För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Plättar - grundrecept

Betyg (1-5):
3.71 (28 betyg)

Plättar är småfavoriterna som går hem hos alla. Gott efter soppan med sylt och grädde, som huvudrätt med matig topping eller att äta exakt som de är till mellis.

Tillagningstid: 30 minuter
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2.5 dl vetemjöl eller
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 msk smör eller margarin

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och vispa allt till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen. Hetta upp en pannkakslagg eller stekpanna. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen. Vicka på pannan så att smeten flyter ut över hela ytan. Beräkna ca 0,75 dl smet till en pannkaka och ca 1 msk till en plätt.
  3. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna och grädda på andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun.
  4. Rör om smeten då och då under gräddningen så att mjölet inte sjunker till botten. Lägg pannkakorna vikta eller hoprullade på ett fat, plättarna laggvis i högar. Håll fatet varmt, t.ex. genom att ställa det ovanpå en kastrull med hett vatten.

Tips

Du kan byta ut en del av vetemjölet till grahamsmjöl. 1 dl grahamsmjöl för 1,5 dl vetemjöl. Tål inte allt? Utan mjölk: Byt ut mjölken mot havredryck och använd mjölkfritt margarin. Laktoslåg: Byt ut mjölken mot låglaktosmjölk. Utan gluten: Byt ut m...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2019-01-22

Tack för tipset, Stéphanie! Vi har lagt till det i receptet nu. /Elsa, webbredaktör

Stéphanie

2019-01-20

Tips: smält smöret innan du har det i smeten. Annars får du stora smörklumpar i pannkakorna.

Liknande recept

Linsbolognese

(43)

Kryddigt parmesansmör till lutfisk

(1)

Lax- och spenatpaj

(99)

Grillad kyckling med parmesankräm

(3)

Belugalasagne

(42)

Laxpasta med pesto och kallrökt lax

(23)

Caesarsallad med räkor

(27)

Spaghetti med tomat och fetaost

(13)
4 st
  • Ingredienser (4)
  • 2.5 dl vetemjöl eller
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 msk smör eller margarin

Plättar - grundrecept

Betyg (1-5):
3.71 (28 betyg)

Plättar är småfavoriterna som går hem hos alla. Gott efter soppan med sylt och grädde, som huvudrätt med matig topping eller att äta exakt som de är till mellis.

Tillagningstid: 30 minuter
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och vispa allt till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten, då behövs inget extra fett vid gräddningen. Hetta upp en pannkakslagg eller stekpanna. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen. Vicka på pannan så att smeten flyter ut över hela ytan. Beräkna ca 0,75 dl smet till en pannkaka och ca 1 msk till en plätt.
  3. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna och grädda på andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun.
  4. Rör om smeten då och då under gräddningen så att mjölet inte sjunker till botten. Lägg pannkakorna vikta eller hoprullade på ett fat, plättarna laggvis i högar. Håll fatet varmt, t.ex. genom att ställa det ovanpå en kastrull med hett vatten.

Tips

Du kan byta ut en del av vetemjölet till grahamsmjöl. 1 dl grahamsmjöl för 1,5 dl vetemjöl. Tål inte allt? Utan mjölk: Byt ut mjölken mot havredryck och använd mjölkfritt margarin. Laktoslåg: Byt ut mjölken mot låglaktosmjölk. Utan gluten: Byt ut m...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2019-01-22

Tack för tipset, Stéphanie! Vi har lagt till det i receptet nu. /Elsa, webbredaktör

Stéphanie

2019-01-20

Tips: smält smöret innan du har det i smeten. Annars får du stora smörklumpar i pannkakorna.

Liknande recept

Linsbolognese

(43)

Kryddigt parmesansmör till lutfisk

(1)

Lax- och spenatpaj

(99)

Grillad kyckling med parmesankräm

(3)

Belugalasagne

(42)

Laxpasta med pesto och kallrökt lax

(23)

Caesarsallad med räkor

(27)

Spaghetti med tomat och fetaost

(13)