Pitepalt

Betyg (1-5):
3.48 (25 betyg)

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (7)
  • 1 kg vinterpotatis, helst mandelpotatis
  • 3 dl kornmjöl
  • 1.5 dl vetemjöl, efter önskad konsistens
  • 200 g rimmat fläsk
  • 1.5 tsk salt
  • Kokning:
  • 3 liter vatten
  • 1.5 msk salt

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i bitar. Mal dem i köttkvarn eller riv dem fint i matberedare. Låt den rivna potatisen rinna av något i en sil eller ett durkslag.
  2. Blanda potatisen med salt och bara så mycket mjöl att degen kan hanteras. Räkna också med att mjölet sväller så att degen blir fastare om den får ligga en stund, t ex medan fläsket skärs i små tärningar.
  3. Forma degen till 12 runda bullar. Gör en fördjupning i varje, lägg i ca 1 msk fläsktärningar och rulla ihop.
  4. Koka upp vatten och salt i en rymmlig gryta (ca 4 liter). Lägg i hälften av palten, låt dem sjuda tills de flyter upp och sedan 45-60 minuter. Tag upp dem med hålslev och koka resten.

Flatpalt

  1. Gör platta bullar utan fyllning. Koka dem ca 30 minuter.

Servering

Servera med stekt fläsk och lingonsylt samt lite kallt smör som får smälta på palten.

Tips

Kornmjölet kan helt eller delvis bytas mot vetemjöl.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sven Åfeldt

2015-12-26

Varför finns inte pitepaltmjöl från Kungsörnen att köpa hos er för. Mvh/Sven Åfeldt

7 st
  • Ingredienser (7)
  • 1 kg vinterpotatis, helst mandelpotatis
  • 3 dl kornmjöl
  • 1.5 dl vetemjöl, efter önskad konsistens
  • 200 g rimmat fläsk
  • 1.5 tsk salt
  • Kokning:
  • 3 liter vatten
  • 1.5 msk salt

Pitepalt

Betyg (1-5):
3.48 (25 betyg)

Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i bitar. Mal dem i köttkvarn eller riv dem fint i matberedare. Låt den rivna potatisen rinna av något i en sil eller ett durkslag.
  2. Blanda potatisen med salt och bara så mycket mjöl att degen kan hanteras. Räkna också med att mjölet sväller så att degen blir fastare om den får ligga en stund, t ex medan fläsket skärs i små tärningar.
  3. Forma degen till 12 runda bullar. Gör en fördjupning i varje, lägg i ca 1 msk fläsktärningar och rulla ihop.
  4. Koka upp vatten och salt i en rymmlig gryta (ca 4 liter). Lägg i hälften av palten, låt dem sjuda tills de flyter upp och sedan 45-60 minuter. Tag upp dem med hålslev och koka resten.

Flatpalt

  1. Gör platta bullar utan fyllning. Koka dem ca 30 minuter.

Servering

Servera med stekt fläsk och lingonsylt samt lite kallt smör som får smälta på palten.

Tips

Kornmjölet kan helt eller delvis bytas mot vetemjöl.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sven Åfeldt

2015-12-26

Varför finns inte pitepaltmjöl från Kungsörnen att köpa hos er för. Mvh/Sven Åfeldt

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies