av med salt och peppar och låt vila i kyl i ca 1 timme.

Servering

Servera tre-fyra plättar per person med en klick kantarellmousse, hackad rödlök och lite sallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



anne-marie

2012-12-11

Detta är enormt gott och en mcyket bra förrätt. Är man många kan plättarna göras i förväg och läggas i värmeugn.

Liknande recept

Spara recept

Ägghalvor med currykräm och mandel

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Parmesanchips med löjrom och citroncrème

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Kronärtskocksbottnar med grön Skagenröra

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Oxfilétoast med kall bearnaisesås och riven pepparrot

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Sill med soja, sesam och salladslök

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Gravad strömming med sikrom

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Ägghalvor med rom

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Romcocktail

Betyg
Betyg
(3)