Pluras lammgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.13 (143 betyg)

Mustigt långkok med lammkött, sidfläsk och grönsaker. Hemligheten? Ju längre grytan får puttra ju smakrikare och mörare blir köttet.

Svårighetsgrad:Medel
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 morötter, slantade
  • 400 g hela tomater (1 burk)
  • 2 msk hackad timjan
  • 5 dl rödvin
  • 15 steklökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk olivolja
  • 2 dl kalamataoliver, urkärnade
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Tärna lammköttet. Skär bort fläskets svål.
  2. Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i smör. Salta och peppra. Lägg i fläsksvålen med köttet.
  3. Tillsätt lök och vitlök och stek hastigt ihop med köttet. Häll i tomatpuré och stek ytterligare någon minut under omrörning.
  4. Lägg i morötter, tomater och timjan. Häll på vinet. Sänk värmen. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  5. Skär fläsket i bitar. Skala lökarna. Hetta upp en stekpanna och stek fläsk, lök och svamp i olja. Lägg ner i grytan tillsammans med oliverna. Låt stå 5–10 min innan servering. Ta bort svålen och ev ben vid servering

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Daniel

2020-09-27

God och mustig så länge man inte tar några genvägar i tillagningen. Det här blev just min favoriträtt. Ett tips är att inte snåla med vinet och att låta grytan puttra länge på halv värme med en bit ben i som man tar ur innan serveringen.

Carola

2018-01-07

Jättegod lammgryta! Jag sätter dessutom i potatis som får koka med i slutet.

Kalle

2016-03-20

Riktigt god! Ungefär som en boeuf bourguignon med lamm.

Sigbritt Lindqvist

2014-10-15

supergod

Liknande recept

Spara recept

Julglaserade revbensspjäll

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Grillad entrecôte med skön grön sallad

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Tacobåtar med kycklingfärs

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Oxfilé med tartarsallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(5)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 1.5 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 morötter, slantade
  • 400 g hela tomater (1 burk)
  • 2 msk hackad timjan
  • 5 dl rödvin
  • 15 steklökar
  • 250 g champinjoner
  • 2 tsk olivolja
  • 2 dl kalamataoliver, urkärnade
  • 1 tsk salt

Pluras lammgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.13 (143 betyg)

Mustigt långkok med lammkött, sidfläsk och grönsaker. Hemligheten? Ju längre grytan får puttra ju smakrikare och mörare blir köttet.

Svårighetsgrad:Medel
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tärna lammköttet. Skär bort fläskets svål.
  2. Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i smör. Salta och peppra. Lägg i fläsksvålen med köttet.
  3. Tillsätt lök och vitlök och stek hastigt ihop med köttet. Häll i tomatpuré och stek ytterligare någon minut under omrörning.
  4. Lägg i morötter, tomater och timjan. Häll på vinet. Sänk värmen. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  5. Skär fläsket i bitar. Skala lökarna. Hetta upp en stekpanna och stek fläsk, lök och svamp i olja. Lägg ner i grytan tillsammans med oliverna. Låt stå 5–10 min innan servering. Ta bort svålen och ev ben vid servering

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Daniel

2020-09-27

God och mustig så länge man inte tar några genvägar i tillagningen. Det här blev just min favoriträtt. Ett tips är att inte snåla med vinet och att låta grytan puttra länge på halv värme med en bit ben i som man tar ur innan serveringen.

Carola

2018-01-07

Jättegod lammgryta! Jag sätter dessutom i potatis som får koka med i slutet.

Kalle

2016-03-20

Riktigt god! Ungefär som en boeuf bourguignon med lamm.

Sigbritt Lindqvist

2014-10-15

supergod

Liknande recept

Spara recept

Julglaserade revbensspjäll

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Grillad entrecôte med skön grön sallad

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Tacobåtar med kycklingfärs

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Oxfilé med tartarsallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(5)