Potatispaj truffiat

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

En fransk potatiskaka från Loire, smaksatt med lök och skinka.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajskal:
  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 dl kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 6 skivor rökt skinka
  • 800 g potatis
  • 3 msk olja
  • 0.5 krm nyriven muskotnöt
  • 1 krm peppar
  • 1.5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • Till pensling:
  • 1 ägg, bara gulan till pensling

Gör så här

  1. Pajskal: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut 2/3 av degen i en glas-, porslin- eller metallform så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel, täck med plastfolie och låt den stå svalt. Lägg resten av degen i plastpåse och ställ den svalt ca 15 minuter. Fyllning: Skala och finhacka löken. Skär skinkan i små tärningar. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, bryn löken och skinkan under omrörning tills de börjar ta färg, ca 3 min. Tillsätt potatisen och stek på svag värme ca 10 min, rör om då och då. Tillsätt muskot. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna. Sätt ugnen på 225º.
  4. Häll potatisblandningen i formen och jämna till ytan. Kavla ett lock av resten av degen och lägg över potatisen, tryck ihop degkanterna ordentligt. Skär ut ett litet hål i deglocket och pensla locket med äggulan. Grädda pajen ca 20 min. Häll försiktigt ner grädden i hålet och baka vidare ca 10 minuter. Servera pajen nygräddad med en grönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Quinoa med rostad sötpotatis och chipotledressing

(18)

Rotfruktsgratäng med sötpotatis

(34)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Gaffelmosad potatis med räkor och sandefjordssås

(14)

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Chorizo med potatissallad

(2)

Kabanoss med färskpotatissallad

(33)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)
12 st
  • Pajskal:
  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 dl kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 6 skivor rökt skinka
  • 800 g potatis
  • 3 msk olja
  • 0.5 krm nyriven muskotnöt
  • 1 krm peppar
  • 1.5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • Till pensling:
  • 1 ägg, bara gulan till pensling

Potatispaj truffiat

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

En fransk potatiskaka från Loire, smaksatt med lök och skinka.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pajskal: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut 2/3 av degen i en glas-, porslin- eller metallform så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel, täck med plastfolie och låt den stå svalt. Lägg resten av degen i plastpåse och ställ den svalt ca 15 minuter. Fyllning: Skala och finhacka löken. Skär skinkan i små tärningar. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, bryn löken och skinkan under omrörning tills de börjar ta färg, ca 3 min. Tillsätt potatisen och stek på svag värme ca 10 min, rör om då och då. Tillsätt muskot. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna. Sätt ugnen på 225º.
  4. Häll potatisblandningen i formen och jämna till ytan. Kavla ett lock av resten av degen och lägg över potatisen, tryck ihop degkanterna ordentligt. Skär ut ett litet hål i deglocket och pensla locket med äggulan. Grädda pajen ca 20 min. Häll försiktigt ner grädden i hålet och baka vidare ca 10 minuter. Servera pajen nygräddad med en grönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Quinoa med rostad sötpotatis och chipotledressing

(18)

Rotfruktsgratäng med sötpotatis

(34)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Gaffelmosad potatis med räkor och sandefjordssås

(14)

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Chorizo med potatissallad

(2)

Kabanoss med färskpotatissallad

(33)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies