
Pölsa
En gammal svensk maträtt som gjordes efter slakt för att ta tillvara på enklare kött. Malt eller hackat kött blandas med korngryn, kokta i köttspad. Servera gärna med kokt potatis, inlagda rödbetor, ev ättiksgurka eller saltgurka.
- 2 dl korngryn
- 8 dl buljong (köttspad)
- 2 gula lökar
- 1 msk margarin eller smör
- 5 dl kött eller inälvor, kokt hackat
- svartpeppar eller vitpeppar
- 1 tsk mejram eller timjan
- 1 msk sirap
- salt
Gör så här
- Koka korngrynen i köttspad eller vatten + buljongtärning ca 40 min.
- Skala, hacka och fräs löken i fettet. Blanda grynen med löken och köttet. Smaksätt med peppar, smulad mejram eller timjan, ev också sirap och salt. Låt allt bli varmt.
Flerdubblad sats:
- Mät upp köttet, blanda det med drygt samma mängd kokta korngryn samt fräst lök och kryddor efter smak. 1 dl gryn sväller vid kokning till ca 3 dl. Pölsan kan sedan delas upp och frysas.
Tips

Servera gärna med kokt potatis, inlagda rödbetor, ev ättiksgurka eller saltgurka.
Liknande recept
Pölsa
En gammal svensk maträtt som gjordes efter slakt för att ta tillvara på enklare kött. Malt eller hackat kött blandas med korngryn, kokta i köttspad. Servera gärna med kokt potatis, inlagda rödbetor, ev ättiksgurka eller saltgurka.
Gör så här
- Koka korngrynen i köttspad eller vatten + buljongtärning ca 40 min.
- Skala, hacka och fräs löken i fettet. Blanda grynen med löken och köttet. Smaksätt med peppar, smulad mejram eller timjan, ev också sirap och salt. Låt allt bli varmt.
Flerdubblad sats:
- Mät upp köttet, blanda det med drygt samma mängd kokta korngryn samt fräst lök och kryddor efter smak. 1 dl gryn sväller vid kokning till ca 3 dl. Pölsan kan sedan delas upp och frysas.
Tips

Servera gärna med kokt potatis, inlagda rödbetor, ev ättiksgurka eller saltgurka.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-08-07
Tyvärrksn jag bbara se knappt halva sidan
2014-01-17
2013-11-14
Jag använder grötris i stället för korngryn. Pölsan blir saftigare.
2011-12-30
Visst kan du använda färs istället, fast då får du en annan rätt än klassisk pölsa.
2011-12-29
Kan jag använda blandfärs?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Aina
2017-08-07
Tyvärrksn jag bbara se knappt halva sidan
p.n
2014-01-17
Björn Nordkvist
2013-11-14
Jag använder grötris i stället för korngryn. Pölsan blir saftigare.
Coop
2011-12-30
Visst kan du använda färs istället, fast då får du en annan rätt än klassisk pölsa.
Gerd Andersson
2011-12-29
Kan jag använda blandfärs?