
Plommonpaj med cream cheese
En ljuvlig paj där sötsyrliga plommon får landa i en krämig fyllning med vaniljsmak.
- 500 g plommon, klyftade
- 1 msk florsocker, till servering
- Pajdeg
- 150 g kallt smör, i tärningar
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk chiafrön
- 1 msk strösocker
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning
- 300 g cream cheese
- 2 dl crème fraiche
- 0.75 dl florsocker
- 3 ägg
- 2 krm vaniljpulver
- 2 krm salt
Gör så här
- Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller med en matberedare till en smulig massa. Tillsätt chiafrön, socker och vatten.
- Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med avtagbar kant. Låt stå i frysen ca 10 min.
- Sätt ugnen på 175°. Nagga pajbottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10 min.
- Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Häll smeten i pajformen och fördela plommonen ovanpå.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna och pudra över florsocker vid servering.
Liknande recept
Plommonpaj med cream cheese
En ljuvlig paj där sötsyrliga plommon får landa i en krämig fyllning med vaniljsmak.
Gör så här
- Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller med en matberedare till en smulig massa. Tillsätt chiafrön, socker och vatten.
- Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med avtagbar kant. Låt stå i frysen ca 10 min.
- Sätt ugnen på 175°. Nagga pajbottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10 min.
- Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Häll smeten i pajformen och fördela plommonen ovanpå.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna och pudra över florsocker vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-09-10
Till Margareta: Pajen blir grynig om man fryser in den.
2018-09-06
Går det att frysa den?
2018-05-07
Till Sophia Magdalena: Ja, du kan använda frysta plommon men de kan eventuellt förändra gräddningstiden något då de innehåller mer vätska. Lycka till!
2018-05-01
Kan man använda frysta plommon? Har så mycket klyftade plommon i frysen.
2017-10-22
Väldigt god och blev väldigt fin. Kommer att göras snart igen!
2017-08-27
Jättegott men man kan hoppa över chiafrön om man inte har dessa hemma. Likaså kan man vara generös med plommonmängden.
2017-08-21
Till Ingolf: Tack för uppmärksamheten. Naturel färskost stämmer.
2017-08-21
Man kan ta i 750 g plommon utan problem om man har mycket plommon, vilket ju ofta är skälet till att göra plommonrätter.
2017-08-20
0,75 dl florsocker skall det vara enligt tryckta versionen, inte 0,75 ml. Jag prövade med lätt crème fraiche, och det tycktes gå bra. "Crème cheese" tycks vara naturell färskost, eller är det någonting speciellt?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2018-09-10
Till Margareta: Pajen blir grynig om man fryser in den.
Margareta
2018-09-06
Går det att frysa den?
Coop
2018-05-07
Till Sophia Magdalena: Ja, du kan använda frysta plommon men de kan eventuellt förändra gräddningstiden något då de innehåller mer vätska. Lycka till!
Sophia Magdalena
2018-05-01
Kan man använda frysta plommon? Har så mycket klyftade plommon i frysen.
MAGNUS
2017-10-22
Väldigt god och blev väldigt fin. Kommer att göras snart igen!
Viktoria
2017-08-27
Jättegott men man kan hoppa över chiafrön om man inte har dessa hemma. Likaså kan man vara generös med plommonmängden.
Coop
2017-08-21
Till Ingolf: Tack för uppmärksamheten. Naturel färskost stämmer.
Ingolf
2017-08-21
Man kan ta i 750 g plommon utan problem om man har mycket plommon, vilket ju ofta är skälet till att göra plommonrätter.
Ingolf
2017-08-20
0,75 dl florsocker skall det vara enligt tryckta versionen, inte 0,75 ml. Jag prövade med lätt crème fraiche, och det tycktes gå bra. "Crème cheese" tycks vara naturell färskost, eller är det någonting speciellt?