Plommonmarmelad

Betyg (1-5):
2.77 (44 betyg)

En frisk och god plommonmarmelad med smak av mandel och kanel.

1,25 liter
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (6)
  • 1.5 kg syrliga, färska eller frysta, t ex Victoria plommon,
  • 0.5 dl vatten
  • 1 bit kanel, hel
  • 12 dl socker (ca 1 kg)
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 dl mandel, skållad strimlad

Gör så här

  1. Skölj färska plommon, tina frysta. Klyv dem och tag vara på kärnorna, som knyts in i en bit gasväv eller tunt bomullstyg.

Tag 2 dl vatten om plommonen är knappt mogna, 1/2 dl vatten om de är väl mogna. Koka plommonen med vattnet och gärna kanel under lock på svag värme, kärnknytet ska vara med, ca 30 min. Koka kraftigt utan lock ca 5 min. Gör ev ett pektinprov. Tag grytan från värmen, tag bort kärnknytet och rör ner sockret, lite i taget. Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 15 min. Gör ett marmeladprov.

  1. Låt marmeladen stå några minuter. Tag bort ev skum. Rör ner citronsyran, upplöst i 1 msk vatten, och ev strimlad mandel. Ös upp marmeladen i rena varma burkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

Obs! Koka inte marmeladen för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett marmeladprov, se nedan.

  1. Pektinprov - marmelad: Blanda 1-2 tsk kokt osötad frukt- eller bärmassa med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Koka annars frukt- eller bärmassan 5-10 min till och testa på nytt innan extra pektin tillsätts. annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elisabet

2016-08-17

Pektinprov:T-sprit ???? Är absolut inte att rekommendera i matlagning.

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Frasvåfflor

(123)

Bananpannkakor

(33)

Hallonsmoothie

(8)

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

(5)

Trefrukts-marmelad med chili

(0)
6 st
  • Ingredienser (6)
  • 1.5 kg syrliga, färska eller frysta, t ex Victoria plommon,
  • 0.5 dl vatten
  • 1 bit kanel, hel
  • 12 dl socker (ca 1 kg)
  • 2 tsk citronsyra
  • 1 dl mandel, skållad strimlad

Plommonmarmelad

Betyg (1-5):
2.77 (44 betyg)

En frisk och god plommonmarmelad med smak av mandel och kanel.

1,25 liter
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skölj färska plommon, tina frysta. Klyv dem och tag vara på kärnorna, som knyts in i en bit gasväv eller tunt bomullstyg.

Tag 2 dl vatten om plommonen är knappt mogna, 1/2 dl vatten om de är väl mogna. Koka plommonen med vattnet och gärna kanel under lock på svag värme, kärnknytet ska vara med, ca 30 min. Koka kraftigt utan lock ca 5 min. Gör ev ett pektinprov. Tag grytan från värmen, tag bort kärnknytet och rör ner sockret, lite i taget. Koka upp och koka kraftigt utan lock ca 15 min. Gör ett marmeladprov.

  1. Låt marmeladen stå några minuter. Tag bort ev skum. Rör ner citronsyran, upplöst i 1 msk vatten, och ev strimlad mandel. Ös upp marmeladen i rena varma burkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

Obs! Koka inte marmeladen för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett marmeladprov, se nedan.

  1. Pektinprov - marmelad: Blanda 1-2 tsk kokt osötad frukt- eller bärmassa med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Koka annars frukt- eller bärmassan 5-10 min till och testa på nytt innan extra pektin tillsätts. annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elisabet

2016-08-17

Pektinprov:T-sprit ???? Är absolut inte att rekommendera i matlagning.

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Frasvåfflor

(123)

Bananpannkakor

(33)

Hallonsmoothie

(8)

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

(5)

Trefrukts-marmelad med chili

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies