Pluras lammgryta

Betyg (1-5):
3.1 (131 betyg)

Mustigt långkok med lammkött, sidfläsk och grönsaker. Hemligheten? Ju längre grytan får puttra ju smakrikare och mörare blir köttet.

Svårighetsgrad:Medel
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (15)
  • 1.5 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 morötter, slantade
  • 400 g hela tomater (1 burk)
  • 2 msk hackad timjan
  • 5 dl rödvin
  • 15 steklökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk olivolja
  • 2 dl kalamataoliver, urkärnade

Gör så här

  1. Tärna lammköttet. Skär bort fläskets svål.
  2. Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i smör. Salta och peppra. Lägg i fläsksvålen med köttet.
  3. Tillsätt lök och vitlök och stek hastigt ihop med köttet. Häll i tomatpuré och stek ytterligare någon minut under omrörning.
  4. Lägg i morötter, tomater och timjan. Häll på vinet. Sänk värmen. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  5. Skär fläsket i bitar. Skala lökarna. Hetta upp en stekpanna och stek fläsk, lök och svamp i olja. Lägg ner i grytan tillsammans med oliverna. Låt stå 5–10 min innan servering. Ta bort svålen och ev ben vid servering

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Carola

2018-01-07

Jättegod lammgryta! Jag sätter dessutom i potatis som får koka med i slutet.

Kalle

2016-03-20

Riktigt god! Ungefär som en boeuf bourguignon med lamm.

Sigbritt Lindqvist

2014-10-15

supergod

Liknande recept

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Flatbread med julskinka och grönkålschips

(1)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(178)

Aubergine i ugn med fårost

(2)

Köttfärsbiffar med tomatchimichurri

(6)

Bowl med sashimilax

(4)

Vegopizza på kikärtsbotten

(18)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1.5 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 morötter, slantade
  • 400 g hela tomater (1 burk)
  • 2 msk hackad timjan
  • 5 dl rödvin
  • 15 steklökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk olivolja
  • 2 dl kalamataoliver, urkärnade

Pluras lammgryta

Betyg (1-5):
3.1 (131 betyg)

Mustigt långkok med lammkött, sidfläsk och grönsaker. Hemligheten? Ju längre grytan får puttra ju smakrikare och mörare blir köttet.

Svårighetsgrad:Medel
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tärna lammköttet. Skär bort fläskets svål.
  2. Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i smör. Salta och peppra. Lägg i fläsksvålen med köttet.
  3. Tillsätt lök och vitlök och stek hastigt ihop med köttet. Häll i tomatpuré och stek ytterligare någon minut under omrörning.
  4. Lägg i morötter, tomater och timjan. Häll på vinet. Sänk värmen. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  5. Skär fläsket i bitar. Skala lökarna. Hetta upp en stekpanna och stek fläsk, lök och svamp i olja. Lägg ner i grytan tillsammans med oliverna. Låt stå 5–10 min innan servering. Ta bort svålen och ev ben vid servering

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Carola

2018-01-07

Jättegod lammgryta! Jag sätter dessutom i potatis som får koka med i slutet.

Kalle

2016-03-20

Riktigt god! Ungefär som en boeuf bourguignon med lamm.

Sigbritt Lindqvist

2014-10-15

supergod

Liknande recept

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Flatbread med julskinka och grönkålschips

(1)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(178)

Aubergine i ugn med fårost

(2)

Köttfärsbiffar med tomatchimichurri

(6)

Bowl med sashimilax

(4)

Vegopizza på kikärtsbotten

(18)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies