Potatis- och linsbullar med rårörda lingon och brynt smör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Potatis är så mycket mer än bara potatis. Så många olika sorter, varianter, storlekar och färger – och nästan oräkneliga möjligheter när det kommer till tillagning och servering.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g mjölig potatis
  • 290 g kokta röda linser, i förpackning, bruttovikt
  • 2 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • 225 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, 10-15 min, häll av och låt svalna.
  2. Pressa potatisen i en potatispress och blanda med avsköljda linser. Blanda med ägg, mjöl och salt. Forma till små bullar (stora som pingisbollar), platta till och vänd dem i mandelmjöl. Blöt händerna om smeten är för kladdig.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek bullarna i smör på medelvärme till fin stekyta.
  4. Rör lingon och socker tills bären tinat och sockret löst sig. Smält och bryn smöret i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.
  5. Servera bullarna med de rårörda lingonen och brynt smör.

Tips

Godast är alltid hemlagade rårörda lingon. Men är det ont om tid, köp färdiga!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-05-05

Hej Sarah! Vi har inte provlagat dem med fiberhusk men du kan prova med fiberhusk + vatten och känna dig fram på smeten och provsteka en liten bulle för att se om det funkar. Annars tillsätta mer av antingen fiberhusk om det behövs eller vatten. Mvh provköket

Sarah

2020-04-30

Vill göra dem veganska etsätta med fiberhusk?

Catharina

2018-06-11

Supergoda! Barnen älskade dem. De kommer att bli ett stående inslag i vardagsmenyn hemma hos oss.

Gunilla M

2018-04-19

Jättegoda det här kommer jag att laga igen.

Liknande recept

Spara recept

Varmrökt lax med dillcrème

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Röd currygryta med potatis

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Potatissallad med pepparrot och brynt smör

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Potatisspett med bacon och hickoryglaze

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Bakad potatis med tofuskagenröra

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Papas con rajas - het potatissallad

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Blomkålssoppa med gurkmeja toppad med krispiga linser

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Krämig ”jansson”

Betyg
Betyg
(1)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 800 g mjölig potatis
  • 290 g kokta röda linser, i förpackning, bruttovikt
  • 2 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • 225 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör

Potatis- och linsbullar med rårörda lingon och brynt smör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Potatis är så mycket mer än bara potatis. Så många olika sorter, varianter, storlekar och färger – och nästan oräkneliga möjligheter när det kommer till tillagning och servering.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, 10-15 min, häll av och låt svalna.
  2. Pressa potatisen i en potatispress och blanda med avsköljda linser. Blanda med ägg, mjöl och salt. Forma till små bullar (stora som pingisbollar), platta till och vänd dem i mandelmjöl. Blöt händerna om smeten är för kladdig.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek bullarna i smör på medelvärme till fin stekyta.
  4. Rör lingon och socker tills bären tinat och sockret löst sig. Smält och bryn smöret i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.
  5. Servera bullarna med de rårörda lingonen och brynt smör.

Tips

Godast är alltid hemlagade rårörda lingon. Men är det ont om tid, köp färdiga!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-05-05

Hej Sarah! Vi har inte provlagat dem med fiberhusk men du kan prova med fiberhusk + vatten och känna dig fram på smeten och provsteka en liten bulle för att se om det funkar. Annars tillsätta mer av antingen fiberhusk om det behövs eller vatten. Mvh provköket

Sarah

2020-04-30

Vill göra dem veganska etsätta med fiberhusk?

Catharina

2018-06-11

Supergoda! Barnen älskade dem. De kommer att bli ett stående inslag i vardagsmenyn hemma hos oss.

Gunilla M

2018-04-19

Jättegoda det här kommer jag att laga igen.

Liknande recept

Spara recept

Varmrökt lax med dillcrème

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Röd currygryta med potatis

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Potatissallad med pepparrot och brynt smör

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Potatisspett med bacon och hickoryglaze

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Bakad potatis med tofuskagenröra

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Papas con rajas - het potatissallad

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Blomkålssoppa med gurkmeja toppad med krispiga linser

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Krämig ”jansson”

Betyg
Betyg
(1)