Portvins- och fikonmarmelad med valnötter

Betyg (1-5):
3.25 (28 betyg)

Gör egen fikonmarmelad och smaksätt den med valnötter, portvin och citron.

Tillagningstid: 40 minuter
7 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (6)
  • 400 g finhackade torkade fikon
  • 175 g råsocker (drygt 2 dl)
  • 3 dl rött portvin
  • 3 dl vatten
  • 1.5 msk färskpressad citronsaft
  • 100 g hackade valnötskärnor

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom valnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop och låt sedan sjuda under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
  2. Rör ner valnötterna.
  3. Häll den heta marmeladen i rena, varma glasburkar, sätt på locket och ställ sedan burkarna upp och ner så att vakuum bildas. På så sätt håller sig en oöppnad burk längre. Oöppnad, helt fylld burk, håller 2–4 månader.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2012-08-22

TIPS!!! MIXA fikon, vatten, portvin, citron och socker med en stavmixer. Koka och blanda i nötterna. Marmeladen får då en perfekt konsistens.

Caroline

2011-12-30

Tips är att lägga fikonen i blöt några timmar innan! Första gången jag gjorde den gick det inget bra alls, den stod på spisen i en timme men ville inte bli tjockare. Hällde då i lite pektin som senare visade sig vara alldeles för gammalt så det var bara att slänga. Andra gången gick det mycket bättre, då la jag fikonen i blöt några timmar innan och konsistensen blev mycket bättre. Den "gifte ihop" sig bättre då, inte lika bitigt.

Ninna/webbredaktionen

2011-12-16

Det ska vara hackade valnötskärnor, vi ändrar direkt.

Inga

2011-12-15

Vad är färskpressad valnötskärnor?

Ninna/webbredaktionen

2011-12-07

Konsistensen ska vara så att den stannar kvar på osten och inte rinner av. En klassisk marmeladkonsistens. Det tar tid att reducera ner vätskan så ha tålamod och låt det få ta lite längre tid om det behövs.

Ann

2011-12-06

Vill man kan man ta mer portvin från början och vänta med vattnet o späda med det eftersom ifall det blir för tjockt.

Madelene

2011-12-06

Hur ska konsistensen vara när den är färdig o varm/het, seg eller ganska rinnande eller lite såsig eller hur?

Ninna /webbredaktionen

2011-12-05

Sara tipsar om att det kanske fungerar bättre om du kokar ihop marmeladen utan lock.

Tomten

2011-12-03

Smaken var god men konsistensen var mer soppa än marmelad. Läste receptet 10 gånger för jag trodde jag mätt fel men icke. Fick ta syltsocker och maizena för att få den att tjockna lite i alla fall.

Liknande recept

Citronmarängpaj

(5)

Lyxig dessert i glas

(4)

Grillad trifle

(0)

Ädelostcheesecake med lingonkokta päron

(21)

Picklade citronpäron

(0)

Tre sorters ost med rosmarinkolasås

(4)

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt

(4)

Passionsfrukt med mascarpone - Lotta Lundgren

(6)
6 st
  • Ingredienser (6)
  • 400 g finhackade torkade fikon
  • 175 g råsocker (drygt 2 dl)
  • 3 dl rött portvin
  • 3 dl vatten
  • 1.5 msk färskpressad citronsaft
  • 100 g hackade valnötskärnor

Portvins- och fikonmarmelad med valnötter

Betyg (1-5):
3.25 (28 betyg)

Gör egen fikonmarmelad och smaksätt den med valnötter, portvin och citron.

Tillagningstid: 40 minuter
7 dl
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom valnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop och låt sedan sjuda under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
  2. Rör ner valnötterna.
  3. Häll den heta marmeladen i rena, varma glasburkar, sätt på locket och ställ sedan burkarna upp och ner så att vakuum bildas. På så sätt håller sig en oöppnad burk längre. Oöppnad, helt fylld burk, håller 2–4 månader.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2012-08-22

TIPS!!! MIXA fikon, vatten, portvin, citron och socker med en stavmixer. Koka och blanda i nötterna. Marmeladen får då en perfekt konsistens.

Caroline

2011-12-30

Tips är att lägga fikonen i blöt några timmar innan! Första gången jag gjorde den gick det inget bra alls, den stod på spisen i en timme men ville inte bli tjockare. Hällde då i lite pektin som senare visade sig vara alldeles för gammalt så det var bara att slänga. Andra gången gick det mycket bättre, då la jag fikonen i blöt några timmar innan och konsistensen blev mycket bättre. Den "gifte ihop" sig bättre då, inte lika bitigt.

Ninna/webbredaktionen

2011-12-16

Det ska vara hackade valnötskärnor, vi ändrar direkt.

Inga

2011-12-15

Vad är färskpressad valnötskärnor?

Ninna/webbredaktionen

2011-12-07

Konsistensen ska vara så att den stannar kvar på osten och inte rinner av. En klassisk marmeladkonsistens. Det tar tid att reducera ner vätskan så ha tålamod och låt det få ta lite längre tid om det behövs.

Ann

2011-12-06

Vill man kan man ta mer portvin från början och vänta med vattnet o späda med det eftersom ifall det blir för tjockt.

Madelene

2011-12-06

Hur ska konsistensen vara när den är färdig o varm/het, seg eller ganska rinnande eller lite såsig eller hur?

Ninna /webbredaktionen

2011-12-05

Sara tipsar om att det kanske fungerar bättre om du kokar ihop marmeladen utan lock.

Tomten

2011-12-03

Smaken var god men konsistensen var mer soppa än marmelad. Läste receptet 10 gånger för jag trodde jag mätt fel men icke. Fick ta syltsocker och maizena för att få den att tjockna lite i alla fall.

Liknande recept

Citronmarängpaj

(5)

Lyxig dessert i glas

(4)

Grillad trifle

(0)

Ädelostcheesecake med lingonkokta päron

(21)

Picklade citronpäron

(0)

Tre sorters ost med rosmarinkolasås

(4)

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt

(4)

Passionsfrukt med mascarpone - Lotta Lundgren

(6)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies